BMGK üyelerinin bazıları Heniyye suikastını kınarken, ABD ve İngiltere İran’ı suçladı
BMGK üyelerinin bazıları Heniyye suikastını kınarken, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı
Hamas Siyasi Büro BaÅŸkanı İsmail Heniyye’ye düzenlenen suikastın ardından acil oturumla toplanan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bazı üyeler suikastı kınarken, ABD ve İngiltere İran’ı suçladı.
BMGK, İran’ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir’in desteÄŸiyle acil oturumla toplandı.
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Heniyye’ye yönelik suikastı güçlü ÅŸekilde kınarken, bunun BM Åžartı’nın temel ilkelerini çiÄŸnediÄŸini dile getirdi.
Fu, “Çin, bu olayın bölgede meydana getirebileceÄŸi karışıklıktan derin endiÅŸe duyuyor.” dedi.
“Bu çılgınlık ne zaman sona erecek?”
Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise “Felaketin eÅŸiÄŸindeyiz.” uyarısında bulundu.
Heniyye’ye yönelik suikastı “terör faaliyeti” olarak tanımlayan Bendjama, bunun uluslararası hukuku ve İran’ın egemenliÄŸini ihlal ettiÄŸini kaydetti.
Bendjama, suikastın tek bir kiÅŸiyi hedef almadığını belirterek, “Saldırı, diplomatik iliÅŸkilerin ve küresel düzenin temelini oluÅŸturan egemenliÄŸin kutsallığını ihlal etmiÅŸtir.” ifadesini kullandı.
İsrail’in söz konusu “terör faaliyetini” en güçlü ÅŸekilde kınadıklarının altını çizen Bendjama, İsrail’in kanlı politika seçerek Gazze, Batı Åžeria, Yemen, Lübnan, Suriye ve ÅŸimdi de İran’da ÅŸiddeti sürdürdüğünü söyledi.
Bendjama, “Bu çılgınlık ne zaman sona erecek?” sorusunu yönelterek, uluslararası toplumun masum kanı akarken ve uluslararası hukuk parçalarına ayrılırken sessiz kalmaması gerektiÄŸini vurguladı.
“Bölge kaynama noktasında”
Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski de Heniyye’ye yönelik suikastı güçlü ÅŸekilde kınadıklarını bildirdi.
Bu olayın Gazze’de ateÅŸkes müzakerelerine büyük darbe vurduÄŸuna iÅŸaret eden Polyanski, “İran’ı bölgesel bir çatışmaya çekme çabaları zaten kaynama noktasında olan bölgeyi daha da istikrarsızlaÅŸtırıyor.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Polyanski, Orta DoÄŸu’da üst düzey siyasi ve askeri kiÅŸilere yönelik suikastların bölgeyi savaşın eÅŸiÄŸine getirdiÄŸini belirterek, gerginliÄŸin azaltılmasının hiç olmadığı kadar önemli olduÄŸunu vurguladı.
Dmitry Polyanski, kapsamlı bölgesel savaşın engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
ABD ve İngiltere İran’ı suçladı
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise İsrail’in kendini “Hizbullah ve diÄŸer teröristlerden” koruma hakkı olduÄŸunu belirterek sözlerine baÅŸladı.
ABD’nin İsrail’in Beyrut’un güney bölgesine düzenlediÄŸi saldırıya dahil olmadığını ifade eden Wood, “Hizbullah’ın bu saldırıdan sorumlu olduÄŸuna dair hiçbir şüphe yok.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Wood, Hizbullah’ın İran’ın desteÄŸiyle İsrail’e 8 Ekim’den beri saldırılar düzenlediÄŸini kaydederek, BMGK üyelerinin bu saldırıları kabul etmemesi gerektiÄŸini ifade etti.
İran’ın BMGK kararlarına uymak zorunda olduÄŸunu belirten Wood, BMGK’nin İran’ın bölgesel barış ve güvenliÄŸi tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduÄŸunu söyledi.
Wood, ABD’nin Heniyye’nin ölümüyle de bir baÄŸlantısı olmadığını kaydetti.
“Daha geniÅŸ bir savaÅŸ kapıda deÄŸil ve bu durumun üstesinden gelinebilinir.” diyen Wood, İran ve desteklediÄŸi “teröristlerin” sürekli bölgesel çatışma riskini tetiklediÄŸini dile getirdi.
Wood, İran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran’a baskıyı artırmasını talep etti.
İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan ÅŸiddetin kimsenin çıkarına olmadığının altını çizdi.
Acil itidal çaÄŸrısında bulunan Woodward, “Uzun vadeli barış, bombalar ve silahlarla saÄŸlanamaz.” ifadelerini kullandı.
İran destekli Husilerin İsrail’e saldırılarının sürdüğüne iÅŸaret eden Woodward, İran’ı suçlayarak, bunun sonlanması gerektiÄŸini söyledi.
Woodward, İngiltere’nin İsrail’in güvenliÄŸine olan baÄŸlılığının sarsılmaz olduÄŸunu belirterek, İsrail’in meÅŸru müdafaa hakkı bulunduÄŸunu kaydetti.
Kaynak: AA
