Åžiddetli yağış nedeniyle Gazze Åžeridi’nde binlerce çadır su altında kaldı
Şiddetli yağış nedeniyle Gazze Şeridi'nde binlerce çadır su altında kaldı
Gazze Åžeridi’nde, İsrail’in saldırıları nedeniyle evsiz kalan Filistinlilerin barındığı binlerce çadır, bir kez daha ÅŸiddetli yağış sonrası sular altında kaldı.
Yağışlar sabah erken saatlerde etkili olmaya başladı. Yüz binlerce ailenin tek barınağı olan binlerce çadır sular altında kalarak ciddi zarar gördü, bazı çadırlarda su seviyesi 40 santimetreyi aştı.
Eşyaları sular altında kalan ve soğuktan korunma imkânlarını da yitiren Filistinliler, yetkililerden acil yardım talebinde bulundu.
“Dünya acilen harekete geçmezse, Gazze’de felaketi gözlerimizle göreceÄŸiz”
Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü sözcüsü Mahmud Basal, yayımladığı görüntülü mesajda, alçak basıncın etkileri nedeniyle “yaklaÅŸan bir insani felaket” uyarısında bulundu.
Basal, “Dünya acilen harekete geçmezse, Gazze’de boÄŸulma vakalarına tanık olacağız ve felaketi gözlerimizle göreceÄŸiz.” dedi.
Gazze Åžeridi’nin büyük sıkıntılar yaÅŸadığını belirten Basal, bölgeye saÄŸlanan yardımların ihtiyaçların büyüklüğüyle kıyaslandığında oldukça yetersiz kaldığını vurguladı.
Mevcut durumun acil bir ÅŸekilde uluslararası toplumun harekete geçmesini gerektirdiÄŸini ifade eden Basal “Vicdanların uyanma zamanı geldi; Gazze halkının yaÅŸadığı acı ve felaketin boyutu artık idrak edilmelidir.” diye konuÅŸtu.
Gazze’deki hükümet, dün bir açıklama yaparak, bölgede gelecek 72 saat boyunca etkili olması beklenen Byron fırtınası nedeniyle uluslararası toplumdan “acil harekete geçmesini” istemiÅŸti.
İsrail ordusu, Batı Åžeria’da yaklaşık 100 Filistinliyi gözaltına aldı
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri, sabah saatlerinde Nablus, Salfit kentleri ile Cenin’deki bazı beldeler, Tulkerim, Kalkilya, Eriha ve Kudüs’ün doÄŸusundaki Ayzariye ile Ebu Dis beldelerine baskınlar düzenledi.
Nablus’ta 50, Salfit’te 15, Eriha’da 13, Kudüs’ün doÄŸusundaki beldelerde yaklaşık 20 kiÅŸi gözaltına alındı.
Baskınlar sırasında serbest bırakılan Filistinlilerin yanı sıra Hamas ve Filistin Halk Cephesi’nden (FHKC) aktivistler ve yetkililerin yer aldığı aktarıldı.
Gözaltına alınan Filistinlilerin çoğu açık alanda gerçekleştirilen sorgudan sonra serbest bırakıldı.
Görgü tanıkları gözaltına alınanlar arasında, Filistin eski BaÅŸbakan Yardımcısı, EÄŸitim Bakanı Nasreddin Åžair’in de bulunduÄŸunu, sahada yapılan sorgudan sonra serbest bırakıldığını aktardı.
Ayrıca serbest bırakılan eski tutuklulardan Muhammed el-Aride de Cenin’in güneyindeki Arabe beldesindeki evinden gözaltına alındı.
Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları artıyor
İşgal altındaki Batı Åžeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Filistinlilere yönelik saldırıları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) açıkladığı rakamlara göre, kayıt tutulmaya baÅŸlanan son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸtı.
İsrail’in Gazze Åžeridi’ne saldırı baÅŸlattığı Ekim 2023’ten bu yana iÅŸgal altındaki Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaÅŸanıyor.
Kaynak: AA
