Cumhurbaşkanı Erdoğan: 20 bin aileyi daha elektrik desteği kapsamına alıyoruz
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “50,4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteÄŸi kapsamına alıyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftaya organize sanayi bölgelerinde kurulan mesleki eğitim merkezlerinin ortak açılış töreni ile başladıklarını anımsattı.
En büyük zararı 28 Åžubat’ın verdiÄŸi mesleki eÄŸitim sistemini yeniden ayaÄŸa kaldırma çabalarının bu “en son ve en verimli adımı”yla ülkenin önemli bir meselesini daha hal yoluna koyduklarına inandığını ifade eden ErdoÄŸan, hem iÅŸverenlerin ihtiyaç duyduÄŸu nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak hem gençlerin donanımlı bir ÅŸekilde hayata katılmalarını ve geleceklerini görebilmelerini saÄŸlayacak yeni mesleki eÄŸitim merkezleri modelinin ülkeye hayırlı olmasını diledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüyerek dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesini hedefledikleri bir dönemde böyle bir projenin gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olmasının ayrıca önemli olduÄŸunu belirtti.
Bu törende bir araya geldikleri sanayicilerin hedeflere ulaşma konusundaki inancına ve gayretine bizzat şahit olduklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önümüzdeki yıl bu zamanlar bambaÅŸka bir Türkiye fotoÄŸrafıyla milletimizin huzuruna çıkacağız. İşte o zaman kimi inanmadığı kimi istemediÄŸi için ülkemizin takip ettiÄŸi büyük ve güçlü Türkiye’nin inÅŸası hedefini karalamaya çalışanların mahcubiyetlerini hep beraber göreceÄŸiz.
Yine geçtiÄŸimiz hafta iÅŸtirak etmekten memnuniyet duyduÄŸumuz bir diÄŸer önemli program YaÅŸayan İnsan Hazineleri GeleceÄŸe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödül Töreni’ydi. Türkiye BM’ye baÄŸlı UNESCO tarafından hazırlanan somut olmayan kültürel miras listesine en çok deÄŸer kaydettiren ülkeler arasında yer alıyor. YaÅŸayan İnsan Hazineleri ödüllerimiz Anadolu’nun bereketli kültür mirasının dünyaya tanıtılması bakımından önemli bir envanter çalışmasıdır. Bu kapsamda 2021 yılı için belirlenen 21 sanatçımız ile mehteran birliÄŸimize, marifet sahiplerine hak teslimi olarak gördüğümüz ödüllerini takdim ettik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen çarşamba yaptıkları Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında mevcut projeleri gözden geçirme yanında önümüzdeki dönemde öncelik verecekleri hususları değerlendirdiklerini ve karara bağladıklarını söyledi.
Erdoğan, perşembe günü Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri ile bir araya gelerek Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geçmişten bugüne muhasebesini yaptıklarını, tıkanan noktaları ve çözüm yollarını kendileriyle paylaştıklarını aktardı.
Cuma günü ülkenin ilk istihbarat gemisi UFUK’un hizmete girme töreni vesilesiyle bu alandaki güçlerini ve kararlılıklarını bir kez daha ortaya koyduklarını kaydeden ErdoÄŸan, cumartesi günü Aydın’da gerçekten çok güzel bir dizi programa katıldıklarını dile getirdi.
Söke’de toplamda 1 milyar dolarlık bir proje olan KipaÅŸ Kağıt Fabrikası’nın 550 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen ilk etabını hizmete açtıklarını belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları paylaÅŸtı:
“Bu fabrika ithalatımızı azaltarak ve ihracatımızı artırarak ülkemiz cari dengesine yılda 450 milyon dolarlık olumlu katkıda bulunacaktır. Aydın’da toplu açılış töreni vesilesiyle hem oradaki kardeÅŸlerimizle hasret giderdik hem de kendileriyle samimi bir hasbihal yaptık. On binlerin katıldığı bu törende coÅŸku, heyecan tamamıyla oraya hakimdi. Aynı günün akÅŸamı rahmetli Menderes’in hayatının son günlerinde Çine Çayı’nın kenarında oturup söğüt aÄŸaçlarının altında serinliÄŸinin saadetini tatmak istediÄŸi yerde inÅŸa edilen Adnan Menderes Müzesi’nin açılışını gerçekleÅŸtirdik. Müzede Menderes ailesi, gençlerimiz ve diÄŸer katılımcıların iÅŸtirakiyle yaptığımız ufuk açıcı demokrasi sohbeti de hem geçmiÅŸin hatırlanmasına hem de geleceÄŸimize umutla bakmamıza vesile oldu. Özellikle de bu vesileyle Aydın’daki programımızda, çizdikleri güzel resimleri ‘Seni çok seviyorum Tayyip amca’ notuyla bize ileten Hatice ve Nisa evlatlarımıza da selamlarımı iletiyorum.”
Balkan diplomasisi
ErdoÄŸan, önceki gün Arnavutluk’a hem açılış törenleri hem de resmi görüşmeler vesilesiyle ziyaret gerçekleÅŸtirdiÄŸini, öncelikle Laç ÅŸehrinde 2019 depreminin yol açtığı yıkımın telafisi için TOKİ vasıtasıyla inÅŸa ettirdikleri 522 konutun teslim töreninde Arnavut vatandaÅŸlarıyla bir araya geldiklerini anımsattı.
Ardından BaÅŸbakan Edi Rama ile baÅŸ baÅŸa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleÅŸtirerek farklı alanlarda 7 anlaÅŸma imzaladıklarını, daha sonra ise Arnavutluk Meclisinde milletvekillerine hitap etme imkanı bulduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, son olarak da Tiran’da restorasyonu TİKA tarafından yapılan, Osmanlı döneminde inÅŸa edilen en önemli eserlerden biri ve günümüze ulaÅŸan tek yer olan Ethem Bey Camisi’nin açılış törenine katıldıklarını hatırlattı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Arnavutluk’a ayak basışlarından ayrılışlarına kadar ÅŸahsına ve heyetine gösterilen teveccühün Balkan coÄŸrafyasındakilerle aradaki gönül bağının gücünü göstermeye tek başına yeterli olduÄŸunu vurguladı.
Yine Tiran’da Türkiye tarafından yapılan, ÅŸu anda bitmek üzere olan yaklaşık 3 bin 250 cemaat kapasiteli muhteÅŸem caminin çalışmalarını yerinde görmek istediklerini, camiyi gezdiklerini anlatan ErdoÄŸan, yetiÅŸirse camiyi ramazan sonuna kadar bitireceklerini ve açılışını gerçekleÅŸtireceklerini aktardı.
ErdoÄŸan, dün de yine Balkanlar’dan önemli bir misafiri, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic’i ağırladıklarını anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:
“Kendisiyle Bosna Hersek’teki son geliÅŸmeler baÅŸta olmak üzere bölgeye ve ülkelerimizin ikili iliÅŸkilerine dair kapsamlı fikir alışveriÅŸinde bulunduk. Bugün ise kabine toplantımızın özellikle öncesinde ülkemizin dört bir yanından muhtarlarımızla bir araya geldik. Yaklaşık 1500 civarında muhtarımızın da katıldığı yemekli sohbet toplantısını kendileriyle gerçekleÅŸtirdik. Koronavirüs salgını sebebiyle ara verdiÄŸimiz muhtar buluÅŸmalarımızın bu ilk toplantısı her zamanki gibi yine coÅŸkulu ve samimi bir atmosferde geçti. Tabii bu programların yanında hemen her gün kabine üyelerimizle ve kurumlarımızın yöneticileriyle çok sayıda dar kapsamlı görüşmeler yaparak, ülkemizin ve milletimizin gündemindeki konularla ilgili istiÅŸarelerde bulunduk, kararlar aldık.”
ErdoÄŸan, “Åžu ana kadar 163 milyar liralık mevduat, kur korumalı sisteme geçmiÅŸtir.” ifadelerini kullandı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bankaların, darphanenin ve altın rafinerilerinin içinde yer aldığı mekanizmayla vatandaÅŸlarımızın altınlarını sisteme sokmalarını temin edeceÄŸiz.” dedi.
ErdoÄŸan, “Kredi Garanti Fonu desteÄŸiyle, istihdamı koruma ve geliÅŸtirme öncelikli iÅŸletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin hazırlığı bitmek üzere.” ifadelerini kullandı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Kısır hesaplarla hareket ederek, içinden geçtiÄŸi kritik süreçte ülkemize zarar verenleri affetmeyeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’yi, herkesin iÅŸini de tasarrufunu da Türk lirasıyla yaptığı bir yer haline getirmek için destek istiyoruz.”
ErdoÄŸan, “Tarım ürünleri zararlarının karşılanması konusundaki eksiklikleri tamamlamak için AFAD üzerinden 200 milyon liralık bir kaynak daha ayırıyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bu meblaÄŸ en kısa sürede Antalya, Artvin, Aydın, Bartın, Kastamonu, Mersin, MuÄŸla, Osmaniye, Rize, Sinop ve Van’daki hak sahiplerine dağıtılacak.” ifadelerini kullandı.
ErdoÄŸan, “Prim ve posa desteÄŸiyle birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton başına 875 liralık pancar bedeli ortaya çıkıyor.” açıklamasını yaptı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “50,4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteÄŸi kapsamına alıyoruz.” dedi.
ErdoÄŸan, “AFAD koordinasyonunda 10 STK’nin desteÄŸiyle Afganistan’a 700 ton gıda, giyim, saÄŸlık ve acil ihtiyaç ürünü taşıyan iyilik treni göndermeye hazırlanıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA
