Devleti öngörüsüzlükle, vizyonsuzlukla suçlayanlar var. Marka çıkaramamakla, eğitime,bilime, üretime yeterince değer vermemekle suçlayanlar var. Bunların nedeni; Devletin ve onu yöneten iktidarın ne yaptığından habersiz olmaları. Vizyonunu ise hayal bile edememeleri.

İşin daha kötü yanı ise küresel ölçekteki rakiplerimiz bu vizyonu ve öngörüyü gördüler ve bizi engellemek için her taraftan saldırıya başladılar. Rahmetli Erbakan’ın deyimiyle; “Hans anladı, ama bizim Hasanlar anlamadı

İktidarın seçim propagandasında halkın belli kesimlerine yönelik oy temelli bazı söylemleri üzerinden devlet vizyonu hakkında atıp tutmak ancak siyasi bir bakış açısı.

İktidarın en büyük eksikliği, yaptığı ve yapmak istediği şeyleri tam duyuramıyor olması. Belki de özellikle duyurmak istemiyor, onu da bilemem, çünkü yıkım ekibi hazır bekliyor!!!!

Diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslama yaparken onların 50 yıl önce geldikleri seviyeleri yakalamaya çalışıyoruz bazı alanlarda. Daha bağımsız enerji politikamızı bile desteklemeyenler, yerli oto. yerli tank, helikopter vb. halkımıza “özgüven ve vizyon” kazandıracak projeleri anlamayıp, dalga geçenler ve itibarsızlaştırmaya çalışanlar, sadece işin siyasi linç boyutunda bence.

Savunma sanayinde kısa sürede gelinen çizgiyi, THY’de kısa sürede gelinen çizgiyi diğer alanlara yaymak hiç de zor değil. Bunun için öz güveni yüksek ve vizyon sahibi nesiller yatişiyor zaten. Bunlardan da habersizsiniz.

Örneğin; Savunma sanayiye neden çok önem veriliyor? Silahlarda kullanılan yerli yazılımları kim hazırlıyor? En gelişmiş silahları yapabilmek için yarışıyor bu alanda çalışan binlerce insanımız. En güzel örneği de F-16 ucağında kullanılan yazılımların yerli otomobile uyarlanacak olması mesela. Siz en üst teknolojiyi yapabildiğinizde bunu daha alt teknolojilere uyarlayabiliyorsunuz zaten. Geriye kalıyor, diğer teknolojik aletleri ucuza üretip dünyaya satabilmek. Bunun için de hammadde ve ucuz enerji lazım. Bizde ne petrol var, ne doğalgaz. Elektriğin bir kısmını bile dışarıdan alıyoruz şu an. “Enerji bağımlısı” bir ülkenin hiç bir başarısı söz konusu olamaz. Güneş enerjisi santralleri, hesler, rüzgar enerjisi santralleri, nükleer santraller yapılmaya bunun için uğraşılıyor.

Bu iktidar döneminde kaç adet üniversite açıldı, kaç adet teknokent, kaç adet teknoloji ve Ar-ge merkezi kuruldu!!! AR-ge projesi nedir bu dönemde duydu insanlar belki de. Binlerce teknoloji ve bilişim sınıfları kuruldu, ilköğretimden üniversitelere kadar bir sürü destekleyici maddi imkanlar sağlandı. Bunları internetten biraz araştırın. Burada sizin okumaya bezeceğiniz kadar icraat yazabilirim. Şüphesiz bunlar yeterli değil ve çok daha fazlasını ben de her vatandaş gibi istiyorum ve “bizden bir ..k olmaz” mantığını sürdürmek isteyenlere de göz yumacak değilim.

Her şeye bir olumsuz eleştirisi olanların, kendi ülkelerindeki gelişmelerden habersiz olduklarını veya hafıza sorunu yaşadıklarını veya yeterli derin analizleri yapamadıklarını düşünüyorum.

Size bazı haber başlıkları ile devletin olmadığını iddia ettiğiniz vizyonu hakkında birkaç dakikalık google aramasıyla örnekler vermeye çalışayım:

Bilişim Vadisi’nde ilk Ar-Ge firması faaliyete başladı: “Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya aday olan Bilişim Vadisi’nin tüm etaplarının tamamlanmasıyla, 5 bin Ar-Ge ve yazılım firmasını barındırmasını, 50 milyar dolar ciro elde edilmesini ve 100 bin nitelikli insana iş ve istihdam sağlamasını hedefliyoruz.”

İTÜ’lü Öğrencilerin Mars Çölüne uygun gezgin robotundan büyük başarı: Dünyanın farklı üniversitelerinden gençler, ABD’deki Mars Çölü’nde, Kızıl Gezegen’deki görevlere en uygun gezgin robotu tasarlamak için yarıştı. 13 ülkeden 82 takımın başvurduğu ve Türkiye’nin ilk kez katıldığı yarışmada, İTÜ’lüler bilim dalında 4’üncü olarak büyük bir başarıya imza attı.

Türkiye Dünya RoboCup Şampiyonası’nda birincilik ödülü aldı: Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın desteklediği “T3/0008 Yıldız” takımı Dünya RoboCup Şampiyonası’nda 5 ayrı dalda birincilik ödülü aldı.

Antalya Robot Takımı Robot Şampiyonası’nda dünya şampiyonu: Çin’de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası’na katılan Antalyalı öğrencilerin oluşturduğu robot takımı, dünya şampiyonu oldu.

Bursa’ya Türkiye’nin İlk Uzay Merkezi: Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi’nin temeli atıldı

Elektromanyetik Fırlatma Sistemi: Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. arasında “Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi Sözleşmesi” imzalandı.

Türkiye Antarktika’da bilimsel araştırma üssü kuruyor: ”Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı”yla Türk bayrağı Antarktika’da dalgalanacak. İstanbul Teknik Üniversitesi’nce (İTÜ) kurulacak ‘Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi’yle Türkiye, bilimsel araştırmalarda ”Ben de varım” diyecek.

-Konya’da Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası açıldı: Konya’da, Akınsoft isimli yazılım firmasınca kurulan Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası “AkınRobotics” düzenlenen törenle açıldı.

-Türkiye’nin ilk çip fabrikasının ilk üretimi ASELSAN için: Türkiye’nin ticari anlamdaki ilk çip fabrikası, ilk üretimini ASELSAN için yapacak.

Bunlar sadece birkaçı ve sadece başlangıç!!!

Başlangıcı geç yaptığımız için diğer çok gelişmiş ülkelerle kıyaslanamıyoruz bile. Yani şu anki üniversitelerin bir kısmı daha lise seviyesinde bile olabilir ama 30 yıl sonra gelişmiş ülkelerle kıyaslanacak seviyelerde olacağız. Genç ve dinamik nüfusumuz ile çok daha iyi yerlere gelecek altyapılarımız hazır. Keşke bu kıyaslamalar 50-60 yıl önce yapılabilse de şimdi çok daha ileri düzeyde tartışsak.

Günümüzle ilgili, gelinen nokta itibariyle, kimsenin hakkını yememe adına, çok basit bir kıyaslama da yapabilirsiniz:

Örneğin; 15 yıl önce mi Almanya’nın gelişmişlik seviyesine daha yakındık, şimdi mi? Bu soruyu araştırıp objektif şekilde kıyaslarsanız, sadece 15 yılda ve bunca dış ve iç müdahaleye rağmen gelinen noktayı görmüş olursunuz.

Son olarak; Muhalefet yaparken ya da birilerini eleştirirken, bu alanlarda özveriyle gecesini gündüzüne katıp çalışan insanların hakkını yiyorsunuz, farkında değilsiniz. Son dönemde en büyük yatırımlar teknolojiye yapılıyor. Biraz araştırın. Tek taraflı bilgilerle acımasızca eleştirmek bu amaçla gece gündüz çalışanların heveslerini kırmaktan başka bir işe yaramıyor.

Hele bunu 2023,2053,2071 hedeflerinden ilk kez bahseden bir iktidara bu eleştirileri yöneltmek haksızlığın daniskasıdır!

Ak Parti döneminde açılan fabrika var mıymış!!! Bu uçaklar, füzeler, tanklar nerede üretiliyormuş!!! Tıkla oku >>>

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir