Sudan Devlet Bakanı: HDK, FaÅŸir’e girdikten sonra 2 günde 300 kadını öldürdü

Sudan Devlet Bakanı: HDK, Faşir'e girdikten sonra 2 günde 300 kadını öldürdü

Sudan Devlet Bakanı: HDK, Faşir'e girdikten sonra 2 günde 300 kadını öldürdü

Sudan Sosyal Refah İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Selima İshak, Kuzey Darfur’un merkezi FaÅŸir kentinde kontrolü saÄŸlayan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) kente girdikten sonra ilk 2 gün içinde 300 kadını öldürdüğünü söyledi.

İshak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan’da orduya karşı silahlı mücadele yürüten, özellikle Darfur baÅŸta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde sivillere yönelik katliamlarla suçlanan HDK’nın FaÅŸir kentindeki ihlallerine iliÅŸkin bilgi verdi.

“HDK kente girdikten sonra ilk 2 gün içinde 300 kadını öldürdü.” diyen İshak, şöyle devam etti:

“FaÅŸir’de kadınlar cinsel saldırı, ÅŸiddet ve iÅŸkenceye maruz kalıyor. Kentte insanlar; iÅŸkenceye, istismara, ÅŸiddete uÄŸramaya, aÅŸağılanmaya ve küçük düşürülmeye devam ediyor. Burada yaÅŸananlar, sistematik bir etnik temizlik ve herkesin sessiz kalarak göz yumduÄŸu büyük bir suçtur.”

Saldırılar nedeniyle FaÅŸir’den Tavila kasabasına kaçanların da tehlike altında olduÄŸunu belirten İshak, “Çünkü bu bölgeler arasındaki yollar ölüm yoluna dönüştü.” ifadesini kullandı.

Sudan’daki çatışmalar ve HDK güçlerinin ihlalleri

Sudan, 15 Nisan 2023’ten beri ordu ile dış destekli HDK arasında ÅŸiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti FaÅŸir, ÅŸiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK’nın kontrolüne girdi.

On binlerce kiÅŸinin çatışmalardan kaçtığı kentte HDK’nın sivilleri zorla yerinden çıkardığı ve çok sayıda silahsız kiÅŸiyi öldürüp iÅŸkence ettiÄŸi anlar HDK mensuplarının paylaÅŸtığı videolara yansımıştı.

“HDK, FaÅŸir’de sivillere yönelik sistematik ÅŸiddet uyguluyor”

Sudan Sosyal Refah İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Selima İshak, Kuzey Darfur’un merkezi Faşir’de Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) kontrolü ele geçirmesinin ardından bölgede ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirtti.

Bakan İshak, Sudan’da 2023’ten bu yana ordu ile çatışan dış destekli HDK’nın FaÅŸir kentinde yaptığı katliama iliÅŸkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

HDK unsurlarının sivillere yönelik yaygın ÅŸiddet, cinsel saldırı ve sistematik yıldırma taktikleri uyguladığını belirten İshak “Bu, sistematik bir etnik temizliktir ve sessiz kalan herkes bu suça ortak oluyor.” ifadelerini kullandı.

İshak, HDK’nın Faşir’e girişinin ardından kentte ağır ihlaller yaşandığını, bölgede çekilen görüntülerin ve paylaşılan videoların olguyu gözler önüne serdiğini belirtti.

Faşir’de yaşananları 2023’te Batı Darfur eyaletine bağlı Cineyne kentindeki olaylarla kıyaslayan İshak, şunları kaydetti:

“FaÅŸir’de yaÅŸananlar, Cineyne’de 2023’te yaÅŸananlara çok benziyor. Ancak o dönemde yaÅŸananlar bu kadar yoÄŸun ÅŸekilde belgelenmemiÅŸti. Artık çekim yapmak, karşı tarafı yenmek için kullanılan bir silah haline geldi.”

HDK’nın yalnızca fiziksel ÅŸiddet deÄŸil, aynı zamanda psikolojik bir savaÅŸ yürüttüğüne iÅŸaret eden Sudanlı Bakan, “Suçlar doÄŸrudan kayda alınıyor, bunlar izleyip zevk almak için belgeleniyor. Onlar için öldürme anı bir zafer duygusuna dönüştü. Bu psikolojik üstünlük, fiziki saldırıdan daha yıkıcı olabiliyor.” ifadelerine yer verdi.

HDK’nın halkı boyun eÄŸdirmek amacıyla videoları ve görüntüleri sistematik biçimde kullandığını belirten İshak, “FaÅŸir’de halkı boyun eÄŸdirmek Hızlı Destek Kuvvetleri’nin temel silahı oldu.” dedi.

İki günde 300 kadın öldürüldü

İshak, HDK’nın kente giriÅŸinin ardından uyguladığı ÅŸiddetin boyutuna dikkat çekerek, “HDK kente girdikten sonra ilk iki gün içinde 300 kadını öldürdü.” dedi.

Kadınlara yönelik saldırıların sistematik olduÄŸunu vurgulayan Sudanlı Bakan, “Cinsel ÅŸiddet, iÅŸkence ve öldürme aynı anda uygulanıyor. Artık hiçbir kadın kendini dokunulmaz hissetmiyor.” sözlerine yer verdi.

Bakan, bilinen tecavüz vakalarının en az 25 olduğunu ve saldırılarda bazı kadın gazetecilerin de hedef alındığını aktardı.

İshak, öldürülen kadınların bir kısmının cinsel şiddete veya işkenceye maruz kaldığını belirtti.

“Ölüm Yolu’nda hayatta kalanlar çok az”

İshak, FaÅŸir’den kaçmaya çalışan sivillerin büyük tehlike altında olduÄŸunu belirterek, kent ile Tavila arasındaki güzergahın halk arasında “ölüm yolu” olarak anıldığını söyledi.

Sudanlı Bakan, “Herhangi biri ‘ölüm yolu’na çıktığında o kiÅŸinin hikayesinin sonunda hayatta kalma ihtimali çok düşüktür. Hayatta kalanlar az.” dedi.

UNICEF verilerine atıf yapan İshak, binlerce ailenin açlık ve susuzluk içinde, 60 kilometreye varan yürüyüşlerle Tavila’ya ulaşmaya çalıştığını, bu kaçışların çaresizlik ve yorgunluk içinde gerçekleştiğini ifade etti.

“Bu, sistematik bir etnik temizliktir”

Bakan İshak, HDK’nın FaÅŸir’i ele geçirmesiyle Darfur’un beÅŸ idari merkezinin HDK kontrolüne geçtiÄŸini belirterek, “EÄŸer HDK FaÅŸir’de kalmaya devam ederse, Darfur’daki herkesi yok edecekler.” dedi.

İshak, uluslararası toplumun sessizliÄŸini eleÅŸtirerek, “Dünya sessiz kaldıkça bu vahÅŸet devam edecek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Gazeteciler, çocuklar, yaşlılar, herkes korumasız

Bakan, HDK’nın eylemlerinin tüm yaş gruplarını hedef aldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Hiçbir yaÅŸ veya statü koruma saÄŸlamıyor. Bir bebek de, 85 yaşındaki bir kadın da hedef olabiliyor. Kadınlara dokunmak ve onları küçük düşürmek en yaygın ihlallerden biri oldu. Cinsel ÅŸiddet çocuklara kadar uzandı. Bazı çocukların annelerinin önünde istismar edilip öldürüldüğü belirtiliyor.”

Yardım engelleri ve hükümetin çabası

Bakan İshak, bölgedeki insani yardım faaliyetlerinin ciddi ÅŸekilde kısıtlandığını belirterek, “Hükümet bu bölgelere ulaÅŸamıyor ama biz yine de yardım etmeye ve insanları kurtarmaya çalışıyoruz. Bugün hala orada mahsur kalan insanlar var. Tek dileÄŸim, yardıma gidenlerin öldürülmeden veya kaçırılmadan ulaÅŸabilmesi.” dedi.

İshak, yardım çalışanlarının güvenliği için bazı yardımların gizli yollarla ulaştırıldığını, doğrudan müdahalenin yerel aktörleri tehlikeye atabileceğini de söyledi.

Çatışmanın geniş yüzü

Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar 15 Nisan 2023’ten bu yana sürüyor. Darfur’daki çatışmalar ve HDK’nın iddia edilen saldırıları binlerce sivilin ölümüne, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine yol açtı.

Bakan Selima İshak’ın açıklamaları, FaÅŸir’de yaÅŸandığı belirtilen ihlallerin kapsamına ve niteliÄŸine dair uluslararası soruÅŸturma çaÄŸrılarını güçlendirecek nitelikte. HDK liderliÄŸi geçmiÅŸte bazı “aşırılıklar”ın yaÅŸandığını kabul etmiÅŸ olsa da, bağımsız bir soruÅŸturma hala bekleniyor.

Kaynak: AA