‘ÇaÄŸatay İHA’ Türk Hava Kurumu teknik envanterine girdi
'Çağatay İHA' Türk Hava Kurumu teknik envanterine girdi
CoÅŸkunöz Holding yatırımı ile yenilikçi insansız hava aracı üreticisi UAVERA tarafından imal edilen ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İHA’nın, Türk Hava Kurumu Teknik AÅž’ye eÄŸitim amaçlı satışı yapıldı.
Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Kuvvetleri envanterlerinde kullanılan ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İHA, UAVERA ile THK Teknik arasında yapılan sözleÅŸme doÄŸrultusunda gerçekleÅŸen sertifika töreni ile THK Teknik’e teslim edildi. SözleÅŸme kapsamında İHA için simülasyon sistemi de bulunuyor.
EskiÅŸehir THK İnönü Havacılık EÄŸitim Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen törende konuÅŸan THK Teknik Uçak Bakım AÅž Genel Müdürü Cemal Balıkçı, THK’nin kuruluÅŸ amaçlarının Türk gençliÄŸine havacılığı sevdirmek,, Türkiye’de kurulacak yerli havacılık sanayilerine öncülük etmek ve desteklemek olduÄŸunu söyledi.

Bu törende her iki amaca yönelik güzel bir iş gerçekleştirdiklerini ifade eden Balıkçı, şunları kaydetti:
“Yapılan çalışmalar ile Türk Hava Kurumu adeta küllerinden yeniden doÄŸuyor. 1930’larda baÅŸlayan planör uçuÅŸları bu meydanda Vecihi HürkuÅŸ’un paraşütle atlayarak keÅŸfettiÄŸi ve kuruluÅŸunu saÄŸladığı İnönü Havacılık Tesisleri’nde bugünün en geliÅŸmiÅŸ hava aracı olan İHA2 aracımızı yerli savunma ÅŸirketimiz olan CoÅŸkunöz Holdingden tedarik ederek bugün faaliyetine baÅŸlıyoruz. Memleketimize, milletimize hayırlı, uÄŸurlu olsun. Türk gençliÄŸini İHA pilotu yapmak üzere buraya bekliyoruz. Åžu anda üniversitelerimizin havacılık bölümlerinin tamamı bununla ilgileniyor. THK Üniversitesinde bununla ilgili bir bölüm açtık. 60 kiÅŸilik kontenjanla İHA pilotajı ve pilot bakımcısı yetiÅŸtireceÄŸiz. DiÄŸer üniversitelerimizden de yoÄŸun bir talep var. Çağın gereklerine uygun olarak geliÅŸtireceÄŸimiz İHA3 sistemlerini de buraya yerleÅŸtirerek Türk gençliÄŸine burada İHA pilotaj kursu vermeye devam edeceÄŸiz.”

“Yaklaşık 19 bin fit maksimum irtifa kabiliyeti var”
UAVERA Genel Müdürü Ünver Şahin de havacılık sektörüne ve Türk Hava Kurumuna sağladıkları katkıdan duydukları mutluluğu dile getirdi.
“Teslim edilen ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İHA, THK Teknik bünyesinde SHGM İHA2 pilot sertifikası almak isteyen adayların İHA2 uçuÅŸ eÄŸitimlerinde kullanılacak.” diyen Åžahin, UAVERA’nın, İHA geliÅŸtirme ve üretiminin yanında Türkiye’nin İHA2 pilot ihtiyacının karşılanmasına yönelik her türlü desteÄŸi vermeye devam edeceÄŸini aktardı.

ÇaÄŸatay eÄŸitim uçağının test uçuÅŸunu baÅŸarıyla tamamladıklarını belirten Åžahin, “İnÅŸallah burada yeni yetiÅŸecek İHA pilotu gençlerimize katkı vermiÅŸ oluruz. Platformun kendisi, uçuÅŸ ve yer kontrol sistemi ile iletiÅŸim sistemleri tamamen kendi üretimimiz. Uçağın yaklaşık yüzde 95 komponent bazında kendimize ait yerli. Maliyet bazında yüzde 85 yerli bir uçak. Dolayısıyla bu da bizim için bir onur kaynağı. Türkiye’nin ilk dikey iniÅŸ ve kalkış uçağı, yaklaşık 19 bin fit maksimum irtifa kabiliyeti var. Operasyon irtifa kabiliyeti 10 bin fit civarında. Uçağın ayrıca iniÅŸ ve kalkış yapan farklı bir sistemi bulunmakta. Bunu da Türkiye’de ilk yapan biziz.” diye konuÅŸtu.
İHA2 sertifikası alacak pilot adayları ve her iki firmanın yetkilileri katıldığı törendes ayrıca, uçuÅŸ gösterisiyle ÇaÄŸatay İHA’yı havada izleme olanağı sunuldu.

ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İHA’nın özellikleri
Özgün tasarıma sahip İHA ve uçuÅŸ kontrol sistemleri geliÅŸtirme hedefiyle yola çıkan UAVERA’nın ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İnsansız Hava Aracı, kulvarında belirgin özellikleriyle öne çıkıyor.
Piste ihtiyaç duymadan dikey iniÅŸ kalkış yapabilen, özgün ve adaptif yazılım ve kontrolcüler ile donatılmış olan İHA’lar zorlu hava koÅŸullarında ve tam otonom görev yapabiliyor. ÇaÄŸatay VTOL EÄŸitim İHA’nın, minimum 4 saate kadar havada kalma ve 50 kilometreye kadar olan iletiÅŸim menzili bulunuyor.
Bir pilot adayı, iki teknisyenden oluÅŸan 3 kiÅŸilik ekip aynı anda eÄŸitim görebiliyor. UAVERA’nın geliÅŸtirdiÄŸi özgün simülasyon sistemi ise pilot adaylarına gerçek durumları deneyimleme imkanı saÄŸlıyor.
Yapılan sözleşmeyle teslim edilen bir İHA’nın yanı sıra 2022 yılında THK Teknik envanterine yeni Çağatay VTOL İHA’ların girmesi ve iki kurumun ortak eğitimler planlaması da bekleniyor.
Kaynak: AA
