Van’ın Özalp ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem
Van'ın Özalp ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem
Van’ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, Gürpınar ilçesine baÄŸlı Elaçmaz Mahallesi’ndeki bazı evlerde de hasara neden oldu. Van Valisi Bilmez, 5 vatandaşın hafif yaralandığını açıkladı.
Van‘ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, Gürpınar ilçesine baÄŸlı Elaçmaz Mahallesi’ndeki bazı evlerde de hasara neden oldu. Van Valisi Bilmez, 5 vatandaşın hafif yaralandığını açıkladı.
Van’da 13.03’te yaÅŸanan depremin hissedildiÄŸi bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Åžiddetli sarsıntının hissedildiÄŸi Gürpınar ilçesine 84 kilometre uzaklıktaki Elaçmaz Mahallesi’nde de birçok ev ve ahırda hasar meydana geldi.
Bir kişinin hafif yaralandığı mahalleye giden Jandarma, AFAD, itfaiye, belediye ve sağlık ekipleri güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı Özalp İlçe Grup amirliği de hasar gören yerlerde enkaz kaldırma çalışmalarına destek verdi.
Van Valisi Bilmez: Can kaybımız yok
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
İlçe merkezinin yanı sıra bağlı köylerde de tarama çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Bilmez, şunları kaydetti:
“Özalp merkez ve köylerinde yaptığımız taramada bir köyümüzde bir evimiz kısmen yıkıldı, bunun dışında bir can kaybımız yok. Ancak bazı mahallelerde hasar gören evlerin evlerin olduÄŸu ilk bilgisini aldık. Ekiplerimiz sahaya doÄŸru hareket etti. Bölgede hasar tespit çalışmalarına arkadaÅŸlarımız baÅŸladı.”
“Bölgede ağır hasarlı yapılarımız var”
Van Valisi Bilmez, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD İl Müdürü Osman Uçar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı ile depremin yaşandığı bölgede helikopterle incelemelerde bulundu.
Daha sonra Özalp ilçesine baÄŸlı YünkuÅŸak Mahallesi’ne gelen Bilmez, burada hasar gören evleri inceledi, yetkililerden bilgi aldı.
Bilmez, yaptığı açıklamada, depremin Özalp, Saray, Gürpınar ilçelerinin kesiştiği bölgede etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Özalp, Saray ve Gürpınar’daki 15 mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı. Deprem 15 köyümüzde hasara neden oldu. Depremden dolayı enkaz altında kalan bir vatandaşımız yok. Sadece atlamadan kaynaklı 5 vatandaşımız hafif yaralandı. Özalp Devlet Hastanesine kaldırıldılar, durumları iyi. Köylerimizde orta ve ağır hasarlı yapılar bulunuyor. AFAD ve Çevre Åžehircilik ekipleri hasar tespit çalışmalarına baÅŸladı. Her ilçede bir ekip çalışma yapıyor. Bütün vatandaÅŸlarımıza geçmiÅŸ olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu depremden dolayı bir can kaybımız bulunmamaktadır. Mal kayıpları da telafi edilecektir.”
Ekiplerin “ağır hasarlı” dediÄŸi evlerden uzak durulması uyarısında bulunan Bilmez, hasar tespiti için mahallelere giden ekiplere yardımcı olunmasını ve tartışmalardan uzak durulmasını istedi.
Bütün bölgeleri havadan incelediklerini vurgulayan Bilmez, ciddi bir sıkıntının bulunmadığını ancak çok sayıda yapının hasar gördüğünü aktardı.
Mahalledeki incelemelerinin ardından Gürpınar ilçesine baÄŸlı Elaçmaz Mahallesi’ne geçen Bilmez, burada da mahalle sakinleriyle bir araya geldi, geçmiÅŸ olsun dileklerini iletti.
Depremden en çok etkilenen mahallelerden birinin de Elaçmaz olduÄŸunu belirten Bilmez, “Özalp ve Saray’da da etkilenen köylerimiz var. Herhangi bir kaybımız yok. Depremden olmasa da depremle baÄŸlantılı 5 yaralımız var. Bir hamile kadın merdivenden atlarken düşerek yaralanmış. Durumu iyi. Bir vatandaşımızın ayağına taÅŸ deÄŸmesinden dolayı topuÄŸunda ezilme, bir vatandaşımızın da atlamadan kaynaklı dizinde kırık var. Bölgede ağır hasarlı yapılarımız var. DiÄŸer illerden de hasar tespit ekipleri gönderilecek. Çadır ihtiyacı olanların ihtiyacı giderilecek. Kısa sürede çalışmaları tamamlayacağız.” diye konuÅŸtu.
Bakan Soylu: Köyler taranıyor
İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından Van’ın Özalp ilçesindeki depreme iliÅŸkin yaptığı paylaşımda, ÅŸunları kaydetti:
“Van’da 13.03’te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremde Özalp merkezde yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor. Åžu ana kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var. GeliÅŸmeler Van ValiliÄŸi ve AFAD BaÅŸkanlığımızca kamuoyuna bildirilecektir. GeçmiÅŸ olsun.”
Kaynak: AA
