Suriye’de YPG iÅŸgalindeki Aynularab ilçesinde açılan insani koridordan sivillerin geçiÅŸi baÅŸladı
Suriye'de YPG işgalindeki Aynularab ilçesinde açılan insani koridordan sivillerin geçişi başladı
Suriye’de terör örgütü YPG iÅŸgalindeki Halep’in Aynularab (Kobani) ilçesindeki siviller, Suriye ordusunun açtığı “Nur Ali” insani koridorundan geçmeye baÅŸladı.
Suriye devlet televizyonu El-İhbariyye’de yer alan haberde konuya iliÅŸkin bilgi verildi.
Haberde, “Halep’in doÄŸusundaki Aynularab’daki aileler, Suriye Ordusu Operasyonlar Heyeti tarafından sivillerin güvenli ÅŸekilde çıkışı için güvenli geçit olarak belirlenen Nur Ali insani koridoru üzerinden geçiÅŸlere baÅŸladı.” ifadesine yer verildi.
Suriye Ordusu Operasyonlar Heyeti, dün Rakka, Haseke ve Halep hattında iki insani koridor açıldığını duyurmuştu.
Buna göre ilk koridor, Haseke Valiliği ile koordinasyon kapsamında Rakka–Haseke yolu üzerinde, Tel Davud köyü yakınında oluşturulurken, ikinci insani koridor ise Halep Valiliği ile koordinasyon çerçevesinde, M4 kara yolu üzerindeki Aynularab Kavşağında, Nur Ali köyü yakınında açılmıştı.
Yetkililer, söz konusu koridorların insani yardımların ulaştırılması ile acil ve hassas insani vakaların güvenli şekilde geçişi amacıyla tahsis edildiğini belirtmişti.
Terör örgütü YPG’nin, ateÅŸkese raÄŸmen Haseke’de bir köye düzenlediÄŸi saldırıda bir kiÅŸi hayatını kaybetti
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberinde, “Terör örgütü YPG’nin Safa köyünü bombalaması sonucu bir kiÅŸi öldü, çok sayıda kiÅŸi de yaralandı.” ifadelerine yer verildi.
Haberde ayrıca, saldırının ardından Haseke kırsalındaki Şeddadi Hastanesi’ne çok sayıda yaralının getirildiği kaydedildi.
Suriye devlet televizyonu El-İhbariyye kanalının haberinde ise, “YPG’nin ateÅŸkesi ihlal ederek sivilleri hedef almasının ardından Safa köyünden büyük çaplı göç yaÅŸanıyor.” ifadelerine yer verdi.
Ateşkesi ihlal eden YPG unsurları ile Suriye ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor
Öte yandan ateÅŸkese raÄŸmen Suriye ordusuna saldıran YPG’li teröristler ile Halep’in Aynularab (Kobani) ilçesi kırsalında çatışmalar devam ediyor.
Suriye ordusu ile YPG’li teröristler arasında Aynularab hattındaki Åžeyhler köyü civarında da çatışmalar yaÅŸanıyor.
Ayrıca Laferge çimento fabrikası çevresinde Suriye ordusu ile YPG arasında çatışmalar sürüyor.
Suriye Savunma Bakanlığı, terör örgütü YPG ile ateÅŸkesin 24 Ocak saat 23.00’ten itibaren 15 günlüğüne uzatıldığını duyurmuÅŸtu.
Bakanlık, ABD’nin YPG kontrolündeki hapishanelerden DEAÅž’lı tutukluları Irak’a taşıma süreci sebebiyle ateÅŸkes süresinin uzatıldığını bildirmiÅŸti.
Terör örgütü YPG’nin engeli nedeniyle Suriyeli siviller Haseke’den toprak yolları kullanarak kaçıyor
Terör örgütü YPG’nin iÅŸgal ettiÄŸi Haseke’de zorla yerinden edilen sivillerin kaçışı devam ediyor. Haseke kırsalında sivillerin yanlarına alabildikleri eÅŸyaları araçlarına yüklediÄŸi zorlu yolculuÄŸu dikkati çekiyor.

FotoÄŸraf: Bakr Al Kasem/AA
Haseke’de terör örgütü YPG’nin iÅŸgalinden kaçan Suriyeli siviller, yollar örgüt tarafından kapatıldığı için toprak yolları kullandıkları zorlu yolculuklarını anlattı.
YPG’nin ayrımcılığından ve baskıcı uygulamalarından kaçtıklarını söyleyen siviller, Suriye ordusundan Haseke’yi kurtarmasını istedi.
“Haseke’dekilerin hepsi stres ve endiÅŸe içinde”
AA ekibi, terör örgütü YPG’nin iÅŸgal ettiÄŸi Haseke kentinden kaçan Suriyeli sivillerle konuÅŸtu.

Haseke sakini Hüseyin, “Göç, engeller ve YPG milisleri yüzünden yaÅŸadığımız sorunlardan dolayı Deyrizor’a gidiyoruz. Haseke’de YPG sokaÄŸa çıkma yasağı koymuÅŸtu, dışarı çıkmamız yasaktı. Keskin niÅŸancılar vardı, insanları tutuklamak için devriye geziyorlardı. Etnik ayrımcılık, hapis ve her türlü ayrımcılık vardı. Haseke’den kaçak yollarla kaçtık. Kimsenin oradan yasal yollarla çıkmasına izin vermiyorlardı, çünkü bu yolları kapatmışlardı. Suriye hükümetinin Haseke’ye girip kontrolü saÄŸlamasını istiyoruz.” dedi.
Haseke’den kaçmak zorunda kalan Ahmed el-Hasan da, göçmen durumuna düştüklerini söyleyerek, “Haseke’de durum çok vahim. Tarım arazilerinden ve toprak yollardan geçtik. Sabahtan beri yollardayız. Tüm yollar kapalı. Haseke’dekilerin hepsi stres ve endiÅŸe içinde. Yemek, hizmet, hiçbir ÅŸey yok.” dedi.
“Kentin her yerinde keskin niÅŸancılar var”
Suriyeli Salih Mahmud da “Kendimize güven ve güvenli bir yer arıyoruz.” dedi.
Haseke’deki YPG terörü karşısında zorla yerinden edilen Mahmud, Haseke’de can tehlikesinin yüzde 80’i aÅŸtığını söyledi.

Mahmud, “Oradaki (YPG) silahlı güçler, yapılan saldırılar ve yaÅŸanan haksızlıklar yüzünden kaçtık. Kendimiz ve ailemizin can güvenliÄŸini korumak için yola düştük.” diye konuÅŸtu.
Suriyeli Mahmud, terör örgütünün iÅŸgalindeki Haseke’deki duruma iliÅŸkin ÅŸunları aktardı:
“Evlerimizde günlerce hapis kaldık ve dışarı çıkamadık. Kentin her yerinde keskin niÅŸancılar, barikatlar ve kontrol noktaları var. Gelirken hep toprak yollardan geçtik. Tüm otoyolları trafiÄŸe kapatmışlar. YPG, Haseke’nin her yerinde bulunuyor. Artık bitsin bu savaÅŸ. GençliÄŸimiz ve hayatımız tükendi.”
Suriye İçişleri Bakanlığı: Silahlarını teslim eden SDG unsurlarının kayıtları alınıyor
Suriye İçiÅŸleri Bakanlığının, ABD merkezli X ÅŸirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, terör örgütü YPG’den ayrılanlarla ilgili Deyrizor vilayetinde bir merkez açtıkları belirtildi.
Açıklamada, “Deyrizor vilayetindeki İç Güvenlik Komutanlığı, silahlarını güvenlik yetkililerine teslim ettikten sonra Deyrizor vilayetinde tahsis edilen merkezde durumlarının netleÅŸtirilmesini isteyen SDG’ye baÄŸlı unsurları kabul etmeye baÅŸladı.” denildi.
Bu adımın, İçiÅŸleri Bakanlığının bölgede istikrarı saÄŸlamlaÅŸtırma ve YPG’den ayrılarak sivil hayatlarına dönmek isteyenlere yeni bir fırsat verme çabaları doÄŸrultusunda atıldığı aktarılan açıklamada, “Bu adım ayrıca, silahlarını teslim ederek SDG’den ayrılanların normal hayatlarına dönmeleri adına bir belge alma imkanı da saÄŸlıyor.” ifadeleri kullanıldı.
Suriye İçiÅŸleri Bakanlığı dünkü açıklamasında da YPG’den ayrılanların kaydı için Rakka ve Deyrizor’da birer merkez açıldığını açıklamıştı.
Kaynak: AA
