ÇavuÅŸoÄŸlu: Libya’nın bütünlüğü, egemenliÄŸi, bağımsızlığı ve siyasi birliÄŸinin muhafazasına önem veriyoruz

Çavuşoğlu Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasına önem veriyoruz

Çavuşoğlu Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasına önem veriyoruz

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin Libya’nın bütünlüğü, egemenliÄŸi, bağımsızlığı ve siyasi birliÄŸinin muhafazasına önem verdiÄŸini belirtti.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, resmi ziyaret için bulunduÄŸu Libya’nın baÅŸkenti Trablus’ta ikili görüşmelerinin ardından mevkidaşı Necla el-MenguÅŸ’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Libyalı mevkidaşının ve Libya halkının ramazan ayını tebrik eden ÇavuÅŸoÄŸlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat TeÅŸkilatı (MİT) BaÅŸkanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı geniÅŸ bir heyetle Libya’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, güçlü bir heyetle yapılan bu ziyaretin amacının kardeÅŸ Libya’ya, BaÅŸkanlık Konseyi’ne ve Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) Türkiye’nin desteÄŸini bir kere daha yinelemek olduÄŸunu vurguladı.

İki ülkenin 500 yılı aÅŸkın tarihi, kültürel ve beÅŸeri baÄŸlara sahip olduÄŸunun altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, “Batısıyla, doÄŸusuyla, güneyiyle Libya bizim için mukaddes bir ülkedir. Türkiye olarak Libya’nın bütünlüğü, egemenliÄŸi, bağımsızlığı ve siyasi birliÄŸinin muhafazasını her zaman ilke edindik ve önem veriyoruz.” diye konuÅŸtu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin kalıcı barış, istikrar ve refah için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Libya halkının ve meÅŸru hükümetlerinin zor dönemlerinde daima yanında yer aldık. Trablus’a saldırılar karşısında Libya’nın meÅŸru hükümeti bazı ülkeleri biz dahil, davet etti. Bu çaÄŸrıya sadece Türkiye olumlu cevap verdi. Güvenlik ve askeri iÅŸ birliÄŸi mutabakat muhtırası kapsamında Libya’ya saÄŸladığımız destek iç savaÅŸ, kardeÅŸ kavgası ve insanlık dramını önledi.”

Çavuşoğlu,Türkiye’nin desteğinin ateşkesin sağlanmasının yanı sıra Başkanlık Konseyi ile UBH’nin kurulmasına önemli bir fırsat verdiğini de belirtti.

“Libyalı kardeÅŸlerimizin iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmaya devam edeceÄŸiz”

Ankara’da Libya’dan gelen heyetle 12 Nisan’da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda mutabakat zaptlarına ve anlaÅŸmalara sadık kalındığını teyit ettiklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Görev başındaki hükümetin tüm Libya’ya ve Libya halkına destek götürme çabaları var, Türkiye olarak bunları destekliyoruz.” diye konuÅŸtu.

Çavuşoğlu, mevkidaşıyla iki ülke arasında bulunan deniz yetki alanları anlaşması ve bundan sonra atacakları adımları da ele alma fırsatları olduğunu belirtti.

Ekonomik iÅŸ birliÄŸi ve Libya’daki yatırımlar ile ikili ticaret iliÅŸkilerini de görüştüklerini, Türk özel sektörünün Libya’ya tekrar dönmesi konusunu deÄŸerlendirdiklerini, bu konuda birlikte çaba sarf ettiklerini aktardı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, 2021’de aynı zamanda Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin ikincisini ve Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı’nı gerçekleÅŸtirme konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Türkiye’nin aynı zamanda Libya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesine destek verdiÄŸini ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ise Libya Dostluk Grubu oluÅŸturulduÄŸunu, daha önce ülkede görev yapmış emekli Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın bu grubun baÅŸkanı olduÄŸunu anımsattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, “Libyalı kardeÅŸlerimizin iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmaya devam edeceÄŸiz ve önümüzdeki günlerde temaslarımız yoÄŸunlaÅŸtıracağız.” vurgusunda bulundu.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Libyalı mevkidaşını haziran ayının ikinci haftasında düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu’na davet etti.

MenguÅŸ: Yabancı güçlerin varlığının sonlandırılması için Türkiye’yle iÅŸ birliÄŸi yapmak istiyoruz

Libya DışiÅŸleri Bakanı MenguÅŸ ise Türkiye’nin son süreç boyunca Libyalıların yanında durduÄŸuna ve istisnai bir destek verdiÄŸini belirtti.

MenguÅŸ, “Tüm zorluklara raÄŸmen bu sürede büyükelçiliÄŸini açık tutması, Libya vatandaÅŸlarına konsolosluk hizmetlerine devam etmesi ve Libya ile Türkiye arasında uçuÅŸların sürmesi nedeniyle Türkiye’ye teÅŸekkür ediyoruz.” diye konuÅŸtu.

MenguÅŸ, aynı ÅŸekilde Kovid-19 ile mücadelede Türkiye’nin yakın zamanda Libya’ya yardım kargoları gönderdiÄŸini hatırlatarak, pandemiyle mücadelede desteÄŸi için de Türkiye’ye teÅŸekkür etti.

Libyalı bakan, Türk Hava Yolları’ndan (THY) uzman bir teknik ekibin 6 Mayıs’ta Libya’ya geleceÄŸini ve seferlerin yeniden baÅŸlaması için incelemelerde bulunacağını söyledi.

“Savaşın durdurulması ve ateÅŸkesin saÄŸlanmasında Türkiye’nin katkısının önemini vurguluyoruz.” diyen MenguÅŸ, Berlin Konferansı’ndan çıkan sonuçlar ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının tümünün uygulanması için karşılıklı dayanışma çaÄŸrısı yaptı.

Menguş, şöyle devam etti:

“Libya’nın egemenliÄŸine saygı çerçevesinde, Libya topraklarındaki tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin varlığının sonlandırılması için de (Türkiye’ye) iÅŸ birliÄŸi çaÄŸrısı yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.

MenguÅŸ ayrıca, “Türkiye ile aramızdaki nitelikli ekonomik iliÅŸkilerimizi iki ülkenin meÅŸru çıkarları baÄŸlamında geliÅŸtirme isteÄŸimizi vurguluyoruz.” diye ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir