Türkiye’nin ‘Milli Uzay Programı’ Avrupa basınında geniÅŸ yer buldu

Türkiye'nin 'Milli Uzay Programı' Avrupa basınında geniş yer buldu

Türkiye'nin 'Milli Uzay Programı' Avrupa basınında geniş yer buldu

Milli Uzay Programı Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa basınında ilgi gördü.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan‘ın duyurduÄŸu “Milli Uzay Programı” Fransa ve Almanya baÅŸta olmak üzere Avrupa basınında ilgi gördü.

Fransız Le Figaro gazetesinin “ErdoÄŸan Türkiye’yi uzay gücü yapmak istiyor” baÅŸlıklı haberinde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, “2023’e kadar ay ile ilk temas” sözünü içeren Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı tanıttığı belirtildi.

Haberde, ErdoÄŸan’ın ülkesinin uzay endüstrisini geliÅŸtirmek ve Türkiye’yi “küresel uzay yarışının zirvesine” götürmek için 10 stratejik hedefini açıkladığı kaydedildi.

Anadolu Ajansını (AA) kaynak göstererek ErdoÄŸan’ın, “Milli Uzay Programı’ndaki birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleÅŸtirmektir.” ÅŸeklindeki açıklaması hatırlatılan haberde, 2023’te Ay’a ilk temasın “önemli sembolik hedef” olduÄŸu vurgulandı.

Haberde görüşlerine yer verilen Fransa Ulusal AraÅŸtırma Merkezi (CNRS) AraÅŸtırmacısı ve uzay politikası uzmanı Isabelle Sourbes-Verger, “Türkiye, büyük ulusların arasında yer almak istiyor. Bu, bölgesel ve uluslararası düzeyde görünürlük kazanmanın bir yoludur.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Sourbes-Verges, “kesin olan ÅŸey, Türkiye’nin Milli Uzay Programı, Batı’nın çığlık atmasına neden olacak” deÄŸerlendirmesine yer verdi.

Almanya

“Türkiye aya uzay aracı ve insan göndermek istiyor” baÅŸlığını kullanan Alman Heise online sitesi, haberinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın iddialı bir uzay programı duyurduÄŸuna yer verdi.

ErdoÄŸan’ın, “Türkiye’nin küresel uzay yarışında birinci lige yükselmesi, ayrıca ülkesinin uydu teknolojisinde global bir marka haline gelmesi gerektiÄŸini” açıkladığı vurgulandı.

2018 yılında Türkiye Uzay Ajansının (TUA) kurulduÄŸu hatırlatılarak, ErdoÄŸan’ın bu ay, SpaceX’in patronu Elon Musk ile fikir alışveriÅŸinde bulunduÄŸu belirtildi.

İsveç

İsveç’in resmi haber ajansı TT, haberinde, “Türkiye 2023’te Ay’a çıkmayı hedefliyor” baÅŸlığını kullandı.

Haberde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, “2023 yılı sonunda uluslararası iÅŸ birliÄŸi ile yörüngeye fırlatılacak milli ve özgün hibrit roketimiz ile Ay’a ilk sert iniÅŸ yapılacak.” sözlerine yer verildi.

Ayrıca, söz konusu plan çerçevesinde, Türkiye’nin uzay hedeflerine on yıl içinde ulaÅŸmayı hedeflediÄŸine dikkat çekildi.

Macaristan

Macar Haber Ajansı (MTI) ise haberine, “Türkiye 2023’te Ay’a uzay aracı yollamaya hazırlanıyor” baÅŸlığını attı.

Haberde, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı tanıtan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü olan 2023’te, uluslararası iÅŸ birliÄŸi kapsamında Ay’a uzay aracı yollamak istediÄŸi yönündeki açıklamaları paylaşıldı.

Haberde ayrıca, Erdoğan’ın programda açıkladığı 10 stratejik hedefe de yer verildi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir