Filistinliler, İsrail ordusunun işgal altındaki Cenin kentindeki baskınlarını anlattı

Filistinliler, İsrail ordusunun işgal altındaki Cenin kentindeki baskınlarını anlattı

Filistinliler, İsrail ordusunun işgal altındaki Cenin kentindeki baskınlarını anlattı

İsrail ordusu, iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde baskın düzenlediÄŸi DoÄŸu Mahallesi’nde konutları yakıp, havaya uçurdu ve bazı kiÅŸileri gözaltına aldı.

AA muhabirinin görüştüğü Filistinliler, İsrail ordusunun, buldozerler ve zırhlı araçlar eşliğinde baskın düzenlediği mahallede, yaşadıklarını anlattı.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin “Eitan” zırhlı araçlarıyla girdikleri mahallede Filistinlilere ait bir binayı “karargaha” dönüştürürken, çok sayıda kiÅŸiyi gözaltına aldığını aktardı.

Filistin Kızılayı, ekiplerinin DoÄŸu Mahallesi’nde İsrail ordusundan bir Filistinlinin naaşını teslim aldığını açıklarken, bölge sakinleri İsrail güçlerinin bir Filistinlinin daha naaşını alıkoyduÄŸunu ifade etti.

İsrail askerleri, bir apartmanı kuşattı

AA muhabirine konuÅŸan Basim Hardan, “İsrail ordusunun büyük bir kuvvetle 02.00’de DoÄŸu Mahallesi’ndeki bir apartmanı kuÅŸattığını ve içerideki tüm sakinleri dışarı çıkmaya zorladığını” söyledi.

Hardan, “Apartman sakinleri darbedildi, askerler üzerimizden geçti, küfür ve hakaretlere maruz kaldık. SoÄŸuk havaya raÄŸmen elbiselerimiz çıkartıldı ve saat 02.00’den 11.00’e kadar ince kıyafetlerle açık alanda tutulduk.” dedi.

Bu saatler boyunca mahalle sakinlerinin büyük bir korku içinde kaldığını dile getiren Hardan, “İsrail güçleriyle en az bir Filistinli arasında silahlı çatışma yaÅŸandı. İsrail askerleri bir Filistinlinin naaşına el koydu. İsrail ordusunun apartmanı bombalarla vurması, bazı dairelerin yıkılmasına yol açtı. Daha sonra baÅŸka bir daire tamamen patlatıldı ve küle döndü.” ifadelerini kullandı.

“Çok zor bir geceydi”

İsrail saldırılarına tanık olan Nasır El-Cemil de evinin yakınında yaÅŸanan çatışmaları “savaÅŸ” olarak nitelendirerek, “Sabah erkenden İsrail güçleri evime baskın düzenledi, ben ve ailem evin bir köşesine yerleÅŸtirildik, ardından İsrail güçleri gelmeye baÅŸladı.” diye konuÅŸtu.

Cemil, “İsrail ordusu, komÅŸu binadaki evimin karşısındaki daireyi hedef alıyordu. Her yere ateÅŸ açtılar. Sanki savaÅŸ çıkmış gibi bombalar attılar. Çok zor bir geceydi, daha sonra ordu geri çekilerek kimliÄŸini bilmediÄŸimiz bir gencin naaşını alıkoydu.” dedi.

Binasının önündeki kanları gösteren Cemil, “Burada İsrail ordusundan haberi olmayan bir genç duruyordu. Onu vurup öldürdüler. İnsanlar ona yardım etmeye çalıştı ama İsrail ordusu onu alıp Filistin Kızılayı’na teslim etti.” bilgisini paylaÅŸtı.

Filistin SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Cenin’in DoÄŸu Mahallesi’nde İsrail ordusunun açtığı ateÅŸ sonucu 21 yaşındaki Eyser Abdulhalim Åžakir Sadiye’nin hayatını kaybettiÄŸi belirtilmiÅŸti. Açıklamada, İsrail ordusunun Sadiye’nin naaşını alıkoyduÄŸu da aktarılmıştı.

Filistin Kızılayından açıklamada ise İsrail ordusunun ateÅŸ açması sonucu Cihad Alavine’nin yaÅŸamını yitirdiÄŸi duyurulmuÅŸtu.

İsrail’in Batı Åžeria’nın kuzeyine yönelik saldırıları

Gazze’de varılan ateÅŸkesin 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, 21 Ocak Salı günü iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine “Demir Duvar” adını verdiÄŸi bir saldırı baÅŸlattı.

Cenin’de sürdürdüğü ÅŸiddetli saldırılarını 27 Ocak’ta Tulkerim, 2 Åžubat’ta Tubas’ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸleten İsrail ordusu, 7 gün süren baskının ardından 8 Åžubat’ta Tamun’daki güçlerini geri çekti.

İsrail askerleri, 9 Åžubat’ta saldırılarını Tulkerim’in doÄŸusundaki Nur Åžems Mülteci Kampı’nı da kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletti.

İsrail 23 Åžubat’ta ise tanklarla iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’ya girerek bölgenin kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenlemiÅŸti. Bu görüntüler, 2002’de İkinci İntifada sırasında İsrail ordusunun Batı Åžeria’da yürüttüğü “Savunma Kalkanı” ismi verilen saldırıları anımsatmıştı.

Kaynak: AA