Doğal gazda kıyasen fatura istisnai durumlarda düzenlenecek

Doğal gazda kıyasen fatura istisnai durumlarda düzenlenecek

Doğal gazda kıyasen fatura istisnai durumlarda düzenlenecek

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Arslan, doğal gazda kıyasen fatura düzenlemesinin karantina bölgeleri veya sosyal izolasyonun sağlanamayacağı bazı istisnai durumlarda geçerli olacağını belirtti.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde kamuoyunda tartışma yaratan kıyasen fatura düzenlemesinin doğal gazda nasıl uygulanacağına ilişkin bilgi verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hayata geçirilen kıyasen fatura düzenlemesinin kamu güvenliÄŸi ve saÄŸlığının korunması amacıyla mevzuatta tanımlandığını ve abonelerin aleyhine bir sonuç içermediÄŸini belirten Arslan, “Kıyasen fatura düzenlemesi, karantina uygulanan bölgeler, idari olarak okuma yapılmaması kararı alınmış veya hijyen açısından sorunlu binalar ile sosyal izolasyonun saÄŸlanamayacağı az sayıdaki istisnai durumlarda geçerli olacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Arslan, bunun dışındaki binalarda abonelerin sayaç okumalarında ve faturalama süreçlerinde bir değişikliğin söz konusu olmadığını ifade etti.

Doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından normal sayaç okuma sürecine devam edildiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

“DiÄŸer taraftan karantina uygulaması da dahil herhangi bir sebepten okunamayan bir sayaç varsa abonelerimiz kendi sayacındaki endeksin fotoÄŸrafını çekip dağıtım ÅŸirketine online veya çaÄŸrı merkezi aracılığıyla ileterek tüketim miktarına göre faturasının oluÅŸturulmasını saÄŸlayabilmektedir. Normal sayaç okumalarının yapılamadığı durumlarda ise son 2 yılın aynı ayına ait tüketimlerin ortalaması dikkate alınarak bir tahminleme yapılacak. Sayaç okuma imkanının yeniden oluÅŸtuÄŸu zaman sayaçtan ölçülen gerçek tüketim üzerinden geçmiÅŸe dönük olarak mahsuplaÅŸma yapılacak.”

“Kapalı iÅŸ yerleri, gaz hizmetini durdurmak için baÅŸvursun”

Arslan, doÄŸal gazda genel uygulama olarak faturaların sayaç endeksi üzerinden alınan tüketimlere göre düzenlendiÄŸini vurgulayarak, “Kapalı bir iÅŸ yerine geçmiÅŸ dönem tüketimlerine bakılarak tahmini bir fatura gönderilmesi kesinlikle söz konusu olamayacaktır.” bilgisini verdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle faaliyetlerine ara verilen restoran, kafe, lokanta gibi ticarethaneler ile üretime ara verilen tesislerin yöneticilerinin, doğal gaz dağıtım şirketlerine başvurarak hizmetin durdurulması talebinde bulunmalarını öneren Arslan, şunları ifade etti:

“Aksi halde boÅŸ olan iÅŸletmelerde doÄŸal gazdan kaynaklı kazaların olması veya bazı diÄŸer güvenlik risklerinin oluÅŸması ihtimali bulunmaktadır. Bir süreliÄŸine doÄŸal gaz kullanmayacak olan abonelerimizin gerekli bildirimleri yapmaları ÅŸehirlerimizin güvenliÄŸi için de büyük önem taşımaktadır. Faaliyetine ara veren iÅŸ yerleri maalesef bu ÅŸartı yerine getirmiyor. Buna karşın, dağıtım ÅŸirketleri güvenli iÅŸletmecilik ÅŸartları gereÄŸi mümkün olduÄŸunca tespitlerini yapıyorlar. Ayrıca, ödeme konusunda sıkıntı yaÅŸayan abonelerimize, baÅŸvurmaları halinde mümkün olan ödeme kolaylıkları saÄŸlandığı gibi ödenemeyen faturalar için kesinti uygulamasında da esneklik saÄŸlanmaktadır.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir