ABD ve Çin karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün için düşürecek
ABD ve Çin karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün için düşürecek
ABD ve Çin, karşılıklı uyguladıkları gümrük vergilerini sürpriz bir şekilde 3 ay süreyle düşürme konusunda anlaştı.
ABD Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145’ten yüzde 30’a, Pekin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürecek. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, hafta sonu Cenevre’de Çin heyetiyle gerçekleÅŸtirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.
Bessent, Çin ile 90 günlük bir duraklama ve gümrük vergisi seviyelerinin önemli ölçüde aÅŸağı çekilmesi konusunda anlaÅŸmaya varıldığını bildirerek, Çin ve ABD’nin ayrışma istemediÄŸini belirtti.
Hafta sonu Çin ile yapılan görüşmeleri “saÄŸlam” ve “saygılı” olarak nitelendiren Bessent, “Fentanil konusunda atılacak adımlara yönelik çok saÄŸlam ve verimli bir görüşme yaptık. Her iki tarafın da ayrışmak istemediÄŸi konusunda hemfikiriz.” ifadesini kullandı.
Bessent, gelecekteki görüşmelere yönelik “Çok iyi görüşmeler bekliyoruz, artık görüşmelerde Cenevre mekanizması var.” dedi. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, ABD’nin Çin ile daha dengeli bir ticaret yapmak istediÄŸini belirterek, “ABD ve Çin için oldukça iyi bir sonuçla bitirdik.” diye konuÅŸtu.
AnlaÅŸmaya iliÅŸkin yapılan açıklamada ise ABD’nin, 14 Mayıs itibarıyla fentanil dahil Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 145’ten yüzde 30’a düşüreceÄŸi, Çin’in ise ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 gün için yüzde 125’ten yüzde 10’a indireceÄŸi ifade edildi.
Ayrıca, Çin ve ABD arasında ticaret ve ekonomik iliÅŸkiler konularında müzakerelerinin sürdürülmesi için mekanizma kurulacağı belirtildi. ABD ile Çin heyetleri hafta sonu İsviçre’nin Cenevre kentinde ticaret görüşmelerinde bulunmak üzere bir araya gelmiÅŸti. Dün hem ABD hem de Çin daha sonra müzakerelerde ilerleme kaydedildiÄŸini belirtmiÅŸ ancak daha fazla ayrıntı vermemiÅŸti.
Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret ihtilaflarında anlaşması borsalarda coşkuya neden olurken, dolar ise diğer birçok para birimi karşısında değer kazanıyor. Dolar endeksi şu dakikalarda 101,7 seviyesinde bulunuyor.
ABD ile Çin tarifeler konusunda restleşmişti
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 2 Nisan’da aralarında Çin’in de olduÄŸu ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri açıklamıştı.
Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında baÅŸlayan tarife restleÅŸmesi sonunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145’e kadar çıkartmış, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük tarifesi getirmiÅŸti.
Washington yönetimi, diÄŸer ülkelere getirdiÄŸi ek tarifeleri 90 gün ertelerken, Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmiÅŸti.
Tırmanan ticari gerilim sonrasında Amerikalı ve Çinli yetkililer, bu hafta sonu tarife müzakereleri için İsviçre’de bir araya gelmek üzere anlaÅŸmıştı.
Kaynak: AA
