Bloomberg: Türkiye, Macron’un hayallerini suya düşürdü
Bloomberg Türkiye, Macron'un hayallerini suya düşürdü
ABD merkezli Bloomberg’de Bobby Ghosh tarafından “Türkiye Macron’un hayallerini suya düşürdü” baÅŸlıklı bir yazı kaleme alındı.
Bloomberg, Libya’da BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus hükümetine karşı, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri ve bir “savaÅŸ şüphelisi” olan Halife Hafter’i meÅŸru kılmak için uÄŸraÅŸan Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron‘un, Türkiye’ye esip gürlemesinin, Fransa’nın Libya’daki kusurlarını örtmek ve DoÄŸu Akdeniz’deki enerji hakları rekabetiyle ilgili olduÄŸunu yazdı.
ABD merkezli Bloomberg’de Bobby Ghosh tarafından “Türkiye Macron’un hayallerini suya düşürdü” baÅŸlıklı bir yazı kaleme alındı.
Yazıda, Libya’da elle tutulur bir ÅŸeyler yapan tek kiÅŸinin, Ulusal Mutabakat Hükümetine verdiÄŸi destekle Hafter güçlerinin geri çekilmesini saÄŸlayan “Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan” olduÄŸu vurgulandı.
Macron’un, BM tarafından tanınan Trablus hükümetine karşı bir “savaÅŸ şüphelisi” olan Hafter’i desteklediÄŸi belirtilen yazıda, Macron’un, kendini sessiz sedasız Hafter’den uzaklaÅŸtırabilecekken bunun yerine Fransa’nın Libya’daki iç savaÅŸtaki dahlini artırdığına iÅŸaret edildi.
“Fransa’nın desteklediÄŸi kiÅŸi muazzam ölçekte zulümler gerçekleÅŸtirdi”
Yazıda, Türkiye’ye yönelik haksız ithamlarda bulunan Macron’un hafıza kaybı yaÅŸadığı belirtildi.
Macron’un tek yaptığının, Trablus’u zorla alma arzusundan vazgeçmeyen Hafter’i meşru kılmak olduğu vurgulanan yazıda, arkasına Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya gibi müttefikleri alan Hafter’in, Fransız hamilerine karşı, onların BM destekli hükümete davrandığı gibi tam bir umursamaz tutum ortaya koyduğu kaydedildi.
Yazıda, Macron’un kendini Hafter tarafından köşeye sıkıştırılmış bulduğuna ve onu bir türlü terk edemediğine dikkat çekildi.
Libya’da olayların gidişatının değişmesinin Macron ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian için utanç verici bazı durumların açığa çıkması anlamına geldiği ifade edilen yazıda, Hafter güçlerinin elinden alınan topraklarda bulunan toplu mezarların Fransa’nın desteklediği kişinin muazzam ölçekte zulümler gerçekleştirdiğini gözler önüne serdiği vurgulandı.
Yazıda, Macron’un Türkiye’ye esip gürlemesinin Fransa’nın suçluluÄŸunu örtmek için “çaresizce bir çaba” olarak görülemeyeceÄŸinin altı çizilerek, “Macron’un Ankara ile baÅŸka hesapları da var. DoÄŸu Akdeniz’deki enerji haklarıyla ilgili rekabet gibi.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Kaynak: AA
