F-35 savaş uçağında 883 tasarım hatası tespit edildi
F-35 savaş uçağında 883 tasarım hatası tespit edildi
BeÅŸinci nesil savaÅŸ uçağı F-35’teki tasarım hatalarının 448’i konusunda, F-35 ofisiyle üretici ÅŸirketler arasında “anlaÅŸmazlıklar” yaÅŸandığı belirtildi.
ABD’de Müşterek Taaruz Uçağı (F-35) Program Ofisinin ÅŸubatta hazırladığı rapor, F-35 uçağında 883 tasarım hatası tespit edildiÄŸini ve bunların önemli bir kısmına iliÅŸkin üretici firmalarla F-35 ofisi arasında anlaÅŸmazlıklar bulunduÄŸunu ortaya koydu.
BeÅŸinci nesil savaÅŸ uçağı olarak tasarlanan ve zaman zaman “dünyadaki en güçlü savaÅŸ uçağı” olarak anılan F-35’teki tasarım sorunları bitmiyor.
“Project on Government Oversight” adlı sivil toplum kuruluÅŸunca (STK) ele geçirilen 28 Åžubat tarihli “Müşterek Taaruz Uçağı Program Ofisi Arıza Raporu”nda, halihazırda uçakta 883 tasarım hatasının bulunduÄŸu bildirildi.
Raporda, 448 arızanın halen “devam ettiÄŸi” ve bu konuda F-35 ofisiyle ÅŸirketler arasında “anlaÅŸmazlık olduÄŸu” belirtildi. Bu kategoriye, uçağı kullanan pilotların tespit ettiÄŸi ancak baÅŸta Lockheed Martin olmak üzere, uçağı tasarlayıp inÅŸa eden müteahhit ÅŸirketlerin arıza olarak görmediÄŸi tasarım hataları giriyor.
Lockheed Martin’in söz konusu tasarım hatalarına iliÅŸkin, F-35 ofisine uçağın mevcut halinin projenin ÅŸartnamelerine uygun olduÄŸunu ancak belirtilen tasarım hatalarının düzeltilmesi için proje sözleÅŸmesine ek fiyat eklenmesi gerektiÄŸini ifade ettiÄŸi kaydediliyor.
Raporda, uçakta tespit edilen 162 hataya iliÅŸkin ise arızaların devam ettiÄŸi ve “düzeltme planı olmadığı” belirtiliyor. Bu da ÅŸirketlerin söz konusu tasarım hatalarına iliÅŸkin, ellerinde yapacak bir ÅŸey bulunmadığı anlamına geliyor.
273 tasarım hatasının çözümü için fon bekleniyor
Raporda, F-35 mühendislerinin tespit edilmiş 10 tasarım hatası için uçağın bir sonraki modernizasyon sürecini beklediği ifade edildi.
Ayrıca, 273 tasarım hatasına da çözümler bulunduğu vurgulanan raporda, bunların düzeltilmesine başlanması için hem ek fon sağlanması hem de daha çok test yapılması için bekletildiği belirtildi.
F-35 uçağı, son birkaç yıldır sınırlı görevler icra edebiliyor
Kasım’da ABD Savunma Bakanlığı Test ve DeÄŸerlendirme Ofisinin F-35’e iliÅŸkin raporunda, 873 hata tespit edildiÄŸi ve bunların 576’sının uçağı geliÅŸtirme sürecinden beri devam ettiÄŸi belirtilmiÅŸti.
20 yılı aşkın süredir geliştirilmekte olan F-35 uçağı, son birkaç yıldır sınırlı görevler icra edebiliyor.
Kaynak: AA
