İnternette aşırı zaman geçirme aile içi sorunlara yol açıyor

İnternette aşırı zaman geçirme aile içi sorunlara yol açıyor

İnternette aşırı zaman geçirme aile içi sorunlara yol açıyor

BTK’nin araÅŸtırması çocuklara yönelik “siber zorbalığın” röntgenini çekti

BTK tarafından yapılan bir saha araÅŸtırması, 15-16 yaÅŸ grubundaki çocuklardan yüzde 23’ünün genel ahlaka aykırı, müstehcen mesajlar aldığını gösterirken internette “siber zorbalığa” ÅŸahit olan çocukların oranının yüzde 52,2’yi bulduÄŸunu ortaya koydu.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığının iliÅŸkili kuruluÅŸu Bilgi Teknolojileri ve İletiÅŸim Kurumu (BTK) tarafından Türkiye’de yapılan bir saha araÅŸtırması, 15-16 yaÅŸ grubundaki çocuklardan yüzde 23’ünün genel ahlaka aykırı, müstehcen mesajlar aldığını gösterirken internette “siber zorbalığa” ÅŸahit olan çocukların oranının yüzde 52,2’yi bulduÄŸunu ortaya koydu.

BTK Güvenli İnternet Merkezi, Türkiye genelinde 12 bölgede, 1111’i öğrenci ve onların velisi 1111’i ebeveyn olmak üzere toplam 2 bin 222 örneklemle saha çalışması yaparak “Türkiye’deki Çocukların ve Ebeveynlerin Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanım Deneyim ve Alışkanlıkları Raporu” hazırladı.

AA muhabirinin rapordan derlediÄŸi bilgiye göre, araÅŸtırmaya katılan çocukların yüzde 40,8’i, en fazla kendi akıllı telefonlarıyla internete eriÅŸim saÄŸladığını belirtirken okuldaki bilgisayarlarla internete girenlerin oranı yüzde 4,4 olarak kaydedildi. Bu yaÅŸ kategorisindeki çocuklardan büyük çoÄŸunluÄŸun akıllı telefona sahip olduÄŸu belirtildi.

Çocukların internette gerçekleÅŸtirdiÄŸi etkinliklerin, öğrenme ve ödev amaçlı olduÄŸu görünse de eÄŸlenme amaçlı rastgele videolar izleme oranı yüzde 64,4’ü buldu. Bu durumun, çocukların ödev amaçlı girdikleri internette bir süre sonra amaçlarından uzaklaÅŸtıklarını gösterdiÄŸi kaydedildi.

İnternette aşırı zaman geçirme aile içi sorunlara yol açıyor

Öğrencilerin yüzde 29’u internette geçirdiÄŸi aşırı zamanın akademik baÅŸarısını olumsuz etkilediÄŸini vurgularken yüzde 29’u internette geçirdiÄŸi fazla zaman dolasıyla ailesiyle tartıştığını dile getirdi. AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 13’ü ise internette geçirdiÄŸi zaman nedeniyle uykusuz kalıp, yemek yemeden okuluna gittiÄŸi dönemler olduÄŸunu bildirdi.

Rapora göre, 15-16 yaÅŸ grubundaki çocukların yüzde 23’ü genel ahlaka aykırı, müstehcen mesajlar aldığını ifade etti. İnternette baÅŸka birine incitici veya kötü ÅŸekilde davranıldığına ÅŸahit olan çocukların oranı yüzde 52,2’yi buldu. Çocuklardan yüzde 48’i baÅŸkasının genel ahlaka aykırı, müstehcen içerikli mesajlar aldığına ÅŸahit olduÄŸunu dile getirdi.

İnternette birçok risk bulunmasına rağmen, ebeveynlerin büyük kısmının çocuklarının yaşadığı internet sorunlarından ve karşılaştığı risklerden haberdar olmadığına da raporda yer verildi.

“Güvenli internet” seferberliÄŸi

Öte yandan BTK, güvenli internet ortamı oluşturulması için çeşitli projeler yürütüyor. BTK Güvenli İnternet Merkezi, bu konuda bilinçlendirme, ihbar ve yardım merkezi olmak üzere 3 temel alanda faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Kurumca, Çocukların Korunmasına Yönelik Çevrimiçi Güvenlik Stratejisi (2022-2024) yayımlanarak uygulamaya alındı. 7 amaç ve 28 hedeften oluÅŸan Strateji Belgesi’nde, her bir hedef için belirlenen performans göstergeleriyle amaç ve hedeflerdeki ilerlemenin takip edilmesi saÄŸlanıyor. Strateji Belgesi uygulama döneminde, 6 aylık süreçlerle izleme ve deÄŸerlendirmeler yapılacak.

“İl İl Türkiye Güvenli İnternet Seminerleri” ile okullardan baÅŸlayarak öğrencilere, ebeveynlere, öğretmenlere ve kamu personellerine kadar geniÅŸ bir hedef kitleye ulaşıldı. Verilen eÄŸitim ve seminerlerle katılımcılar, internetin, sosyal aÄŸların ve dijital oyun platformlarının bilinçli kullanımı ve yaÅŸanan güncel dijital sorunlar hakkında bilgilendirildi. Bu yıl içinde 90 eÄŸitim ve seminerle yaklaşık 20 bin öğrenci, öğretmen ve ebeveyne güvenli internet kullanımına yönelik seminer düzenlendi.

Bu çalışmalarla, çevrim içi istismar, dezenformasyon, müstehcenlik, çeşitli dijital propagandalar, siber zorbalık ve dijital şiddet risklerine karşı başta çocuklar ve gençler olmak üzere topluma yönelik koruma şemsiyesi oluşturulmaya çalışılıyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir