‘Kemik aÄŸrısı, sinir sıkışması gibi ÅŸikayetlerin altında endokrin hastalıklar yatabilir’
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özler, “Kemik aÄŸrısı, sinir sıkışması, topuk aÄŸrısı gibi ÅŸikayetlerin altında endokrin hastalıklar yatabilir.” ifadelerini kullandı.
Yeditepe Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, iç salgı bezlerinin düzgün çalışmamasından kaynaklanan ve hormonların az veya fazla üretilmesiyle sonuçlanan endokrin sistem bozuklukları, tiroit, diyabet, kemik erimesi, hipertansiyon gibi birçok hastalığa sebep oluyor. Bu hastalıkların zaman içinde dokularda ödem oluşturması ise bazı ortopedik sorunlar için zemin hazırlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Turhan Özler, bu hastaların ortopedik tedavilerinin gerçekleşebilmesi için endokrinolojik ve metabolik problemlerin düzeltilmesi gerektiğini bildirdi.
Doç. Dr. Özler, şunları kaydetti:
“Kemik aÄŸrısı, sinir sıkışması, topuk aÄŸrısı gibi ÅŸikayetlerin altında endokrin hastalıklar yatabilir. Endokrin bozukluÄŸu olan hastalarda eklem aÄŸrıları, eklem çevresindeki tendonlarda sıkışma, kemik aÄŸrıları sıklıkla karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Bu nedenle tedaviye baÅŸlamadan önce hastanın öyküsünü çok iyi bilmek gerekiyor. Özellikle hormonal problemi olan ve bu tür aÄŸrılar çeken hastaların, mevcut hastalıkları hakkında ve ortopedi dışı ÅŸikayetleri konusunda da hekimlerin bilgilendirmeleri son derece önem taşıyor.”
Endokrin problemlere bağlı ortopedik sorunların görülme oranının hastalığın şekline göre değiştiğini ve bunların kolaylıkla gözden kaçabileceğini vurgulayan Özler, bu tarz problemlerin kadın hastalarda daha sık göründüğünü kaydetti.
“D vitamini ve kalsiyum eksikliÄŸine neden olabilir”
Doç. Dr. Turhan Özler, kadınlarda gebelikle beraber değişen hormonal durumların eklem, kas ve tendon ağrılarına sebep olabileceğine işaret ederek, endokrin ve metabolik sistemdeki problemlerin D vitamini ve kalsiyum eksikliğine de yol açabileceğini dile getirdi.
Yıllar içerisinde bu rahatsızlığı olan ve doğru tedavi olmayan hastaların, yaygın kemik erimesi ile karşılaşabilme riski olduğuna dikkat çeken Özler, şöyle devam etti:
“Bu durumda hastalar ileride kalça kırığı gibi ciddi risklerle de karşılaÅŸabilir. İlaç ya da rehabilitasyon tedavileriyle rahatlıkla çözülebilecek bu problemler zamanında fark edilemezse yıllar sonra bu hastalıklarla ilgili bir iyileÅŸme elde edilse bile sorun artık çözülemez hale gelir. Sonunda da ameliyat gerektirir. Özellikle kan ÅŸekeri kontrolü saÄŸlanamayan diyabet hastalarında omuz, el bileÄŸi ve parmakları ilgilendiren tendon problemleriyle kas, eklem hastalıkları sık görülüyor. Bir de kontrolsüz ÅŸeker hastalığı nedeniyle tümüyle hissizliÄŸe kadar gidebilen duyu kusurları geliÅŸip, ayaklarda açılan yaralar yüzünden tekrarlayan ameliyatlar ve hatta bacağın kaybına sebep olabilen ciddi ve yaÅŸamı tehdit eden problemler de bu hastalarda sıklıkla görülür.”
Kaynak: AA
