Herkesin elindeki altınları topluyorlar!

Herkesin elindeki altınları topluyorlar!

Herkesin elindeki altınları topluyorlar!

Koronavirüs salgının ekonomilere etkisi her geçen gün artarken altın piyasalarında ise dikkat çeken bir hareketlilik yaÅŸanıyor. İlk önce borsa yatırımcılarının elindeki altınları toplayan sistem kurucular ÅŸimdi de tüm dünyada vatandaÅŸların elindeki fiziki altınların peÅŸinde…

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş sosyal medya hesabından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Dünya ekonomisinin koronavirüse hazırlıksız yakalandığını belirten MemiÅŸ, bu dönemde finansal piyasalarda tuzaklara dikkat çekerek, Hükümetler ve merkez bankalarının almış olduÄŸu tedbir ve önlemler, küresel ekonomilerde kısa vadeli resesyon risklere karşı korumayı hedefliyor. Hükümetler ard arda yeni tedbirler açıklarken, merkez bankaları da faiz indirim süreceÄŸinin devam edeceÄŸinin sinyallerini veriyor. Ancak tüm geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerden gelen verilerin kötü gelmeye devam ettiÄŸini gözlemliyoruz. Yani Kovid-19’un dünya ekonomilerini ve finans sistemini olumsuz etkilemeye devam ediyor. ” dedi.

Geçen hafta Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol fiyatları savaşı konusunda anlaÅŸma saÄŸlanması, Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) kredilerde 3.2 Trilyon dolarlık yeni bir adım atması, Fed’in piyasalara nakit desteÄŸinin 8 Trilyon dolara ulaÅŸması gibi nedenler küresel risk iÅŸtahının artmasına, küresel borsalarda da toparlanmalara neden olduÄŸunu belirten MemiÅŸ, ” Geçen hafta borsalarda hızlı bir toparlanma, dolarda deÄŸer kayıpları, emtia fiyatlarında da yükseliÅŸler gördük. Yurt içi piyasalarda BIST 100 endeksinin 97 bin puan seviyesinin üzerine yükselmesi, dolar/TL kurunun 6,62 lira seviyesine gerilemesi kısa vade için piyasalara moral olduÄŸunu söyleyebiliriz. Altın fiyatlarının güçlü duruÅŸunu koruduÄŸunu gözlemliyoruz. Altının ons fiyatı 1.690 dolar, altının gram fiyatı 365 lira seviyesine yükseldi. Ancak altın fiyatlarındaki yükseliÅŸlerin sûni ve saÄŸlıksız yükseliÅŸler olduÄŸunu düşünüyorum. Çünkü dünyada maden ocakları, rafineler ve perakende kuyumcu maÄŸazaları kapalı. DiÄŸer yandan dünya genelinde fabrikalar kapalı, insanlar iÅŸsiz ve eve kapanmış durumda.  Sadece ABD’de 6 milyon 600 bin insan iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurularında bulundu. 10 milyon iÅŸsiz var. Dünya genelinde iÅŸsizliÄŸin daha da artacağını görmemek imkansız.” dedi.

FİZİKİ ALTINLARI TOPLUYORLAR

Böyle bir ortamda borsa yatırımcıları teminat tamamlamak için elindeki fiziki emtiaları nakite çevirmek zorunda kaldığını altını çizen MemiÅŸ, ‘DiÄŸer yandan dünya genelinde tüm insanlar, alış-veriÅŸ yapmak ve hayatını sürdürmek için biriktirmiÅŸ oldukları altınları satmak zorunda kalıyor. Yani dünyada altına bir talebinin olduÄŸunu düşünmüyorum. Türkiye’de dahil Kapalıçarşı piyasası ve perakende kuyumcu maÄŸazalarının yüzde 90’nının halen kapalı olduÄŸunu belirtmek isterim. Son 2 haftadır vatandaÅŸların altın talebinin olmadığını, aksine yoÄŸun bir ÅŸekilde altın bozdurduklarına ÅŸahit olduk. Türkiye’deki altın yatırımcıları dahil kötü günler için biriktirmiÅŸ oldukları altınları alış-veriÅŸ yapmak ve giderlerini karşılamak için TL’ye döndüklerini gördük. Sistem kurucular, önce borsa yatırımcılarından altınları toplarken ÅŸimdi de dünyada insanların fiziki altınlarını toplama baÅŸladı. Çok yakında merkez bankalarının stoklarında bulundurdukları altınlarını satmalarını bekleyecek. “ ifadelerini kullandı.

ABD PETROL STOKLARINI UCUZDAN KAPATTI

ABD’nin elindeki altın stokuna dikkat çeken MemiÅŸ, ‘Bunu süreci petrol fiyatlarında yaÅŸanan sert düşüşlerde gördük .Suudi Arabistan ile Rusya arasında baÅŸlayan petrol fiyatları savaÅŸlarında Brend Petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyesine kadar gerilemiÅŸ, ABD’nin petrol stokları geçen hafta 15.2 Milyon varil artmış. ABD, petrol stoklarını ucuzdan kapattıktan sonra Suudi Arabistan ve Rusya’dan anlaÅŸma haberi geliyor ve Brend Petrol 36 dolara yükseliyor. Bu bir tevafuk olmadığını düşünüyorum. Dünyada en fazla altın stoklayan ülke 8.133 Ton ile ABD.

Ve ons’u dolara bağlayan ABD ya da sistem kurucular, tüm dünyayı altın bozdurmaya mahkum etmişken neden yüksek fiyattan altın toplayacak ? Altın fiyatlarında yükselişleri şu nedenlere bağladıklarını gördük; Uçuş yasakları, ülkeler arası fiziki altın transferlerinde aksaklığa neden oldu. Dünya da önemli rafineler kapalı. İnsanlar, fiziki altına ulaşamıyor.

Peki yeni bir özel düzenleme ile bu aksaklık çözüme ulaşamaz mıydı ? Halbuki dünyada ülkelerin kendi aralarında yardım uçakları kaldırdıklarını, kendi vatandaşlarını ülkeye getirmek için uçuşlar gerçekleştirdiğini gördük. Hükümetler böyle bir talep görseydi gereken yasal düzenleme yapılırdı. Böyle bir talep artışı olsaydı altının ons fiyatı 1.680 dolar seviyesinin üzerini kırar 2.000 dolara kadar yükselirdi. O da olacak, ancak şimdilik erken. Çünkü dünyada altınların yüzde 50’sini toplayanlar, kalan yüzde 50’yi toplamadıkça bu süreci başlatmazlar.

Toparlayacak olursak altın piyasalarında son bir kez daha sert satışlar görebiliriz. Altının ons fiyatı 1.550-1.450 dolar, altının gram fiyatı 340-320 lira aralığına gerileyebilir. Bu sert düşüş, Nisan ayında olabileceÄŸini tahmin ediyorum. Gecikirse Mayıs ayına da sarkabilir. Öngördüğüm sert düzeltme olmadan altın fiyatlarında yaÅŸanan yükseliÅŸleri saÄŸlıksız ve tuzak olarak görmeye devam edeceÄŸim. Sanal ortamlarda kumar bağımlılığına dikkat ! Dünyada insanlar evlerine hapsolmuÅŸken, banka mevduatlarında birikimlerini tutanlar, al-sat yaparak paradan para kazanmaya çalışıyor. Kimi kar etmek için, kimi masraflarını çıkarmak için kimi de bağımlıktan bu ortamda bulunuyor. Al-sat yapacak kadar birikimi olmayanlar ise forex ortamında kaldıraç sistemi desteÄŸi ile kumar oynamaya devam ediyor.’ dedi.

Kaynak: haber7.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir