CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Son asrın en vahÅŸi soykırımlarından biri hemen yanı başımızda Gazze’de yaÅŸanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Son asrın en vahşi soykırımlarından biri hemen yanı başımızda Gazze'de yaşanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Son asrın en vahşi soykırımlarından biri hemen yanı başımızda Gazze'de yaşanıyor

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Son asrın en vahÅŸi soykırımlarından biri hemen yanı başımızda Gazze’de yaÅŸandı ve yaÅŸanıyor.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliÄŸi Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Toplantısı açılış programındaki konuÅŸmasına besmele çekerek baÅŸladı.

ErdoÄŸan, Asya ile Avrupa’yı birleÅŸtiren, kültürel mirası ve zengin tarihiyle medeniyetin müşterek deÄŸerlerinin sembolü olan kadim ÅŸehir İstanbul’da katılımcıları misafir etmenin, İSEDAK BaÅŸkanı olarak kendisi için mutluluk kaynağı olduÄŸunu dile getirdi.

İslam dünyasının en önemli ekonomik ve ticari iÅŸbirliÄŸi platformu olan İSEDAK’ın 40. oturumu münasebetiyle bir araya geldiklerini belirten ErdoÄŸan, “Burada alınacak kararların, çıkacak sonuçların, bütün İSEDAK üyesi ülkeler için hayırlara vesile olmasını Rabb’imden niyaz ediyorum. Sözlerimin hemen başında ev sahipliÄŸimizde üye ülkelerimizin de desteÄŸiyle İslam dünyasının kalkınma meselelerine yönelik program ve projeleri hayata geçiren bu kıymetli komitenin inÅŸasında çok emeÄŸi olan Türkiye Cumhuriyeti 8. CumhurbaÅŸkanı merhum Turgut Özal’ı ve dönemin diÄŸer devlet büyüklerini rahmetle yad ediyorum.” ifadesini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, geride bırakılan 40 yıl boyunca İSEDAK’ın kurumsal yapısının güçlendirilmesine katkı veren, bu çatı altında gayret gösteren tüm herkesi şükranla andığını söyledi.

Bu süreçte nice sıkıntıların, nice zorlukların üstesinden geldiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Hayal denilen, olmaz denilen, hatta birçok alanda imkansız görülen nice baÅŸarıya beraberce imza attık. Bu platform zemininde ticari ve ekonomik münasebetlerimizi ileriye taşıdık. Åžunu büyük bir kıvançla ifade etmek isterim ki bugün 40 yıl öncesine kıyasla her alanda çok iyi bir seviyedeyiz. İnÅŸallah gelecek yıllarda çok daha iyi yerlerde olacağız. Niyetimiz hayırdır, Allah’ın izniyle akıbetimiz de hayrolacaktır. ‘Rabb’im yolumuzu, bahtımızı açık etsin’ diyor, gayretlerimizi hayra tebdil etmesini Rabb’imden niyaz ediyor, bunun için tüm kalbimle dua ediyorum.” diye konuÅŸtu.

“İslam coÄŸrafyası kan, gözyaşı ve zulümle anılır hale geldi”

Son toplantıdan bu yana tüm insanlık ve özellikle Müslümanlar için, ağır imkanlarla dolu bir yıl geçirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“İslam coÄŸrafyası, tarihinde hiç olmadığı kadar kanla, acıyla, gözyaşı ve zulümle anılır hale geldi. Son asrın en vahÅŸi soykırımlarından biri hemen yanı başımızda Gazze’de yaÅŸandı ve yaÅŸanıyor. İsrail’in 3 ay önce Gazze’ye yönelik saldırısıyla baÅŸlayan katliamlarda 50 bin Filistinli kardeÅŸimiz ÅŸehit düştü. Yine aynı saldırılarda 100 binden fazla Filistinli kardeÅŸimiz yaralandı. Åžehit ve yaralılarımızın 3’te 2’sini kadın, çocuk ve bebekler oluÅŸturuyor. 360 kilometrekarelik daracık bir alana hapsettikleri 2 milyon insanı susuz, gıdasız, ilaçsız bırakıp sonra da ölümlerini sadece seyrettiler. Biz bu toplantıları yaparken dahi ÅŸu an Gazze’de ve Lübnan’da ümmetin çocukları ölmeye, yetim ve öksüz kalmaya devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’nın ortasında kurulan imha kamplarını gölgede bırakacak bir vicdansızlığa önce Gazze’de, son 6 haftadır da Lübnan’da hepimiz ÅŸahitlik ediyoruz.”

“Siyonist rejim ve destekçileri 13 aydır her türlü zulmü, her türlü soykırımı yaptılar”

Erdoğan, yaptığı konuşmada, geçen 13 ay boyunca Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında çokça acı, hüzün, katliam ve cinayet gördüklerini söyledi.

Bu süreçte, “Bir insan bunu nasıl yapabilir, bir insan nasıl bu kadar alçalabilir ve alçaklaÅŸabilir” diye sorguladıkları sayısız habere rastladıklarını belirten ErdoÄŸan, şöyle devam etti:

“Henüz 1-2 yaşındaki bebeklerin keskin niÅŸancılar tarafından hedef tahtası olarak kullanılması gibi barbarlıklarla yüreklerimiz daÄŸlandı. Tüm bunlarla birlikte Gazze’de kahramanlıklar gördük, yiÄŸitlik gördük, vatan sevgisinin ne demek olduÄŸunu hep beraber gördük. Batılı güçlerin sınırsız askeri, diplomatik ve siyasi desteÄŸini arkasına alan, gözü dönmüş bir ölüm makinesi karşısında Gazze’nin aslanlarının nasıl kahramanca direndiÄŸini gördük. Bakınız, Filistin halkı 13 ayda 50 bin ÅŸehit verdi. Lübnanlı kardeÅŸlerimiz aynı ÅŸekilde çok sayıda evladını kurban verdi. 13 ay boyunca yaÅŸamadıkları acı, zorluk, çile, zulüm neredeyse kalmadı. Ama buna raÄŸmen Filistinli kardeÅŸlerimiz onurlarından taviz vermedi. Öz yurtlarında, özgürce yaÅŸama iradelerinden asla geri adım atmadı. Siyonist rejim ve destekçileri 13 aydır her türlü zulmü, her türlü soykırımı yaptılar. Fakat Filistinli kardeÅŸlerimize diz çöktüremediler.”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Åžairin mısralarına ilham veren imana, inanca ve vatan sevgisine 13 aydır hepimiz, tüm insanlık hayranlıkla ÅŸahit oluyor” diyerek, Filistinli bir ÅŸairin, “Biz burada kalacağız. Elinden geleni ardına koyma. Biz koruyoruz zeytinin ve incirin gölgesini. YoÄŸuruyoruz fikirleri. Hamurun mayası gibi. Çelik gibi sinirlerimiz. Ama cehennem ısıtıyor yüreklerimizi. Susarsak eÄŸer taÅŸları sıkacağız. Acıkırsak eÄŸer toprakla doyacağız ama asla terk etmeyeceÄŸiz.” mısralarını okudu.

Filistin’in ve Lübnanlıların tam olarak böyle bir ruhla mücadele ettiklerini dile getiren ErdoÄŸan, “Halen de iÅŸgalcilerin yüreklerine çökmüş çelikten bir duvar misali direnmeye devam ediyorlar. Bugün bir kez daha her türlü imkansızlığa, yokluÄŸa ve yalnız bırakılmaya raÄŸmen hayatları pahasına topraklarına sahip çıkan Filistinli kardeÅŸlerimi hürmetle selamlıyorum. Gazze’nin, Filistin’in, Lübnan’ın kahraman ÅŸehitlerine Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ‘Rabb’im mekanlarını cennet eylesin’ diyorum.” ifadesini kullandı.

“Gazze’ye en fazla yardım ulaÅŸtıran ülke konumundayız”

ErdoÄŸan, Türkiye olarak ilk günden beri İsrail’in uyguladığı soykırım karşısında en kararlı duruÅŸu sergileyen ülkelerden biri olduklarını anlattı.

Uluslararası kuruluÅŸları, medyayı ve küresel güçleri adeta esir alan siyonist lobinin ÅŸahsını ve ülkesini hedef alan tehditlerine boyun eÄŸmediklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Elimizdeki tüm imkanlarla kardeÅŸlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Åžimdiye kadar 85 bin tonun üzerinde insani yardım malzemesini Mısır makamlarının da desteÄŸiyle Gazze’ye ulaÅŸtırdık. Bu miktarla Gazze’ye en fazla yardım ulaÅŸtıran ülke konumundayız.” açıklamasında bulundu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, önce 54 kalemde, ardından da bütün kalemlerde İsrail’le ticari iÅŸlemleri tamamen durdurduklarının altını çizerek, böylece yaklaşık 9.5 milyar dolarlık ticaret hacminden fedakarlıkta bulunduklarına iÅŸaret etti.

“Tüm ülkelere Filistin Devleti’ni tanıma çaÄŸrımı tekrarlıyorum”

Soykırım suçlularının uluslararası hukuka hesap vermesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik başvurusu yaptıklarını kaydederek, şunları paylaştı:

“BirleÅŸmiÅŸ Milletler baÅŸta olmak üzere hemen her uluslararası platformda tepkimizi açıkça ortaya koyduk. Kış mevsimi iyice bastırmadan, Filistinli mültecilere sahip çıkan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinlilere Yardım Ajansına desteÄŸimizi daha da arttırdık. Biliyorsunuz İsrail kısa süre önce ajansın yasaklanması konusunda haddini aÅŸan bir karar aldı. Üye ülkelerimizin, İsrail’in artan baskıları karşısında bu dönemde ajansa daha fazla destek olması gerektiÄŸine inanıyoruz. Gazze ve Lübnan’a yönelik Siyonist saldırganlığa verilebilecek en güzel cevaplardan biri daha fazla devletin Filistin Devleti’ni tanıması olacaktır. Bu vesileyle buradan bir kez daha tüm ülkelere Filistin Devleti’ni tanıma çaÄŸrımı tekrarlıyorum.”

ErdoÄŸan, teÅŸkilatlarının kuruluÅŸ felsefesinde ve temel amaçları arasında Filistin’in iÅŸgalden kurtarılmasının yer aldığını aktardı.

Bu amaca hizmet edecek kalıcı çözümler üretmeleri için dayanışma ve birlikteliklerini her zamankinden daha güçlü bir ÅŸekilde göstermeleri gerektiÄŸine dikkati çeken ErdoÄŸan, “İslam dünyasının görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakıp Filistin ve Lübnan halkına haklı mücadelelerinde destek olması, büyük önem arz ediyor. DiÄŸer türlü İsrail’in Gazze’de yaptığı, ÅŸimdi de Lübnan’a taşıdığı ateÅŸin, tüm bölgemizi sarmasına engel olamayız.” diye konuÅŸtu.

“Küresel toparlanmanın hızlanmasına hep birlikte katkı saÄŸlayabiliriz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, küresel ekonominin yavaşladığı son yıllarda İİT bünyesindeki işbirliği çabalarının ehemmiyetinin arttığını söyledi.

2023’te yüzde 3,3 oranında büyüyen dünya ekonomisinin bu sene ve gelecek sene de aynı oranda büyümesinin öngörüldüğünü belirten ErdoÄŸan, “Jeopolitik gerilimlerin yanı sıra son 60-70 yılın zirvelerine çıkan küresel enflasyonun henüz istenilen seviyelere inmemesi gibi belirsizlikler de küresel iktisadi faaliyetler üzerinde baskı kuruyor. Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan enerji ve arz güvenliÄŸi navlun maliyetleri, tedarik zincirindeki sıkıntılar ve deniz ticaretindeki aksaklıklar, küresel mal ve hizmet ticaretini halen olumsuz etkiliyor. Artan korumacılık, küresel ticaret hacminin istenilen düzeylere ulaÅŸmasının önünde engel teÅŸkil ediyor.” dedi.

Herkesi zorlayan bu karamsar tablonun üstesinden ancak iÅŸbirliklerini güçlendirerek gelebileceklerini söyleyen ErdoÄŸan, “Küresel ekonomik istikrarın korunması ve finansal krizlerin önlenmesi için üye ülkelerimiz arasındaki koordinasyonun ortak çözümler geliÅŸtirilmesi açısından kritik olduÄŸu kanaatindeyim. Karşılıklı destek mekanizmaları oluÅŸturarak büyümeyi teÅŸvik edebilir, küresel toparlanmanın hızlanmasına hep birlikte katkı saÄŸlayabiliriz.” diye konuÅŸtu.

İSEDAK’ın 40. yıl dönümünde baÅŸta kadınlar olmak üzere gençlere ve iÅŸ dünyasına yönelik önemli etkinlikler düzenlediklerini aktaran ErdoÄŸan, “Bu etkinliklerin, sizlerin de katılımlarıyla, çalışmalarınıza önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Bu etkinlikler arasında bu sabah açılışını gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Kudüs-ü Åžerif’e yönelik özel bir sergi de var. Sergimizde ilk kıblemiz Kudüs-ü Åžerif’e dair önemli eserlerle birlikte o bölgede yaÅŸayan yavrularımızın İslam dünyasının mevcut ve gelecekteki durumunu kendi perspektiflerinden çizdikleri resimler de bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İSEDAK Kudüs Programı kapsamında yıl boyunca uygulanan projelerin çıktılarına yine burada yer verildiğinin altını çizdi.

“Sıfır Atık Projesi’ne büyük önem veriyoruz”

Bir diÄŸer önemli etkinlik konusunun, yeÅŸil ekonomide kadınların öncü rolü olduÄŸunu anlatan ErdoÄŸan, “EÅŸim Sayın Emine ErdoÄŸan Hanımefendi’nin giriÅŸimleriyle baÅŸlatılan ve küresel bir nitelik kazanan Sıfır Atık Projesi’ne büyük önem veriyoruz. Yarın yapılacak olan ‘Kadınların YeÅŸil Ekonomideki Öncü Rolü Sıfır Atık GiriÅŸimi’ konulu panelde bu alanda çabalarımızın ve projelerimizin ele alınmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.” diye konuÅŸtu.

İslam dünyasının ilerlemesi ve kalkınmasının, gençlerin çağın ihtiyaçlarına uygun biçimde niteliklerinin artırılmasına baÄŸlı olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, “Teknolojinin hızla geliÅŸtiÄŸi günümüzde gençlerimizin dijital ortamlardan istifade ederken tehditlerden korunması fevkalade önemlidir. Siber saldırılar ve veri ihlalleri konusunda bilgi ve becerilerinin arttırılması noktasında her zamankinden daha müteyakkız olmalıyız. Siber saldırılara karşı koyma kapasitesinin ehemmiyeti, geçtiÄŸimiz günlerde Lübnan’a gerçekleÅŸtirilen terör eylemlerinde açıkça görüldü.” dedi.

“Üye ülkelerimizi siber güvenlik konusunda daha fazla ortak projeler geliÅŸtirmeye davet ediyorum”

CumhurbaÅŸkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından 18 ülkenin katılımıyla 17-19 Eylül’de Siber Güvenlik Yarışması gerçekleÅŸtirildiÄŸini anımsatan ErdoÄŸan, yarışmaya katılan tüm ülke takımlarını tebrik etti.

Yarışmada baÅŸarılı olan Azerbaycan, Mali, Pakistan takımlarını kutlayan ErdoÄŸan, “Üye ülkelerimizi siber güvenlik konusunda daha fazla ortak projeler geliÅŸtirmeye davet ediyorum. İslami, finans ve dijitalleÅŸme alanlarında da önemli geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. İslami finansın dijitalleÅŸmesini desteklememiz, finansal sistemlerimizin daha adil, ÅŸeffaf ve eriÅŸilebilir olmasını saÄŸlayacaktır. 40. İSEDAK Bakanlar Toplantısı görüş alışveriÅŸinin temasının ‘İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı Üyesi Ülkelerde Ödeme Sistemlerinin Dijital Dönüşümü’ olmasını oldukça isabetli buluyorum.” diye konuÅŸtu.

İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı üyesi devletler arasında Tercihli Ticaret Sisteminin, ortak çabalar neticesinde Temmuz 2022 itibarıyla yürürlüğe girdiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, “Bunu teÅŸkilatımız adına tarihi bir kazanım olarak görüyoruz. Sistemin geniÅŸletilmesi ve derinleÅŸtirilmesi çabalarına önem veriyoruz. Ev sahipliÄŸimizde gerçekleÅŸtirilen Ticaret Müzakereleri Komitesi 3. Bakanlar Toplantısını ve yürütülecek teknik çalışmaların, sistemin yeni alanlarla geniÅŸletilmesinde güçlü bir zemin oluÅŸturacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.

Sisteme henüz taraf olmamış tüm ülkelere davetini yineleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Burada ÅŸunu da ifade etmek isterim. İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı Tahkim Merkezinin aktif ÅŸekilde çalışır hale gelmesinden memnuniyet duydum. Merkezin üye ülkelerle daha fazla tanınması ve öncelikli bir adres olarak benimsenmesi için yapılacak çalışmalara, sizlerin de destek vermesini bekliyorum. Bir diÄŸer önemli husus KOBİ’lerimizdir. İSEDAK KOBİ programıyla küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler arasında iÅŸ aÄŸları oluÅŸturarak, ticaret hacmimizi arttırmayı hedefliyoruz. Henüz dahil olmamış ülkeleri programa katılmaya davet ediyorum.”

“45 ülkemizin faydalanıcısı olduÄŸu 24 projeyi devreye alacağız”

İSEDAK çalışma grupları kapsamında kalkınma için önem arz eden pek çok meselenin bu yıl geniÅŸ bir katılımla ele alındığına dikkati çeken ErdoÄŸan, “Tecrübe ve iyi uygulamaların paylaşılmasına yönelik 15 ülkemizde saha araÅŸtırmaları gerçekleÅŸtirildi. Üye ülkelerimizdeki kurumsal ve beÅŸeri kapasitenin arttırılması amacıyla bugüne kadar 157 projeye destek verdik. Bu yıl da 45 ülkemizin faydalanıcısı olduÄŸu 24 projeyi devreye alacağız. Ayrıca İSEDAK Kudüs programı kapsamında, bugüne kadar desteklenen proje sayısı 20’ye ulaÅŸtı. Politika tavsiyelerinin hayata geçirilmesi noktasında proje destek mekanizmalarından daha çok istifade edilmesinde fayda görüyorum.” dedi.

Bir hususu tekrar vurgulamak istediğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Gazze, Lübnan, Yemen, Sudan ve diÄŸer İslam coÄŸrafyalarında yaÅŸanan acılardan daha acı olan, Müslümanlar arasındaki anlamsız ihtilaflardır. Çevremizdeki tüm bu trajedilerin daha ağır, daha vahim tarafı, süregiden tepkisizliktir, suskunluktur, gereksiz bahanelerin arkasına sığınmaktır. Åžunu çok iyi biliyoruz, ÅŸayet biz çözmezsek kimse bizim meselelerimizi çözemez, çözmek de istemez. Åžayet biz ihtilaflar yerine kardeÅŸliÄŸimizi büyütmezsek baÅŸkaları bizim adımıza bunu yapmaz, yapamaz. Dünyada belki kendimizi tatmin edecek geçerli mazeretler bulabiliriz ama yarın ruzi mahÅŸerde bütün o mazeretler hükümsüz olacaktır. Bir olmaktan, beraber olmaktan, Müslümanlar olarak tüm ayrılıklarımızı rafa kaldırıp ortak tehditler karşısında birlik olmaktan baÅŸka hiçbir kurtuluÅŸ yolumuz yoktur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından İSEDAK Başkanı olarak konuşmacılara söz hakkı verdi.

Programda ayrıca, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı zulmü ve iÅŸgali anlatan görüntü izlendi, Ayasofya-i Kebir Cami-i Åžerifi İmamı Bünyamin TopçuoÄŸlu tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.

Öte yandan, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan program öncesinde ise Kudüs Sergisi’ni ziyaret ederek İSEDAK’a katılan heyet baÅŸkanlarıyla aile fotoÄŸrafı da çektirdi.

Kaynak: AA