Sevgililer günü ve seçimler yaklaştıkça; “Pırlanta’dan vergi alınmıyor, iktidar zenginleri koruyor” paylaşımları sosyal medyada alır başını gider.

Kimse işin aslını araştırmak ya da sorgulamak istemez. Bu iddiaları “Paylaş” ya da “Retweet” yapmak her zaman daha kolaydır. Kolaylık dışında da muhalefet yapanlar adına siyasi açıdan da iyi bir fırsattır.

Evet, doğru; “Külçe altın ve külçe gümüş teslimleri ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) ÖTV’si kaldırıldı.

Peki işin aslı ne? 

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler bakın ne diyor:

“Pırlantada Vergi Olmadığı Koca Bir Yalan”

İşler, pırlantada vergi olmadığı sözünün koca bir yalan ve bunu söyleyenin de ahmak olduğunu ifade etti.

“Pırlantada ÖTV sıfırlanmış” denilerek sanki kuyumculuk sektöründe “Hiç vergi yok, ÖTV kaldırılarak kuyumculara iltimas yapılmış, ayrıcalık sağlanmış” şeklindeki bir algıyı da hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini belirten İşler, pırlantada kaldırılan yüzde 20 ÖTV’nin mücevher üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen taşlardan alınan bir vergi olduğunu hatırlattı.

İşler, şöyle devam etti:

Dünyanın neresinde görülmüş bir ham maddeden ÖTV alındığı. Bu vesileyle, bir gerçeğin altını kalın harflerle çizmek istiyoruz. Kaldırılan yüzde 20 ÖTV, yerli imalatı zorlayan, gereksiz hale getiren, ihracatçılarımızı uluslararası fiyat rekabetinde güçsüz bırakan bir uygulamaydı. ÖTV, ithalatı teşvik eden, binlerce atölyelerimize kilit vurulmasına neden olan haksız bir vergi düzenlemesiydi. Onlarca yılda yetişen binlerce ustamızın işinden olmasına neden olmuştur.

Diğer bir deyişle sektör olarak mücevherde kullanılan ham maddeleri; pırlanta ve diğer değerli taşları yurt dışından ithal ediyoruz. Atölyelerimizde 18 ayrı ustanın elinden geçerek takıya dönüşen bu taşları, yüzde 20 ÖTV ödeyerek alabiliyorduk. Bu durum, dünyadaki rakiplerimiz karşısında maça 1-0 yenik çıkmayla aynı anlama geliyordu. Ama, aynı ürün taşıyla birlikte hazır olarak ithal edildiğinde ise neredeyse hiç vergi alınmıyordu. İşte, asıl garabet buradadır. ÖTV kaldırılarak bu haksız durum giderildi.”

“Kuyumcu işletmeleri, diğer tüm işletmeler gibi aynı vergi işlemlerine tabi”

Norayr İşler, daha önce, bir sadekarın ruhunu tanımayan, bir mıhlayıcının hassasiyetini bilmeyen, bir kalemkarın inceliğini görmeyen, bir dökümcünün adaletini tartmayan kişi ve grupların kulaktan duyma, yalan ve hezeyan dolu açıklamalarını gereksiz bulduklarını ve kınadıklarını ifade etti.

Borsa İstanbul üzerinden yapılan ithalatta ve ticarette sadece ÖTV kaldırıldığını ancak yüzde 18 KDV getirildiğini anımsatan İşler, bitmiş mücevher ithalatı için KDV ödendiğini belirtti.

*******

Tabi bir de Türkiye’nin bu sektörde iyi işler becerdiği gerçeği var ki detaya girmiyorum! İsteyen araştırabilir ve bu ÖTV’nin kaldırılmasıyla yakalanan başarı ivmesini de görebilir.

*******
Peki ben kime kızıyorum biliyor musunuz?

Pırlanta ve diğer bazı değerli mücevher hammaddesinden ÖTV’nin kaldırılma nedenini ve “haklı gerekçesini” halka bir türlü anlatamayan ya da ulaştıramayan devlet otoritesine kızıyorum. Bir de bunu bildiği halde toplumun büyük kesiminin bilmeyeceğini düşünerek  siyasi menfaat için çarpıtarak “Pırlanta’dan vergi alınmıyor, iktidar zenginleri koruyor”  şeklinde paylaşanlara.

Ülkeyi yönetenlerin, insanların kafasındaki sorulara hemen cevap bulabileceği ve bu tip çarpıtılmış bilgiler konusunda hızlıca aydınlatacak, google gibi bir cevap ve bilgi arşivi oluşturmalı. Aksi halde bu tip bilgiler, yalan söyleyen ya da çarpıtarak propaganda yürütenlerin yanına uzun bir süre kar kalmakta.

Ancak şu da bir gerçek ki; yalan propaganda eninde sonunda ortaya çıkar ve tamamen ters bir etki de yapabilir! Yani sonra demesinler ki “bunların işi gücü zaten yalan ve çarpıtma!

Ona göre…

 

2 thoughts on “Pırlantadan vergi alınmıyor yalanı!

  1. la üretimi anladık da perakende satan mağaza avrupadaki rakipler ile rekabet mi ediyor. ihraç edilen ürünlerde kdv de yok zaten otv olmaması normal zaten

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir