Fenerbahçe, Avrupa kupalarında bu sezon sahasında ilk kez yenildi
Fenerbahçe, Avrupa kupalarında bu sezon sahasında ilk kez yenildi
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nin 7. haftasında konuk ettiÄŸi İngiliz ekibi Aston Villa’ya 1-0 kaybetti.
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nin 7. haftasında Aston Villa’yı ağırladı.
Maçın 6. dakikasında saÄŸdan kazanılan korner atışında Tielemans penaltı noktası üzerine ortaladı. Bu bölgede iyi yükselen Mings’in kafa vuruÅŸunda meÅŸin yuvarlak az farkla üstten auta çıktı.
19. dakikada kazanılan korner atışında yine Tielemans topun başına geçti. Bu futbolcunun ortasında Watkins yükselip kafayı vurdu, Mert Müldür topu çizgiden çıkardı.
20. dakikada ceza sahası içinde topla buluÅŸan Jhon Duran, yay üzerinde müsait pozisyondaki Asensio’ya pasını aktardı. İspanyol futbolcunun bekletmeden vuruÅŸunda kaleci Bizot topu kontrol etti.
25. dakikada Aston Villa öne geçti. SaÄŸ kanatta topla buluÅŸan Rogers, ceza sahası içine ortaladı. İsmail Yüksek’in kafasından seken meÅŸin yuvarlak arka direÄŸe hareketlenen Sancho’nun önünde kaldı. Bu futbolcu kafayla topu filelere gönderdi: 0-1.
42. dakikada Aston Villa etkili geldi. Buendia’nın pasında soldan ataÄŸa kalkan Rogers, ceza sahası içi saÄŸ çaprazındaki Sancho’yu gördü. Bu futbolcu, kaleci Ederson’dan sıyrılıp yerden vurdu ancak Skriniar kayarak gole engel oldu. Pozisyonun devamında top, maçın hakemi Godinho’ya çarpıp Rogers’ın önünde kaldı. Rogers, topu aÄŸlarla buluÅŸturdu ancak hakem, topun kendisine çarptığını belirterek golü iptal etti.

İlk 45 dakikayı Aston Villa 1-0 önde tamamladı.
İkinci yarı
52. dakikada saÄŸdan ceza sahasına giren Rogers, kale sahası önündeki Sancho’ya pasını aktardı. Sancho’nun düzeltip vuruÅŸunda son anda araya Skriniar girerek tehlikeyi önledi.

60. dakikada Fenerbahçe etkili geldi. Duran’ın pasında topla buluÅŸan Fred, saÄŸdan savunmanın arkasına sarkan Talisca’ya pasını attı. Brezilyalı futbolcunun karşı karşıya pozisyonda yerden vuruÅŸunda kaleci Bizot gole izin vermedi.
63. dakikada Aston Villa gole yaklaÅŸtı. Paslaşılarak kullanılan korner atışında top son olarak ceza yayı önündeki Cash’te kaldı. Bu futbolcunun sert ÅŸutunda yan direÄŸe çarpan top oyun alanına geri döndü.

64. dakikada Fred’in kaptırdığı topu alan Rogers, ceza sahası önüne gelip yerden sert vurdu, Ederson uzanarak köşeye giden topu çelmeyi baÅŸardı.
67. dakikada Asensio’nun uzun pasında savunmanın arkasına hareketlenen Kerem AktürkoÄŸlu düzeltip sert vurdu ancak kaleci Bizot ayaklarıyla gole izin vermedi.

71. dakikada Aston Villa savunmasına baskı yaparak topu kapan İsmail Yüksek, ceza sahası dışı sol çaprazından bekletmeden vurdu, kaleci Bizot son anda topu kornere çeldi.
75. dakikada Mert Müldür’ün ortasında Jhon Duran, soldan ceza sahasına giren Kerem AktürkoÄŸlu’na indirdi. Bu futbolcunun ÅŸutunda kaleci Bizot’tan dönen topu Kerem tamamlayarak filelere gönderdi ancak VAR uyarısı sonrasında ofsayt gerekçesiyle gol iptal edildi.

88. dakikada paslaşılarak kullanılan korner atışında Mert Müldür kale sahası önüne ortaladı. Bu noktada yükselen Jhon Duran’ın kafa vuruÅŸunda top Bizot’ta kaldı.
Aston Villa karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı.

Bu sonuçla 11 puanda kalan sarı-lacivertliler, turu son maça bıraktı.
Fenerbahçe, ligin son haftasında deplasmanda Romanya’nın FCSB ekibiyle karşılaÅŸacak.

Skriniar cezalı duruma düştü
Fenerbahçe’nin takım kaptanı Milan Skriniar, UEFA Avrupa Ligi’nde cezalı duruma düştü.
Müsabaka öncesinde 2 sarı kartı bulunan ve sınırda yer alan Skriniar, 88. dakikada gördüğü kartla 3 sarı karta ulaştı.
Tecrübeli stoper, FCSB maçında forma giyemeyecek.

Gol VAR’dan döndü
Aston Villa’nın aÄŸlara gönderdiÄŸi top, VAR kararıyla gol deÄŸeri kazanmadı.
Maçın 65. dakikasında yaşanan pozisyonda İsmail Yüksek, meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderdi.
Hakem Luis Godinho, orta noktayı gösterirken VAR’dan gelen karar neticesinde golü iptal etti.
Evinde ilk maÄŸlubiyet
Fenerbahçe, bu sezon Avrupa kupalarında evinde ilk yenilgisini yaşadı.
UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerinde Feyenoord ve Benfica ile karşılaşan sarı-lacivertliler, Hollanda temsilcisini mağlup ederken Portekiz ekibiyle berabere kaldı.
Yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam eden Fenerbahçe, Nice ve Stutgart’ı yendi, Ferencvaros ile berabere kaldı.
Sarı-lacivertliler, ilk yenilgisini ise Aston Villa karşısında 1-0’lık skorla yaÅŸadı.
Fenerbahçe’de teknik direktör Tedesco
Fenerbahçe’de teknik direktör Domenico Tedesco, karşılaÅŸmanın ardından düzenlenen basın toplantısında, maçta çok iyi savaÅŸtıklarını ve önemli pozisyonlar ürettiklerini belirtti.
SavaÅŸmanın oyunlarının temelini oluÅŸturduÄŸunu anlatan Tedesco, “Sadece fiziksel olarak deÄŸil bugün maç sonu röportajında da ‘Fenerbahçe iyi savaÅŸtı’ dediler. Bunu her maç yapıyoruz çünkü oyunumuzun temeli bu. SavaÅŸmazsak sabah uyanmamız için sebebimiz olmaz. Bugün savaÅŸmaktan faszlasını yaptık, topa hakim olduk pozisyonlar ürettik. Elbette rakibimiz de üretti. Bu tarz takımlara karşı cesur oynarsanız alan bırakıyorsunuz ve onlar bu alanları kullanmayı biliyor. Genelde kontra atak beklediler. Takımın kimliÄŸini deÄŸiÅŸtiremeyiz bizim kimliÄŸimiz bu. Bu ÅŸekil oynamaktan keyif alıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Aston Villa’nın İngiltere liginden 6-7 maçını izlediÄŸini anlatan Tedesco, “Hiçbir takım bizim ürettiÄŸimiz kadar pozisyon üretemedi. Bunun iyi bir gösterge olduÄŸunu düşünüyorum. Kötü gününüzde bu tarz takımlar canınızı yakabiliyor. Gün sonunda 3 puan istiyorduk ilk 8 için. BükreÅŸ’te son maçımıza çıkacağız. Kısıtlı bir listemiz var. Mutlu olmamamız gerekiyor ama küçük bir memnuniyet yaÅŸayabiliriz bu durumdan dolayı.” dedi.
Youssef En-Nesyri’nin transfer iddilarına iliÅŸkin soruyu yanıtlamayan Tedesco, maça dair ÅŸunları aktardı:
“Bugün arkada üçlü oynamadık, YiÄŸit Efe stoper olduÄŸu için öyle görünüyor ama bugün saÄŸ bek gibi oynadı. Oyun kurulumunda esnek oluyoruz. Alanya maçında birazcık Efe daha sabit geride kalan bek gibi oynadı. O maçta Mert’ten öne gitmesini istedik. Efe bugün ise normal bek gibi oynadı. Normal 4-2-3-1 formasyonunu oynadık. 6 numaralarımızı esnek kullanıyoruz. Semedo’nun sakatlıktan gelmesi sebebiyle yaklaşık 45-60 oynayacak durumdaydı riske edemezdik. Sakatlığı tekrar ederse sezonu kapatabilir. Alanya’da 45, bugün 55 dakika oynadı. Önümüzdeki maçlar süresi uzayacak. Talisca ile baÅŸlayamazdık. Kendisi büyük bir sakatlık yaÅŸadı ve sonra iki 90 dakika oynadı. Bugün oynayabileceÄŸi maksimum süre 35-40 dakikaydı. Bazen böyle deÄŸiÅŸiklikler yapmak zorunda kalıyorsunuz.”
İsmail’in oyundan çıkmasına iliÅŸkin soruya ise Tedesco, “İsmail kararına katılıyorum. Bu karar İsmail’e karşı alınmadı. Alvarez 6 haftalık sakatlık yaÅŸadı onun da ritim kazanması gerekiyordu. Fred mi İsmail mi zor karardı. Fred topla rakip savunma üzerine gitme konusunda iyi. O sıra cesur olmak istedik. Biraz daha ofansif karar almak istedik. Fred topla gidebiliyor, dikine paslar atabiliyor. Oyun kurucu özellikli bir oyuncuyla devam etmek istedik. Karar tam tersi de olabilirdi, katılıyorum.” yanıtını verdi.
Tedesco, sıralamadan bağımsız son maçı kazanmaya çıkacaklarını sözlerine ekledi.
Aston Villa Teknik Direktörü Emery
Aston Villa’da teknik direktör Unai Emery, müsabakanın ardından yaptığı açıklamada, mücadeleden 3 puan aldıkları için mutlu olduÄŸunu belirtti.
UEFA Avrupa Ligi’ni ciddiye aldıklarını dile getiren Emery, “Her ÅŸeyi kazanmak kolay deÄŸil. Bugün çok ÅŸeyi kazandık, çok mutluyum. GösterdiÄŸimiz mücadeleden ve 3 puandan mutluyum. Ligde 7. haftada ilk 8’i garantiledik. Bu, bu lige nasıl saygı duyduÄŸumuzu gösteriyor ve bu bizi gururlandırıyor. Yolda bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Dengede olmalı ve her maça odaklanmalıyız.” diye konuÅŸtu.
Hedeflerinin kupayı kazanmak olduÄŸunu aktaran Emery, “Bizim için bu sene net hedef var o da kupayı kazanmak. Burayı kazanınca UEFA Åžampiyonlar Ligi’ne direkt katılabiliyorsunuz. Premier Lig’de çok takım bu yolda mücadele ediyor, oradan gitmek zor. Fenerbahçe de kupaya gidebilecek takımlardan birisi. Aston Villa 3 yıl önce Åžampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi oynamış bir takım. EdindiÄŸimiz bu tecrübelerle daha güçlü olmak istiyoruz. Hayalim tabi Aston Villa ile kupalar kazanmak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Çok önemli bir maç oynadıklarını ve bu tarz “anahtar maçları” kazanarak tecrübe edindiklerini dile getiren Emery, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bugün çok önemli bir maçtı. Bu atmosferde futbolcular bu kadar ısıran bir rakibe karşı nasıl oynamaları gerektiÄŸini gösterdiler. Bu tarz anahtar maçları kazanarak hem tecrübe kazanıyor hem de takım olarak daha iyiye gitmeye çalışıyoruz. Biz rakiplerimize saygı duyuyoruz. Fenerbahçe’de oyuncuların kapasitesi oldukça iyi. Topu verince yüksek pres planlıyoruz. Bunda çok istekliyiz. Bunu yapmazsak acı çekebiliriz. GeçiÅŸ oyunlarını da seviyoruz. Asensio ve Duran önceden bizim takımızdaydı, bunlar önemli oyuncular. Onları takımda tutmak istedik ama ÅŸu an rakipteler. İyi kadroları ve iyi bir hocaları var. Bizim amacımız geçiÅŸ oyunu ve duran toplarla maçları kazanmak ve bu arzuyla devam etmek. Fenerbahçe’ye çok saygı duyuyorum. Bence ligdeki performansları mükemmel. Avrupa’da her maça adapte olmanız gerekiyor. BeklediÄŸimiz gibi karakterle oynadılar. Biz açık alanları kapatmaya çalıştık. Kazandık ama kaybedebilirdik. Fenerbahçe’ye ve hocasına oldukça saygı duyuyorum.”
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde ilk 24’ü garantiledi
Avrupa Ligi’nin 7. haftasında Aston Villa’ya 1-0 maÄŸlup olan Fenerbahçe’nin alınan sonuçların ardından ilk 24’e girmesi kesinleÅŸti.
Sarı-lacivertliler, 11 puan topladığı ligde üst sıralardaki takımların puan kayıplarına baÄŸlı olarak matematiksel anlamda ilk 8’e girme ÅŸansını da sürdürdü.
Fenerbahçe, lig aÅŸamasının son haftasında 29 Ocak PerÅŸembe günü Romanya temsilcisi FCSB’ye konuk olacak.
Ligde ilk 8’e giren takımlar, doÄŸrudan son 16 turuna kalacak. Puan tablosunda 9-24. sırayı alan ekipler ise son 16 turu için play-off oynayacak.
Kaynak: AA
