İran destekli gruplar, Suriye’deki rejim güçlerine desteÄŸe gidiyor

İran destekli gruplar, Suriye'deki rejim güçlerine desteğe gidiyor

İran destekli gruplar, Suriye'deki rejim güçlerine desteğe gidiyor

İran destekli gruplar, Irak üzerinden Suriye’deki BeÅŸÅŸar Esed rejimi güçlerine destek birlikleri gönderiyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran destekli gruplar 3 gündür Irak üzerinden Suriye’deki rejim güçlerine desteÄŸe gidiyor.

Destek birlikleri, her gün yaklaşık 50 arabayla Suriye-Irak sınırındaki Elbukemal ilçesinden Suriye’ye giriÅŸ yapıyor.

Elbukemal ilçesine bağlı Suveyiyye köyünde bulunan bahçelerden geçen birlikler, Meyadin ilçesi ve Halep kırsalı üzerinden Hama cephelerine varıyor.

Gelen gruplar arasında Zeynebiyyun ve Fatimiyyun tugaylarının yanı sıra İran Devrim Muhafızları yer alıyor.

Bazı konvoylarda, çok namlulu roket atar (ÇNRA) ve 23 milimetrelik uçaksavarın olduğu pikap araçları bulunuyor.

Destek birliklerindeki savaşçı sayısının en az 400 olduğu belirtiliyor.

Rejim karşıtı gruplar, Halep’teki çatışmalarda bazı İranlı ve İran destekli savaşçıları esir almıştı.

İran destekli gruplar

Suriye’de Esed rejimiyle birlikte hareket İran destekli gruplar arasında Fatimiyyun ve Zeynebiyyun tugayları öne çıkıyor.

İran ordusu, Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaÅŸta rejime destek vermek için tamamı Afganlardan oluÅŸan Fatimiyyun Tugayı’nı kurmuÅŸtu.

Suriye’de rejime destek veren Zeynebiyyun Tugayı’nın üyeleri de mezhep ya da siyasi sebeplerle Pakistan’dan ayrılan, bu ülkeden İran’a eÄŸitim için gidip Kum ve MeÅŸhed gibi ÅŸehirlerde medrese eÄŸitimi alan Pakistanlı Åžiilerden oluÅŸuyor.

İran destekli gruplar, Suriye’de Deyrizor il merkezi, Meyadin, Muhasan ile Bukemal ilçeleri ile Suriye-Irak sınır hattında yoÄŸun varlık gösteriyor.

Söz konusu gruplar İran Devrim Muhafızlarının sahadaki komutanları tarafından yönlendiriliyor.

Kaynak: AA