“75 yaÅŸ üzerindeki vatandaÅŸlarımızı aşılamaya baÅŸlayacağız”

75 yaş üzerindeki vatandaşlarımızı aşılamaya başlayacağız

75 yaş üzerindeki vatandaşlarımızı aşılamaya başlayacağız

Sağlık Bakanı Koca, 75 yaş üzerindeki vatandaşların sağlık kuruluşlarından randevu alarak aşı olmaya gidebileceklerini bildirdi.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak baÅŸkanlık ettiÄŸi Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında, “SaÄŸlık ordumuz silahlandı, büyüklerimiz koruma altında” baÅŸlığına yer veren Koca, salgının dünyadaki birinci yılını tamamladığı günlerde salgına karşı umutla beklenen mücadele gücü olan aşının uygulanabilir hale geldiÄŸini belirtti.

Koca, 30 Aralık’ta Türkiye’ye gelen, ilk parti olan 3 milyon doz aşıya gerekli kontrollerinin tamamlanmasıyla 13 Ocak’ta “Acil Kullanım Onayı” verilerek yaygın aşılama döneminin baÅŸladığını hatırlattı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın aşı kampanyasını baÅŸlatmak için bizzat Ankara Åžehir Hastanesine giderek ilk doz aşısını yaptırdığını anımsatan Koca, “Kendilerine hem tüm vatandaÅŸlarımızın aşılanması adına yaptığımız çalışmalara verdiÄŸi destek hem de bu konuda da gösterdiÄŸi önderlik için minnettarız.” ifadesini kullandı.

“75 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸlarımız aşı olmaya gidebilecekler”

Bilim Kurulu’nun önerileriyle hazırlanan aşı programına göre öncelikle saÄŸlık çalışanlarının aşılanmasının tamamlandığını aktaran Koca, ÅŸu bilgileri verdi:

“SaÄŸlık çalışanlarımızın aşılanması, savaÅŸa hazırlanan askerlerimizin silahlanması ile eÅŸ deÄŸerdir. Mücadelenin en ön safında bulunan neferlerimiz daha güvenli bir alana yaklaÅŸmışlardır. SaÄŸlık çalışanlarımızı takiben engelli, yaÅŸlı bakımevleri ile huzurevlerinde yaÅŸayan vatandaÅŸlarımızın yerlerinde aşılamaları tamamlandı. Koruma sorumluluÄŸu üzerimizde en çok bulunan bu grup öncelikle aşılanmış oldu.

Kademeli olarak 90 yaş ve 85 yaş üzeri vatandaşlarımız evlerinde aşı oldular. İleri yaşları nedeniyle evlerinde aşı uygulamasına gittiğimiz vatandaşlar ile aynı hanede yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız varsa onların da aşı uygulamaları evlerinde gerçekleştirildi.

Pazartesi günü 80 yaÅŸ üzerindeki vatandaÅŸlarımızın saÄŸlık kuruluÅŸlarında aşılanmasına baÅŸlanmıştı. Yarın sabahtan itibaren yeni bir adıma geçerek 75 yaÅŸ üzerindeki vatandaÅŸlarımızı saÄŸlık kuruluÅŸlarında aşılamaya baÅŸlayacağız. Yarından itibaren 75 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸlarımız saÄŸlık kuruluÅŸlarından randevu alarak aşı olmaya gidebilecekler.”

“Gerekli testlerin tamamlanmasından sonra aşılar kullanıma sunulacak”

Aşı programında kullanılan inaktif aşının 10 milyon dozluk ikinci sevkiyatının ilk bölümü olan 6,5 milyon dozun hafta başında Türkiye’ye getirildiÄŸini anımsatan Koca, gerekli testlerin tamamlanmasından sonra aşıların kullanıma sunulacağını bildirdi. Koca, şöyle devam etti:

“Virüsün dünyadaki seyri gerek merkez ve taÅŸra teÅŸkilatımız tarafından gerekse Bilim Kurulu’muzca düzenli olarak takip edilmektedir. Bildirilen mutasyonlar üzerine İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika ile olan uçuÅŸlar durdurulmuÅŸtu. Brezilya ile olan uçuÅŸlar da buna eklendi. Özellikle Güney Afrika’da bildirilen mutasyonlu virüsün daha ölümcül olduÄŸu iddia edilmektedir. Mutant virüsün görüldüğü yerler karantina altına alınmaktadır. Ülkeler yeniden sınırlarını kapatmaya baÅŸlamıştır. Bu durum tedbirleri elden bırakmamamız konusunda bize önemli bir hatırlatıcı olmuÅŸtur.”

“VatandaÅŸlarımızı azami derecede kısıtlama ve tedbirlere uymaya davet ediyorum”

Alınan tedbirlerle vaka sayısında yüzde 80’e varan hızlı bir düşüş saÄŸlandığını vurgulayan Koca, ÅŸunları kaydetti:

“Ancak bütün çabalarımıza raÄŸmen bu düşüş yavaÅŸladı. 5-7 bin arasında dalgalanan günlük vaka sayıları görülmeye devam etmektedir. Dünyada da artan risk durumu göz önüne alındığında tedbirlere sıkı sıkıya uymaya devam etmemiz gerektiÄŸi ortadadır.

Mücadelenin bu döneminde kalabalık ve kapalı ortamlarda bir araya gelmek, yaklaştığımız mutlu günleri görme hedefinden bizi uzaklaştırabilir. Bu konuda vatandaşlarımızı azami derecede kısıtlama ve tedbirlere uymaya davet ediyorum.

Tedbirlerdeki kontrolsüz gevÅŸemeler bir sonrakini daha zor atlatabileceÄŸimiz dalgalanmalara yol açabilir. Tedbir ve temkini elden bırakmamamız gerekiyor. Salgının tüm dünyaya bir kiÅŸiden yayıldığını aklımızdan çıkarmamalıyız. Salgın süresince zorlu bir mücadele verdik ve tüm milletimiz çok yoruldu. Bu emeklerin karşılığını almaya çok yaklaÅŸtığımız ortadadır.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir