Sudan Doktorlar Sendikası: FaÅŸir’de 177 bin sivil hala mahsur, ölü sayısı binlerce
Sudan Doktorlar Sendikası Faşir'de 177 bin sivil hala mahsur, ölü sayısı binlerce
Sudan Doktorlar Sendikası, ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir kentinde 177 bin kişinin halen mahsur olduğunu, kentteki ölü sayısının binleri bulduğunu bildirdi.
Sendikadan yapılan açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) kenti ele geçirmesinin ardından FaÅŸir’de yaÅŸanan “vahÅŸi katliam ve insani çöküş” en sert ifadelerle kınandı.
FaÅŸir’de yaÅŸananların “soykırım, sistematik etnik temizlik ve tam teÅŸekküllü savaÅŸ suçu” niteliÄŸinde eylemler olduÄŸu vurgulanan açıklamada, “HDK, 28 Ekim’de, etnik temelli bir katliam gerçekleÅŸtirerek silahsız sivilleri hedef almıştır. Saha ekiplerimizin raporlarına göre, iletiÅŸim kesintileri ve güvenlik yokluÄŸu nedeniyle ölenlerin tam sayısı bilinmemekte ama binlerle ifade edilmektedir.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, “HDK’nin FaÅŸir’e girmesinin ilk saatlerinde 2 bin sivil öldürüldü. Masum insanlar diri diri yakıldı. Kentte 177 bin kiÅŸi halen mahsur durumda ve büyük çoÄŸunluÄŸunun toplu ÅŸekilde öldürüldüğü, araçlarıyla kaçmaya çalışanların ise araçlarının içinde yakıldığı deÄŸerlendirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, HDK güçlerinin kentteki hastaneleri, tıbbi tesisleri ve eczaneleri yağmaladığına dikkat çekildi.
“FaÅŸir’deki Suudi Hastanesi’nde 450’den fazla hasta ve yaralı infaz edildi, sahra saÄŸlık merkezlerinde ise yaklaşık 1200 yaÅŸlı, yaralı ve hasta öldürüldü.” ifadeleri kullanılan açıklamada, kentte geniÅŸ çaplı insan hakları ihlallerinin belgelenmeye devam edildiÄŸi aktarıldı.
Açıklamada, söz konusu insan hakları ihlalleri arasında, “saha infazları, ev baskınları, cinsel ÅŸiddet ve maÄŸdurların kendi mezarlarını kazmaya zorlanarak diri diri gömülmesi” gibi olayların yer aldığı kaydedildi.
Sudan’da katliamlardan sorumlu tutulan HDK lideri Dagalu’dan itiraf
Sudan’da orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) lideri Muhammed Hamdan Dagalu, sosyal medya hesabından yaptığı video paylaşımda, “FaÅŸir’de ihlaller olduÄŸunu gördüm. Bunları araÅŸtırmak üzere soruÅŸturma komitesinin kurulduÄŸunu ilan ediyorum. SoruÅŸturma komiteleri ÅŸu an FaÅŸir’e ulaÅŸtı.” dedi.
Soruşturma komitelerinin sorumlulardan hesap soracağını savunan Dagalu, şehirde sivillerin hareket etmesine izin verildiğini ve gözaltına alınan sivillerin serbest bırakılması sürecinin incelendiğini öne sürdü.
Dagalu, halka evlerine geri dönme çaÄŸrısında bulunup, “Başınıza gelen felaketten dolayı üzgünüz ancak zorlandık, baÅŸka seçeneÄŸimiz yoktu, savaÅŸ bize dayatıldı. Åžehri güvence altına aldıktan sonra tüm birlikler ÅŸehir dışında konuÅŸlanacaktır.” diye konuÅŸtu.
“Sudan halkı direniÅŸ ve onur timsali bir duruÅŸ sergiliyor”
Sudan devlet televizyonundan yayımlanan konuÅŸmasında Sudan BaÅŸbakanı Kamil İdris, “FaÅŸir’de yaÅŸanan katliam ve korku salma eylemleri, köklü bir halka karşı iÅŸlenmiÅŸ soykırım ve etnik temizlik niteliÄŸinde savaÅŸ suçlarıdır.” ifadesini kullandı.
İdris, “BMGK’yi, bölgesel örgütleri ve etkili ülkeleri, devam eden suç ve ihlallerin derhal durdurulmasını, sivillerin tam korunmasını saÄŸlayacak hızlı ve kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz.” dedi.
“Bu suçları planlayan, finanse eden, uygulayan veya kolaylaÅŸtıran herkesin hesap vermesi gerektiÄŸini vurgulayan İdris, “Sudan halkı direniÅŸ ve onur timsali bir duruÅŸ sergiliyor. Uluslararası toplumdan hak ve adaletin yanında durmasını, elitlerin bildiriler ve kınamalarla yetinmemesini bekliyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Başbakan İdris, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara da sorumluluk üstlenmeleri, suç ve ihlalleri açıkça kınamaları, bunların durdurulması ve faillerin yargılanması için somut adımlar atmaları çağrısında bulundu.
BMGK, Sudan’da HDK’nin FaÅŸir kentine yönelik saldırılarını kınadı
BMGK, Sudan’ın FaÅŸir kentindeki çatışmalara iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı.
HDK’nin sivillere karşı iÅŸlediÄŸi bildirilen “yargısız infazlar” ve “keyfi gözaltılar” gibi eylemleri ile FaÅŸir’deki saldırıları kınanan açıklamada, BMGK’nin “büyük çaplı vahÅŸetlerin, özellikle etnik temelli saldırıların” artabileceÄŸi konusunda endiÅŸelendiÄŸi ifade edildi.
HDK’nin FaÅŸir kuÅŸatmasını kaldırmasını ve çatışmalara derhal son verilmesini talep eden Konsey kararındaki hükümleri “ivedilikle uygulaması” çaÄŸrısı yapılan açıklamada, ülkede artan ÅŸiddet nedeniyle “derin endiÅŸe” duyulduÄŸu vurgulandı.
Açıklamada, faillerinin hesap vermesi gerektiÄŸinin altı çizilerek, “BMGK üyeleri, Sudan’daki tüm taraflara uluslararası hukukla uyumlu biçimde güvenli ve engelsiz insani eriÅŸime izin vermeleri, sivilleri koruma ve kentten kaçmaya çalışanlara güvenli geçiÅŸ saÄŸlama çaÄŸrısında bulundu.” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca açıklamada, HDK’nin, kontrol ettiÄŸi bölgelerde “paralel bir yönetim” kurulmasına yönelik giriÅŸimlerin reddedildiÄŸi belirtildi.
El-Ezher Kurumu, FaÅŸir’de sivillerin korunması için “acil müdahale” çaÄŸrısı yaptı
El-Ezher Kurumundan yapılan açıklamada, “Sudan’ın FaÅŸir kentinde masum sivillere karşı iÅŸlenen korkunç ihlaller ve suçlar, cinayet, bombalama, aç bırakma ve mahrum bırakma gibi eylemler, tüm insani deÄŸerlerin, dini ilkelerin ve uluslararası sözleÅŸmelerin açık bir ihlalidir.” ifadeleri kullanıldı.
Sudan’ın önde gelenlerine ve dünyadaki akil insanlara seslenilen açıklamada, Sudan halkına karşı iÅŸlenen suçların ve ihlallerin durdurulması için acil müdahale ve arabuluculuk yapma çaÄŸrısında bulunuldu.
Açıklamada, itidalli davranmanın, Sudan’ın çıkarlarını ve birliÄŸini korumanın, masum sivillerin kanını dökülmesinin durdurulmasının ve ölümlere yol açan, ulusal birliÄŸi parçalayan ÅŸiddetin sona erdirilmesinin önemine dikkati çekildi.
Saldırganlara, öldürdükleri kiÅŸilerin kendileriyle “aynı dini, vatanı ve etnik kökeni paylaÅŸan Sudanlı kardeÅŸleri oldukları” hatırlatılan açıklamada, kötü niyetli siyasi çıkarların tetiklediÄŸi çatışmaların yalnızca daha fazla ölüm getireceÄŸi kaydedildi.
Çatışmaların Sudan’ı zayıflatmayı, kaynaklarını kontrol etmeyi, servetini yaÄŸmalamayı amaçlayan dış gündemlere hizmet ettiÄŸi aktarılan açıklamada, El-Ezher Kurumu’nun Sudan’a acil yardım göndermeye hazır olduÄŸu ifade edildi.
Uluslararası topluma insani ve ahlaki sorumluluklarını üstlenme ve Sudan’daki ihlalleri durdurmak, masum sivilleri korumak için derhal müdahale etme çaÄŸrısında bulunuldu.
Sudan’daki çatışmalar ve HDK güçlerinin ihlalleri
Sudan, 15 Nisan 2023’ten beri ordu ile dış destekli HDK arasında ÅŸiddetli çatışmalara sahne oluyor.
Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti FaÅŸir, ÅŸiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK’nin kontrolüne girdi.
On binlerce kiÅŸinin çatışmalardan kaçtığı kentte HDK’nin sivilleri zorla yerinden çıkardığı ve çok sayıda silahsız kiÅŸiyi öldürüp, bu kiÅŸilere iÅŸkence ettiÄŸi anlar HDK mensuplarının paylaÅŸtığı videolara yansımıştı.
Kaynak: AA

