“Işık hadisesi”ni izlemek için sabah namazında bir araya geldiler

Işık hadisesini izlemek için sabah namazında bir araya geldiler

Işık hadisesini izlemek için sabah namazında bir araya geldiler

Siirt’in Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 258 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneÄŸiyle güneÅŸin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin baÅŸucunu aydınlatması vatandaÅŸlarca izlendi.

Siirt Valisi Osman HacıbektaÅŸoÄŸlu’nun himayelerinde, Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince ilçe meydanında program düzenlendi.

VatandaÅŸların da ilgi gösterdiÄŸi programda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2015 yılında dahil edilen, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirullah’ın vefatı üzerine “Hocamın baÅŸucuna doÄŸmayan güneÅŸi neyleyim?” diyerek 258 yıl önce türbesinde yaptırdığı ışık düzeneÄŸiyle güneÅŸin ilk ışınlarının hocasının baÅŸucunu aydınlattığı anın gerçekleÅŸmesi beklendi.

Tekbir ve salavatlar getirerek bekleyenler, güneÅŸin doÄŸmasıyla saat 06.19’da gerçekleÅŸen ve 5 dakika süren hadiseyi belediye binasına kurulan ekrandan takip etti.

Vatandaşlar, o anları cep telefonlarıyla da kaydetti.

“Böyle büyük bir zatın günümüze kadar iz bırakması gerçekten gurur verici”

Mardin’den gelen Zeynep ÖziÅŸ, AA muhabirine, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocasına gösterdiÄŸi bu saygıyı gelip yerinde görmek istediÄŸini dile getirerek, “Çok duygulandım. Bir öğretmenin bir öğretmenine, bir hocasına gösterdiÄŸi bu saygıyı çok az görebiliyoruz. Gittikçe sayı azalıyor. Böyle büyük bir zatın günümüze kadar iz bırakması gerçekten gurur verici.” dedi.

Erzurum’dan gelen AyÅŸe Ercan da böyle bir atmosferi yerinde görmenin büyük bir maneviyat deÄŸeri olduÄŸunu anlattı.

“En çok da ‘Yılın ilk güneÅŸi benim hocamın baÅŸucuna deÄŸmeyecekse neyleyim ben o güneÅŸi’ demesi beni çok etkiledi. Gerçekten çok güzel bir atmosfer. İbrahim Hakkı Hazretleri Erzurumlu ama hocası buralı olduÄŸu için hocasının ilminden yararlandığı için hocasıyla birlikte defnedilmeyi deÄŸer görüyor.” diyen Ercan, bu ana ÅŸahit olmanın kendisini mutlu ettiÄŸini bildirdi.

İstanbul’dan gelen Mustafa Aras da duygusal yönden çok güzel bir vakit geçirdiÄŸini dile getirerek, “Hepimiz hadiseyi yerinde görmek için güneÅŸin doÄŸduÄŸu vakti bekledik.Gerçekten çok güzeldi. Telefonlarımızdan bu anı çektik. Herkesin buraya gelmesini ve burayı tanımasını istiyorum.” diye konuÅŸtu.

Programa Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Başkan vekilleri Eyüp Yeşil ve Adem Albayrak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Obut da katıldı.

Işık hadisesi

Siirt’in Tillo ilçesinde hocası İsmail Fakirullah’ın 1734’te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, “Hocamın baÅŸucuna doÄŸmayan güneÅŸi neyleyim?” diyerek arayışa girmiÅŸti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taÅŸ duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doÄŸan güneÅŸin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin baÅŸucuna doÄŸuyor. 1960’lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin deÄŸiÅŸmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiÅŸti. 2011’de deÄŸiÅŸik üniversitelerinden bilim insanlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi saÄŸlanmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir