TCMB: Türkiye salgını en az hasarla atlatan ekonomilerden biri olacak

TCMB Türkiye salgını en az hasarla atlatan ekonomilerden biri olacak

TCMB Türkiye salgını en az hasarla atlatan ekonomilerden biri olacak

TCMB Başkan Yardımcısı Özbaş, Türkiye ekonomisinin dinamik yapısıyla yeni tip koronavirüs salgını sürecini göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, AA muhabirine, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Merkez Bankası olarak koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisinin büyümesini ne kadar etkileyeceÄŸini öngörüyorsunuz?” sorusu üzerine ÖzbaÅŸ, öncelikle kalplerinin ve dualarının salgın dolayısıyla virüse karşı mücadele eden çalışanların, hastaların ve maalesef hayatını kaybetmiÅŸ olan vatandaÅŸlarla olduÄŸunu ifade etti.

Özbaş, Merkez Bankası olarak, salgının yayılımını sınırlamayı amaçlayan ve temelde geçici olması beklenen tedbirler sonucunda ortaya çıkan menfi ekonomik etkileri en aza indirmeye yönelik adımlar attıklarını söyledi.

Açıklanan mali tedbirlerle beraber izlenen genel yaklaşımın ilk baÅŸta istihdamı ve ticari iÅŸletmeleri korumaya, dolayısıyla finansal istikrarı güçlü tutmaya yönelik olduÄŸunu vurgulayan ÖzbaÅŸ, “Dengelenme sürecinde elde edilen kazanımlar sayesinde Türkiye ekonomisi bu sürece dirençli bir ÅŸekilde girdi. Salgının yurt içi iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerine baktığımızda mart ayı ile birlikte öncelikle dış ticaret, turizm, taşımacılık ve baÄŸlantılı sektörlerin etkilenmeye baÅŸladığını görüyoruz. Ocak-ÅŸubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Bu sürecin geçici olduÄŸunu unutmamalıyız”

Oğuzhan Özbaş, salgının süresi ve olası etkilerin büyüklüğüne ilişkin geniş bir veri seti kullanarak etkileri sağlıklı bir şekilde ölçmeye çalıştıklarını söyledi.

Yüksek frekanslı veriler incelendiğinde mart ayının ilk yarısında kartla yapılan harcamalar içerisinde süpermarket harcamalarının belirgin bir şekilde artarken, hava yoluyla ulaşım harcamalarında düşüş görüldüğünü belirten Özbaş, seyahat harcamaları dışında tüketimde henüz belirgin bir zayıflama sinyali almadıklarını vurguladı.

Özbaş, ancak dış ticaret tarafında, sınır kapılarındaki kısıtlamalarla beraber ihracat ve ithalat üzerinde etkiler görmeye başladıklarını söyledi.

Günlük verilere göre mart ayı ihracat ve ithalatında Avrupa ve komşu ülkeler geneline yayılan bir zayıflama görüldüğünü ifade eden Özbaş, şunları kaydetti:

“Avrupa’daki yavaÅŸlamanın yanı sıra salgın hastalık ve düşen petrol fiyatları kaynaklı olarak Orta DoÄŸu ve Rusya ekonomilerindeki talep zayıflaması Türkiye’nin ihracatı üzerinde doÄŸrudan belirleyici olacak. Bu sürecin geçici olduÄŸunu unutmamalıyız. Salgının yayılma hızının düşmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin hızla toparlanmaya baÅŸlayacağını göreceÄŸiz. Yapılan bazı kötümser tahminlerin aksine bizim tahminlerimiz büyüme rakamlarında dramatik bir düşüşe iÅŸaret etmiyor. Türkiye ekonomisi, dinamik yapısıyla bu süreci göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacaktır.”

“Yılın genelinde cari dengenin nispeten ılımlı seyredeceÄŸini öngörüyoruz”

Merkez Bankası BaÅŸkan Yardımcısı ÖzbaÅŸ, “Koronavirüs salgınının, ihracat ve ulaşım kanalıyla turizmi yavaÅŸlatacağını düşünerek gelecek aylarda cari dengede nasıl bir seyir bekliyorsunuz?” sorusu üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Ocak-ÅŸubat döneminde ihracatta süregelen istikrarlı artışa raÄŸmen yurt içi talepteki toparlanmaya baÄŸlı olarak ithalat kaynaklı bir miktar bozulma görülüyor. Mart ayında ise ihracat ve turizm gelirlerinde belirgin bir yavaÅŸlama yaÅŸanması kaçınılmaz gözüküyor. Ancak küresel iktisadi faaliyette gözlenen sert yavaÅŸlama, baÅŸta ham petrol olmak üzere emtia fiyatlarının keskin bir ÅŸekilde gerilemesine yol açtı. Bu geliÅŸmeleri göz önüne alarak yılın genelinde cari dengenin nispeten ılımlı seyredeceÄŸini öngörüyoruz.”

“Merkez Bankası’nın elinde son derece geniÅŸ ve etkili bir araç seti var”

Oğuzhan Özbaş, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından açıklanan tedbir paketine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Salgına baÄŸlı geliÅŸmelerin Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin sınırlandırılması için finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının saÄŸlıklı iÅŸlemeye devam etmesi büyük önem taşıyor. Aldığımız kararlar, bankacılık sektörünün ve reel sektörün likiditeye uygun koÅŸullarla eriÅŸimini saÄŸlamayı hedefliyor. Son PPK toplantımızda, faiz indirimi ile birlikte kapsamlı bir tedbir setini uygulamaya koyduk. Tedbirlerimiz temel olarak üç amaca yönelik adımları içeriyor. Bankaların Türk lirası ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik saÄŸlanarak öngörülebilirliÄŸin artırılması, reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamını teminen bankalara hedefli ilave likidite imkanları tanınması ve reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışının desteklenmesi… Bunun geçici bir durum olduÄŸunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu süreçte Merkez Bankası olarak hızlı karar alma ve alınan kararları etkili bir ÅŸekilde uygulama imkanına sahibiz. Merkez Bankası’nın elinde son derece geniÅŸ ve etkili bir araç seti var, bunları güçlü ve hızlı bir ÅŸekilde kullanıyoruz ve gerektikçe kullanabilecek durumdayız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir