İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi: (Mücteba Hamaney) Yaralı ama iyi
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi (Mücteba Hamaney) Yaralı ama iyi
İran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran’ın yeni lideri Mücteba Hamaney’in “yaralı ama iyi” olduÄŸunu ifade etti.
Bekayi, İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera’ya, ABD ve İsrail’in 28 Åžubat’ta baÅŸlattığı saldırılara ve bununla ilgili geliÅŸmelere dair demeç verdi.
ABD ve İsrail’in saldırısını “utanç verici” olarak nitelendiren Bekayi, İsviçre’nin Cenevre kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin 3. turunu tamamlamışken, Haziran 2025’ten sonra ikinci kez diplomatik sürecin ihanete uÄŸradığını belirtti.
“İran’ın yeni lideri Mücteba Hamaney’in durumunun nasıl olduÄŸu” sorusuna Bekayi, “Yaralı ama iyi. İlk konuÅŸmasını ne zaman yapacağını bilmiyorum. Liderlik için 3 veya 4 isim vardı ancak Uzmanlar Meclisi’nin çoÄŸunluÄŸu Anayasa’ya uygun olarak onu seçti.” yanıtını verdi.
Bekayi, İran’ın Minab kentindeki kız ilkokuluna yapılan saldırıyı hatırlatarak, “Minab’da bir katliam yaptılar. İki Tomahawk füzesi kullandılar. Amaç sadece mümkün olduÄŸu kadar çok sivilin ölmesini saÄŸlamaktı. ÇoÄŸu çocuk olmak üzere yaklaşık 170 masum insanı öldürdüler. (İtalya BaÅŸbakanı) Giorgia Meloni’nin saldırıyı kınamasından memnunuz.” ifadesini kullandı.
Bekayi, komÅŸu ülkelere karşı hiçbir düşmanlık beslemediklerini ancak ABD’nin bölgedeki askeri varlığının “büyük bir güvensizliÄŸe yol açtığını” belirtti.
İran’ın misillemelerinin komÅŸu ülkelerin tepkisini çektiÄŸi hatırlatılan Bekayi, “HoÅŸlarına gitmediÄŸini anlıyorum. Onlarla yakın temas halindeyiz. Ancak bu kez liderimizi ve en önemli komutanlarımızı öldürdüler. Böylesine zengin bir medeniyete, egemen bir devlete sahip bir ulusun, böyle korkunç bir saldırı karşısında hiçbir ÅŸey yapmadan kalmasını mı bekliyorsunuz? KomÅŸularımızdan, ABD’nin onların topraklarını kötüye kullanmasına izin vermemelerini istedik.” dedi.
Bekayi, Avrupalıların petrol fiyatları konusundaki endişesini de anladığını belirterek şunları kaydetti:
“Ancak bizim halkımız katlediliyor. Avrupalıların büyük bir sorumluluÄŸu var, ABD ve İsrail’i memnun etmeye çalışmamalılar. Bu adaletsizliÄŸe karşı çıkacak kadar cesur olmalılar. EÄŸer bunu yaparlarsa, onları ara bulucu rolünde görmekten memnun oluruz.”
Kaynak: AA
