İtalyan viroloji uzmanı profesör ülkesindeki Kovid-19 krizini değerlendirdi
İtalyan viroloji uzmanı profesör ülkesindeki Kovid-19 krizini değerlendirdi
İtalyan viroloji uzmanı profesör Burioni, Kovid-19’un ülkesinde sayıları çok olan yaÅŸlı nüfusu etkilediÄŸini, aldıkları önlemlerin iÅŸe yarayıp yaramadığını da iki hafta sonra görebileceklerini söyledi.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Avrupa’daki merkez üssü haline gelen İtalya’da, bu konunun uzman isimlerinden Milano Vita-Salute San Raffaele Üniversitesinde mikrobiyoloji ve viroloji profesörü Roberto Burioni, virüsün ülkesindeki etkisinden alınan tedbirlere ve Türk uzmanlara önerilere kadar AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Burioni, İtalya’da Kovid-19 bulaÅŸmış kiÅŸi sayısının dün itibarıyla 31 bin 506 olduÄŸu, bunlardan 2 bin 503’ünün ise hayatını kaybettiÄŸini anımsatarak, virüsün en çok İtalya nüfusunun yüzde 23’lük kesimini oluÅŸturan 65 yaÅŸ üstündeki yaÅŸlı kesimi etkilediÄŸini bildirdi.
“İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı çok yüksek çünkü bizim ülkemizde yaÅŸlılar fazla.” diyen Burioni, ülkesindeki yaÅŸlıların son derece sosyal bir yaÅŸantısı olduÄŸunu dile getirdi. Burioni, “Evden çıkıp, geziyorlar sosyal aktivitelere katılıyorlar. Bu maalesef, virüsün özellikle yaÅŸlılar arasında iki kat hızlı yayılmasına yol açtı ve en çok bu yaÅŸ grubunun, enfeksiyonun acı sonuçlarını çekmesine neden oldu.” diye konuÅŸtu.
Burioni, “Virüsün İtalya’da bu kadar yayılmasında kimin suçlu olduÄŸuna” iliÅŸkin ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Kim suçlu? Bunu bilmiyoruz, bilemeyiz de. Hükümet, ilk günlerde küçümsedi, çok ciddiye almadı ama ÅŸimdi ÅŸunu söylememiz lazım ki hükümet ve herkes ne yapılması gerekiyorsa onu tam yapıyor. İtalyanlar da baÅŸta ciddiye almadı ama ÅŸu anda ciddiye alınıyor.”
“Bugün yaptığımızın sonucunu iki hafta sonra göreceÄŸiz”
“Vakaların her geçen gün arttığı ve son günlerdeki sayılarla zirve noktasına ulaşılıp ulaşılmadığı” ile ilgili Burioni, “Bunu bilemiyorum. Bunu öngörmek imkansız.” ifadesini kullandı.
Ülkede geçen haftadan beri uygulanan sıkı karantina tedbirlerine de değinen Burioni, gelecek 15 günlük sürece işaret etti.
Burioni, “Bugün yaptığımızın virüsün yayılması konusunda olumlu ya da olumsuz sonucunu ki umarım olumlu sonuç verir, iki hafta sonra göreceÄŸiz.” yorumunda bulundu
“Virüsün yazın ilerlemeyeceÄŸine dair bulgu yok”
“Yeni tip koronavirüsün yaz aylarında ve sıcak havalarda etkisinin kalmayacağına” iliÅŸkin yorumlarla ilgili Burioni, “Hayır, bunu bilemiyoruz. Belki olabilir ama ÅŸu anda bu deÄŸerlendirmeyi yapabileceÄŸimiz bir bulgu yok.” dedi.
Türk meslektaşlara tavsiyeler
Türkiye’de Kovid-19 vakalarının yeni yeni görülmeye başlandığı anımsatılan Burioni, Türk meslektaşlarına şu önerilerde bulundu:
“Türk dostlarıma, bu virüsü son derece ciddi ÅŸekilde deÄŸerlendirmelerini öneriyorum. Çünkü bu virüs, son derece bulaşıcı ve tehlikeli. Türk meslektaÅŸlarım; doktorlar, hemÅŸireler, buna karşı çok iyi hazırlanmalılar çünkü çok sayıda vakayla karşı karşıya kalabilirler.”
– “Hayatını kaybedenlerin sayısı çok yüksek çünkü bizim ülkemizde yaÅŸlılar fazla”
– “Bugün yaptığımızın olumlu ya da olumsuz sonucunu ki umarım olumlu sonuç verir, 2 hafta sonra göreceÄŸiz”
– “Türk dostlarıma, bu virüsü son derece ciddi ÅŸekilde deÄŸerlendirmelerini öneriyorum. Çünkü bu virüs, son derece bulaşıcı ve tehlikeli”
Kaynak: AA
