CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: AB’nin kendine yeni bir hikaye yazmasının zamanı gelmiÅŸtir

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB'nin kendine yeni bir hikaye yazmasının zamanı gelmiştir

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB'nin kendine yeni bir hikaye yazmasının zamanı gelmiştir

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “KuruluÅŸ deÄŸerlerinden uzaklaÅŸan ve üye ülkelerin kısa vadeli politikalarının etkisi altında kalan AB’nin, Ukrayna Savaşı’yla birlikte kendine yeni bir hikaye yazmasının zamanı gelmiÅŸtir.” ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanlığı İletiÅŸim BaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 9 Mayıs Avrupa Günü mesajında, Avrupa bütünleÅŸmesinin temellerini atan Schuman Deklarasyonu’nun ilanının, Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) adaylık statüsünün tescil edildiÄŸi 1999’dan beri “Avrupa Günü” olarak kutlandığını belirtti.

Schuman Deklarasyonu’nun özündeki düşüncelerin, tüm dünyayı yıkan bir savaşın ardından Avrupa’da ülkelerin farklılıklarını ve düşmanlıklarını kenara bırakarak barış, güvenlik, kalkınma ve refah için bir araya gelmesini saÄŸladığını kaydeden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, şöyle devam etti:

“AB ise geçmiÅŸten günümüze geliÅŸtirdiÄŸi ortak politikalarla barış projesi olmanın çok daha ötesine geçmiÅŸtir. Son yıllarda kuruluÅŸ deÄŸerlerinden uzaklaÅŸan ve üye ülkelerin kısa vadeli politikalarının etkisi altında kalan AB’nin, Ukrayna Savaşı’yla birlikte kendine yeni bir hikaye yazmasının zamanı gelmiÅŸtir. Bugün, Avrupa’nın ortasında, tüm dünyanın gözü önünde yaÅŸanan bu trajedi, AB açısından uyarı mahiyetindedir. Åžimdi, Avrupa bütünleÅŸmesinin temellerinin atıldığı dönemdeki gibi bir dayanışmaya, iÅŸ birliÄŸine ve en önemlisi de vizyoner ve cesur bir bakış açısına ihtiyaç vardır.”

ErdoÄŸan, Türkiye’nin, sadece aday ülke ve NATO müttefiki olarak deÄŸil, köklü ve güçlü AB müktesebatına sahip bir ortak olarak da mevcut meydan okumaların aşılmasında somut katkı saÄŸladığını vurguladı.

Ukrayna’daki savaşın küresel boyutlara ulaÅŸan menfi etkilerinin, güvenlik, göç, tedarik zincirleri ve enerji baÅŸta olmak üzere Türkiye’nin pek çok alanda AB için ne denli stratejik önemde olduÄŸunu bir kez daha teyit ettiÄŸine dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Giderek karmaşıklaÅŸan dünya sahnesinde farklılıklarımızdan ziyade müşterek paydalarımıza, çıkar çatışmalarından ziyade savunduÄŸumuz temel deÄŸerlere odaklanmak ve Türkiye-AB iliÅŸkilerini her alanda geliÅŸtirmek, her iki tarafın da menfaatinedir. Türkiye’nin her türlü engele raÄŸmen sabırla ve kararlılıkla sürdürdüğü AB’ye tam üyelik süreci, yapıcı bir yaklaşımla teÅŸvik edilmelidir. Bu, AB’nin kendi gelecek tasavvuru, itibarı ve güvenilirliÄŸi bakımından da zaruridir. Bu düşüncelerle ‘Avrupa Günü’nün, ortak coÄŸrafyamızda barış, esenlik ve dayanışmaya vesile olmasını diliyor, baÅŸta vatandaÅŸlarım olmak üzere, tüm Avrupalıların 9 Mayıs ‘Avrupa Günü’nü tebrik ediyorum.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir