AA ekibi DEAÅž’la iÅŸbirliÄŸi yapmakla suçlanan Fransız ÅŸirketi Lafarge’ın Suriye’deki fabrikasını görüntüledi

AA ekibi DEAŞ'la işbirliği yapmakla suçlanan Fransız şirketi Lafarge'ın Suriye'deki fabrikasını görüntüledi

AA ekibi DEAŞ'la işbirliği yapmakla suçlanan Fransız şirketi Lafarge'ın Suriye'deki fabrikasını görüntüledi

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, terör örgütü DEAÅž ile iÅŸbirliÄŸi yapmakla suçlanan Fransız ÅŸirketi Lafarge’ın Suriye’nin Halep iline baÄŸlı Aynularab (Kobani) ilçesi kırsalındaki çimento fabrikasını görüntüledi.

Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoÄŸusundaki birçok bölgeyi terör örgütü YPG’den kurtarmasının ardından sahadaki dengeler deÄŸiÅŸti. Suriye hükümeti, terör örgütü YPG iÅŸgali altındaki Aynularab’a insani yardım ulaÅŸtırılması amacıyla Ayn İsa beldesinden geçen bir insani koridor açtı.

Söz konusu insani koridorun çevresinde, Fransız ÅŸirketi Lafarge’a ait çimento fabrikası da bulunuyor.

Ortaya çıkan belgelere göre Lafarge, terör örgütü DEAÅž’ın bölgeyi kontrol ettiÄŸi dönemde, Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde örgütle iÅŸbirliÄŸi yapmakla suçlanıyor. Fransız istihbaratının bu süreçte Lafarge’ın bu iÅŸbirliÄŸine kayıtsız kaldığı aktarılıyor.

Lafarge, DEAÅž ile ticari iliÅŸkiler yürüttüğü gerekçesiyle ABD’de görülen dava kapsamında 2022 yılında yaklaşık 778 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Buna karşın, ÅŸirket ve yöneticilerinin de aralarında bulunduÄŸu 8 kiÅŸi hakkında Fransa’da “insanlığa karşı iÅŸlenen suçlar” ithamıyla açılan dava hâlen devam ediyor. Fransız mahkemesinin söz konusu davaya iliÅŸkin kararını Nisan 2026’da açıklaması bekleniyor.

AA, Lafarge’ın DEAÅž’ı finanse ettiÄŸini kanıtlayan belgeleri yayımlamıştı

AA, 7 Eylül 2021’de Lafarge’ın, Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde terör örgütü DEAÅž’ı finanse ettiÄŸini ortaya koyan belgeleri yayımlamış, bu belgeler uluslararası kamuoyunda geniÅŸ yankı uyandırmıştı.

Haziran 2017’de baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında, Lafarge Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bruno Lafont’un da aralarında bulunduÄŸu bazı üst düzey yöneticiler “teröre finansman saÄŸlamakla” suçlanmıştı.

SoruÅŸturmadan sorumlu 3 sorgu hakimi, 16 Ekim 2024’te Lafarge Grubu ile ÅŸirketin 4 eski yöneticisinin, terör örgütünü finanse ettikleri ve DEAÅž dahil terör örgütleriyle her türlü finansal ve ticari iliÅŸkiyi yasaklayan Avrupa BirliÄŸi ambargosunu ihlal ettikleri gerekçesiyle yargılanmalarına karar vermiÅŸti.

Kaynak: AA