Fed faiz oranını sabit tuttu
Fed faiz oranını sabit tuttu
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.
Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliÄŸiyle alındığı belirtildi.
Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği bildirildi.
İstihdam artışının yavaşladığına işaret edilen açıklamada, işsizlik oranının arttığı ancak hala düşük kalmaya devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, enflasyonun gerilediÄŸi ancak hala bir miktar yüksek seyrettiÄŸi belirtilerek, “Son aylarda Komite’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine doÄŸru biraz daha ilerleme kaydedildi.” denildi.
Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşılmasının hedeflendiği yinelenen açıklamada, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiği görüşünde olunduğu ifade edildi.
Açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduÄŸu ve Federal Açık Piyasa Komitesi’nin her iki hedefine yönelik risklere karşı dikkatli olduÄŸu vurgulandı.
Banka’nın açıklamasında, hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 5,25-5,50 arasında sabit tutulmasına karar verildiÄŸi bildirildi.
Art arda 8 toplantıda faiz oranında değişikliğe gidilmedi
ABD’de yüksek enflasyon karşısında 2022’de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına baÅŸlayan Fed, Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleÅŸtirmiÅŸ ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.
Banka’nın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.
Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 8 toplantıda deÄŸiÅŸtirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Banka, politika faizinde en son Temmuz 2023’te 25 baz puanlık artışa gitmiÅŸti.
ABD’de enflasyon, Haziran 2022’de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen ay yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleÅŸmiÅŸti.
Kaynak: AA
