ABD, İran ordusunun petrol satışlarına yönelik yeni yaptırımlar açıkladı
ABD, İran ordusunun petrol satışlarına yönelik yeni yaptırımlar açıkladı
ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın silahlı kuvvetlerini yeniden inÅŸa etmesini ve ABD ile bölgedeki ortaklarına yönelik tehditlerini engellemek amacıyla İran ordusunun petrol satışlarına yönelik yeni yaptırımları duyurdu.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinin (OFAC), İran’ın askeri petrol satışlarına karşı ek adımlar attığı bildirildi.
Bu satışların, İran’ın silahlı kuvvetlerinin yeniden inÅŸasını finanse etmesine ve ABD ile bölgedeki ortaklarına yönelik tehditlerini sürdürmesine imkan verdiÄŸi belirtilen açıklamada, İran ordusunun bir dizi paravan ÅŸirket aracılığıyla İran ham petrolünü satarak gelir saÄŸladığı ifade edildi.
Açıklamada, İran Genelkurmay Başkanlığının petrol satış kolu olan Sepehr Energy Jahan firmasının petrol ihracatını gerçekleştirebilmek için büyük ölçüde gölge filo gemilerine ve paravan şirketlere bağımlı olduğu belirtilerek, bu kapsamda çeşitli şirketlerin yaptırım listesine eklendiği bildirildi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:
“Hazine Bakanlığı, İran ve ordusunu ABD müttefikleri ile Orta DoÄŸu’daki ortaklarını tehdit etmek için ihtiyaç duyduÄŸu finansal kaynaklardan mahrum bırakmak amacıyla İran’ın petrol satışları üzerindeki baskıyı artırmaya devam edecektir. İran hükümetinin silahlı kuvvetlerini ve askeri yeteneklerini yeniden inÅŸa etmek amacıyla petrol gelirlerini artırmasına izin vermeyeceÄŸiz.”
Kaynak: AA
