Yerli ateş, nabız ve kan oksijen düzeyi tespit eden cihaz geliştirildi

Yerli ateş, nabız ve kan oksijen düzeyi tespit eden cihaz geliştirildi

Yerli ateş, nabız ve kan oksijen düzeyi tespit eden cihaz geliştirildi

İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark’ta, yüksek hassasiyete sahip sensörlerle donatılmış ÅŸarj edilebilir, vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ile nabız deÄŸerlerini ölçebilen cihaz geliÅŸtirildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde özellikle hastanelerde ateÅŸ ve nabız ölçer cihazlarına olan yoÄŸun talep nedeniyle İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Teknopark’ta yeni bir cihazın üretilmesini istedi.

İnönü Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri Koordinasyon Birimince Malatya Teknopark’ta üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸiyle çalışma baÅŸlatıldı.

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik MühendisliÄŸi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Teoman KaradaÄŸ öncülüğünde Malatya Teknopark’ta faaliyet gösteren Mekatron Ar-Ge firması tarafından yaklaşık 9 aylık çalışma sonucu ÅŸarj edilebilir bir cihaz geliÅŸtirildi.

Yüksek hassasiyete sahip sensörlerle donatılan ve cep telefonunu andıran ergonomik tasarımlı cihaz, vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ile nabız değerleri gibi 4 farklı değeri aynı anda ölçebiliyor, artan ölçüm değerlerine göre gerekli durumlarda renk ve ses ikazlarıyla kullanıcıyı bilgilendirebiliyor.

İlk etapta geliştirilen 100 cihaz, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde kullanılmaya başlandı.

“Her ÅŸeyiyle özgün bir tasarımı var”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine, Kovid-19 sürecinde hastaların ateş, nabız ve kan oksijen düzeyinin ölçümünün temassız olarak tespitinin önem kazandığını söyledi.

Bu nedenle temassız ateş ölçer gibi cihazların fiyatlarının bir anda yükseldiğini anlatan Kızılay, bu ürünlerin ithal edildiği için salgın döneminde fiyatının ikiye, üçe katladığını ifade etti.

Kızılay, Kovid-19 sürecinde hastanelerinin ihtiyacı olan ateÅŸ ve nabız ölçer gibi cihazların Teknopark’ta üretilmesi için giriÅŸimde bulunduklarını ve kaynak aktardıklarını hatırlatarak ÅŸunları söyledi:

“Üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸi projesi kapsamında bu çalışmayı hayata geçirdik. BildiÄŸimiz kadarıyla ülkemizde dizayn edilen ilk ateÅŸ ve nabız ölçer cihaz. Ürünü tümüyle proje kapsamında firmamız dizayn etti. Cihazların en önemli özelliÄŸi yerli ve milli bir yazılıma sahip olması. Her ÅŸeyiyle özgün bir tasarımı var. Ayrıca kendi ihtiyacımızı üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸiyle geliÅŸtirmiÅŸ olduk. Bundan sonraki amacımız cihazımızın seri üretimini gerçekleÅŸtirerek tek kullanımlık hale getirmek. AteÅŸ ölçer uzaktan ölçüm yapıyor ama nabız ölçerde temas zorunlu. Hedefimiz bir kaynak bularak bu cihazları tek kullanımlık hale getirmek.”

“Sensörler ÅŸu an kullandıklarımızdan çok daha hassas”

Prof. Dr. Kızılay, cihazlardan 100’ünün teslim edilerek üniversite hastanesinde kullanılmaya baÅŸladığını aktararak “Cihazlardaki sensörlerin ÅŸu an kullandıklarımızdan çok daha hassas çok daha yüksek çözünürlükte olduÄŸunu biliyoruz. Artık sadece kendi hastamız için deÄŸil ülkemizdeki hastanelere bunu endüstriyel üretimle sunmak bundan sonraki aÅŸamamız olacak. Ayrıca cihazımız dijital hastaneye geçmek için de yararlı olacak. Cihazın hafızasına kaydettiÄŸi sonuçlar, kablosuz olarak merkezi bilgisayara aktarılarak hastanın dijital dosyasına anlık olarak kaydedilebilecek.” diye konuÅŸtu.

“Sesli ikazla kullanıcıyı bilgilendiriyor”

Dr. Öğr. Üyesi Teoman Karadağ ise yaklaşık 9 aylık çalışma sonucu cihazı geliştirdiklerini söyledi.

Cihazları piyasadaki muadillerinin eksikleri göz önünde bulundurarak geliştirdiklerini anlatan Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cihaz, donanım, tasarım ve yazılım olarak özgün bir çalışma oldu. Piyasadaki ateÅŸ ölçerler AAA ve AA piller kullanırken biz lityum iyon pil kullandık ve cihaz üzerinden ÅŸarj edebiliyoruz. Aynı zamanda renkli ekranıyla ateÅŸ ölçerken farklı renklerde sesli ikazla kullanıcıyı bilgilendiriyor. Vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ve nabız deÄŸerleri artık tek bir cihazdan ölçülebilmektedir. BildiÄŸimiz kadarıyla piyasada satılan ateÅŸ ölçerler ithal ediliyor. Bu cihaz tamamen yerli ve milli imkanlarla geliÅŸtirilmiÅŸtir.”

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur da cihazın en önemli özelliklerinden birinin şarj edilebilmesi olduğunu söyledi.

Cihazın hastanede kullanılmaya başlandığını anımsatan Beytur, ilerleyen günlerde ürünün tüm dünyada kullanılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir