Tank Palet Fabrikası Katarlılara satılmışmış

Tank Palet Fabrikası Katarlılara satılmışmış

Tıpkı bir önceki seçimde ASELSAN yabancıya satıldı propagandası yürüten çevreler şimdi de “Tank Palet Fabrikası Katarlılara satıldı” şeklinde iddialarda bulunmakta. Yanlış bilgiler vermemek adına uzun saatler araştırma yaptıktan sonra tahmin ettiğim üzere ve iddia edildiği gibi bir satışın olmadığına emin olmuş durumdayım.

Olan kısaca şu: Yaklaşık 10 yıldır test ve prototip çalışmaları yapılan ALTAY tankının seri üretimi için ihaleyi kazanan BMC firması oldu. Bu seri üretimin kısa sürede yapılması için, zaman kaybı olmaması için, yeni bir üretim fabrikası kurmak yerine, Sakarya 1. Ana Bakım Merkezi’nin işletme hakkının 25. yıllığına bu firmaya verildi. Tank-Palet fabrikası denilen yer burası. Burada satılan hiç bir şey yok. Hatta bu firma buraya seri üretim hattı ve geliştirmeler için yatırım yapacak. “Katarlılara satıldı” diye ortaya atılmasının sebebi ise BMC firmasının %49 hissesini Katarlıların almış olması.Bunu da yatırımda zorlanmamaları için BMC firmasına Erdoğan sağlamıştır. Katar burada üretilen tanklardan 100 adet almayı düşünmektedir. BMC’nin %49 hissesinin alınmış olması Katarlıların burada stratejik bir etkilerinin olduğu anlamına gelmiyor. Şirketlerde %51 pay sahibi olan yönetime hakimdir. En kısa hali bu!

Yıllardır dışarıdan %100 ithal tank aldık. Hatta alamadık çünkü parasıyla bile bize satmadılar. Aldığımız tankların hasar gören parçalarını vermediler. Şimdi ise kendi tankımızı üretmek için büyük bir ilerleme kaydetmişken, insanların milliyetçi duyguları tahrik edilerek “tank palet fabrikamız satıldı“, “stratejik bilgilerimiz Katarlılara gidecek” gibi iddialarla baltalanmaya çalışılması nasıl bir zihniyetin ürünüdür size bırakıyorum.

Aşağıdaki youtube kanalında ve videoda detaylı anlatım mevcut. Yorumlarda ve cevaplarda da merak ettiğiniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Mustafa Emür’e video ve yorumları için teşekkürler…

Seri üretim hakkını kazanan BMC firması Rheinmetall ile birlikte Altay tankını seri üretime geçirecekti. Ancak BMC yönetimi almış olduğu karar ile Rheinmetall firması ile olan birlikteliğini sonlandırdı.

Bmc firmasının Altay tankını kaç yılında seri üretime sokacağı, ilk tankın ne zaman teslim edileceği, hangi motorun kullanacağı, Kaç adet teslim edileceği, Rheinmetall ile ortaklığının neden bittiği hazırlanmış olan bu videoda öğrenebilirsiniz.

Mustafa Emür (https://www.youtube.com/channel/UCf7xOjcorxi4URxIZ_UBlqQ) Youtube Kanalındaki Yoırumlarından:

Arkadaşlar bunu çok yazdım ama yorumlarda sayı artmaya başlayınca yetişemeyeceğimi farkettim ve buraya gene olarak yazayim dedim.

1. % 100 kullanılan ifade gerçekte de Tankın yüzde yüz olacağı anlamını ifade etmiyor. Bu uğruda çalışmaların yürütüleceğini ifade ediyor. Yani bu çalışmalar başarı gösterdiğinde parça alımı yavaş yavaş azalacak. Örneğin %100 yerli çalışmasındaki ilk etapta motor üzerinde çalışmalar yapılmakta. Sonra şasi üzerine yönelicek. Ama bunlar gerçekleşene kadar alımlar devam edecek. Bu sebeple Tankın direk %100 oarak yapılmasını beklersek Tank 2030′ a anca yetişir böyle bir durum da söz konusu değildir. Mevcut plan devam ediyor. Altay projesinde Yapılan planda bir değişiklik oldu oda 250 adetten sonra yerli motor olarak Tümosan motor kullanılacakken şimdi 40 adetten sonra BMC BATU motorunun kullanılması planlanmakta. Yani d41. Tan yerli motoru ile görev icra etmiş olacaktır.

2. Olarak AltayTankı yine rheinmetall namlusunu kullanacaktır. Bu konuda zaten proje başından beri değişiklik yoktur. Bu namlu MKEK tarafından lisan adı altında üretilmektedir ve Altay bu namluyu kullanmaya devam edecektir. Sadece ilerde yaşanabilecek bir lisans ambargosuna karşın bmc ile MKEK yerli top için paralel şekilde yerli top namlusu için çalışmalarda yürütecektir ki bu çok normaldir.

3. Tankın şasesi yine Alman RENK firmasından tedarik edilecetir. BMC buna paralel yerli Şasi çalışmasıda yapacktır. Savunma Sanayii Başkanlığı ile yapılan 900 Hp motor anlaşmasında şasi anlaşmasıda bulunuyordu. Yerli Şaisinin ise 250 adetten sonra üretilecek olan diğer 250 adet olan ALTAY T3 kullanılması öngörülmektedir. BMC şuan 8×8 yerli şasi çalışması yürütmektedir.

4. Rheinmetall firması ile BMC arasında danışma anlamında bir anlaşma yapılmıştır. Yani ortaklık yok sadece danışma ve yol gösterme tarzında bir anlaşma var. Bu anlaşmaya göre Rheinmetall firması parası karşılığında belli konularda BMC firmasına bilgi aktarımında bulunacaktır.

5.Altay Tankını FNSS yada OTOKAR’da almış olsaydı bu firmalarında tank üretebilecek kapasitede fabrikaları bulunmuyordu. Türkiye’deki tek müsait yer Tank palet fabrikasdır. Bu sebeple büyük ihtimalle bu firmalarda tank üretimi için bu fabrikayı kullanacaklardı. Çünkü Türk Silahlı Kuvveteri Tankı 2020 yılında istemektedir ve yeni bir Tank fabrikası inşası zamanı çok ileriye atacağından Tankın gerekli tarihte teslim edilmesi adı altında bu yol izlenmiştir.

Videoya yapılan diğer yorumları da okumanızı tavsiye ederim: https://www.youtube.com/watch?v=vkvTRYVOFOw

(Alıntı)….BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, törende yaptığı konuşmada, imzaların atılmasına kadar yaşanan süreci özetledi: “Proje değerlendirme aşamasında, ihalenin üzerinden, neredeyse 20 ay geçti. SSB’nin titiz yaklaşımı ile arkadaşlarımız epey ter döktü. Paydaşlarımızla beraber ciddi bir sınavdan geçtik. Çeşitli merhalelerden geçtik. Merhalelerden bir tanesini arz etmek istiyorum. Bu işe talip olurken, takatimiz yetmez diye, uluslararası tecrübesi ve şöhreti olan bir uluslararası firma ile bir ortaklık kurmuştuk. Fakat süreç içerisinde gördük ki SSB ve TSK, bizden %100’ü yerli bir tank istiyorlar… Bu bakış açısından dolayı, biz bu ortaklığı sona erdirdik. Onlar da bize danışmanlık verecek.” Yazının tamamı için:(Link çalışmadığı için kaldırıldı)

Tank Palet Fabrikası Yabancıya mı Satıldı? Erdoğan Açıklaması

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ TANK PALET FABRİKASI HAKKINDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

ERDOĞAN’DAN ‘TANK PALET FABRİKASI’ SORUSUNA SERT CEVAP

HULUSİ AKAR – SAVUNMA SANAYİNİN MERKEZİ OLACAK

İsmet Yılmaz / 17 Ocak 2019 / Tank Palet Fabrikasının Özelleştirilmesi hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir