17/25 Aralık kumpasından 15 Temmuz ihanet girişimine

1725 Aralık kumpasından 15 Temmuz ihanet girişimine

1725 Aralık kumpasından 15 Temmuz ihanet girişimine

KurulduÄŸu günden beri “devletin kılcal damarlarına” sızmak için her türlü yolu mubah gören Fetullahçı Terör Örgütü, 17/25 Aralık kumpas soruÅŸturmalarıyla gerçek yüzü ortaya çıkınca kendisini durdurmak isteyen hükümete karşı darbe giriÅŸiminde bulundu.

AA muhabiri, “cemaat” kisvesi altında yaptığı hukuksuzlukların deÅŸifre olması üzerine silaha sarılan FETÖ’nün, sonunu hazırladığı 15 Temmuz darbe giriÅŸimine nasıl geldiÄŸini derledi.

Örgüte iliÅŸkin hazırlanan iddianame, mütalaa ve gerekçeli kararlara göre, FETÖ, gerçek yüzünü, 17/25 Aralık kumpas soruÅŸturmaları olarak tarihe geçen süreçte gösterdi. Zira bu kumpas, 15 Temmuz’a giden yolda döşenen ilk taÅŸlardı.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığında görevli örgüt mensubu savcılar, 17 Aralık 2013’te iÅŸ adamı ve bürokratların aralarında bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸiyi “kara para aklama”, “altın kaçakçılığı” ve “kamu görevlilerine rüşvet” iddiasıyla gözaltına aldı.

Dönemin özel yetkili savcısı Muammer AkkaÅŸ, bu operasyondan bir hafta sonra 25 Aralık’ta CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın oÄŸlu Bilal ErdoÄŸan’ın da arasında olduÄŸu 96 kiÅŸi hakkında gözaltı kararı verdi.

Ancak 17 Aralık operasyonunda görev alan örgüt mensubu polislerin yerine atanan kolluk görevlileri, gözaltı kararlarını uygulamadı ve örgütün kumpas planı başlamadan suya düştü.

Örgütle mücadele başladı, yargıdaki gücü sarsıldı

“Hükümete ilk darbe giriÅŸimi” olarak kabul edilen sözde 17/25 Aralık operasyonlarının ardından, FETÖ’ye karşı her alanda mücadeleye hız verildi.

Bu kapsamda, kumpas oldukları sonradan ortaya çıkan Balyoz ve Ergenekon dosyalarının da arasında bulunduğu birçok davanın savcı ve hakiminin özel yetkileri kaldırıldı, görev yerleri değiştirildi.

Ardından FETÖ’nün güdümünde olduÄŸu deÄŸerlendirilen HSYK’nin yapısının deÄŸiÅŸtirilmesi için çalışma baÅŸlatıldı.

17/25 Aralık sürecinin ardından 2014’ün ilk günlerinde, örgüt mensubu savcıların talimatıyla Adana’da, MÄ°T’e ait 3 tır durdurularak usulsüz ÅŸekilde arandı.

Bunun üzerine HSYK, tırları aranmasını isteyen savcı Aziz Takcı ile Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Ahmet Karaca ve aynı birimde görevli Mustafa Sırlı’nın özel yetkilerini kaldırdı.

17/25 Aralık soruÅŸturmalarını yürüten savcılar Celal Kara, Mustafa Erol ve Mehmet Yüzgeç’in de özel yetki alanları deÄŸiÅŸtirildi.

Yargıdaki örgüt mensuplarına yönelik mücadele kapsamında, 11 Åžubat 2014’te 166 hakim ve savcının yeri daha deÄŸiÅŸti. Ergenekon soruÅŸturmalarını yürüten Zekeriya Öz de Bolu’ya düz savcı olarak atandı.

Milli Güvenlik Kurulunun 26 Åžubat 2014’teki toplantısının ardından, “Ãœlke genelinde güvenliÄŸi ilgilendiren hususlar ve yürütülen çalışmalar deÄŸerlendirilmiÅŸ, bu kapsamda halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliÄŸimizi tehdit eden yapılanmalar görüşülmüştür.” açıklaması yapılarak FETÖ’ye karşı mücadelenin daha kapsamlı olacağı sinyali verildi.

Bu açıklamadan bir gün sonra, HSYK’nin yapısını deÄŸiÅŸtiren kanun yürürlüğe girdi ve kurumun genel sekreteri ile yardımcılarının da arasında bulunduÄŸu birçok personelin görevi sona erdi.

Ardından çıkarılan kararnamelerle kritik yerleri tutan FETÖ mensuplarının görev yerleri deÄŸiÅŸtirilmeye devam edildi. DemokratikleÅŸme paketinin yürürlüğe girdiÄŸi mart ayında ise özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Böylece FETÖ’nün yargıdaki gücü sarsıldı.

Usulsüz soruşturma yapanlar alındı

Hükümetin örgüte karşı duruÅŸu, toplum nezdinden de destek buluyordu. Zira FETÖ’nün illegal faaliyetleri bir bir ortaya çıkmaya baÅŸlayınca halk da örgütün karanlık yüzünü görmeye baÅŸladı.

Örgütün, seçilmiÅŸ iradeyi hedef almasının temel gerekçesi olarak gösterilen dershaneler konusunda kararlılık gösteren hükümetin, FETÖ’nün eleman ve gelir saÄŸladığı bu kurumların kapatılmasını saÄŸlayan kanun teklifi, 14 Mart 2014’te kabul edildi.

Mart 2014’te, Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığında (TÄ°B) yürütülen soruÅŸturma çerçevesinde 509 bin 516 kiÅŸinin dinlendiÄŸi, 2012 öncesine ait usulsüz dinleme kayıtlarının silindiÄŸi belirlendi.

Ä°stanbul merkezli 17 Aralık kumpas soruÅŸturması kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 60 kiÅŸi için 2 Mayıs 2014’te takipsizlik kararı verildi.

Aynı gün İstanbul merkezli kumpas soruşturmaları yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl hakkında soruşturma açıldı.

Ardından Adana’da MÄ°T tırlarının durdurulmasına iliÅŸkin 13 asker hakkında da müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

ErdoÄŸan’ın, BaÅŸbakanlık ve Keçiören’deki ikametindeki ofislerine dinleme cihazı konulmasına yönelik soruÅŸturmada, eski BaÅŸbakanlık Koruma Daire BaÅŸkanı Mehmet Yüksel ve koruma müdürü Zeki Bulut’un da arasında bulunduÄŸu 11 emniyet mensubu 17 Haziran’da gözaltına alındı.

25 Aralık kumpas soruÅŸturması kapsamında hakkında adli iÅŸlem yapılan 96 kiÅŸi için 1 Eylül’de takipsizlik verildi. Kararda, “Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanı’nın örgüt lideri olarak gösterilmesi ve ‘dönemin baÅŸbakanı’ ibaresi kullanılmak suretiyle fezleke düzenlenmesi, soruÅŸturmayı hazırlayanların hukuki bir soruÅŸturma görünümü altında hükümeti cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs ettiklerini ortaya koymaktadır.” ifadesi kullanıldı.

Yüksek yargı, örgütün elinden kurtarıldı

HSYK’nin FETÖ mensuplarından temizlenmesi için yapılan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından hakim ve savcılar arasında seçime gidildi.

Kurulun 10 asıl 6 yedek üyesini belirlemek için 12 Ekim 2014’te yapılan seçimlerden, FETÖ’cü yargı mensuplarına karşı oluÅŸturulan Yargıda Birlik Platformu üyeleri galip çıktı.

HSYK seçiminin ardından etkinliÄŸi kırılan FETÖ’nün, yüksek yargıda da temizlenmesi için 15 Aralık 2014’te Yargıtaya 144, Danıştay’a 33 üye atandı.

Ä°stanbul 1. Sulh Ceza HakimliÄŸi, Ä°stanbul merkezli “paralel yapı” soruÅŸturması kapsamında, elebaşı Gülen hakkında 19 Aralık 2014’te yakalama kararı çıkardı.

2014’ün son günlerinde, Samanyolu Yayın Grubu BaÅŸkanı Hidayet Karaca ile bazı emniyet görevlileri tutuklandı.

“Artık inlerine girilmiÅŸtir”

O dönem, paralel yapı olarak adlandırılan FETÖ’ye yönelik operasyonlar 2015’te de devam etti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve Genelkurmay BaÅŸkanı Necdet Özel’in de arasında bulunduÄŸu devlet adamlarının telefonlarının usulsüz dinlenmesine iliÅŸkin eski TÄ°B BaÅŸkanvekili Osman Nihat Åžen ve eski Bilgi Sistemleri Daire BaÅŸkanı Ä°lhan ElieyioÄŸlu ile çok sayıda kiÅŸi, 21 Ocak 2015’te gözaltına alındı.

HSYK o günlerde, başsavcıların da arasında olduğu 888 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan, “Artık inlerine girilmiÅŸtir.” açıklaması geldi.

O güne kadar “paralel devlet yapılanması” olarak anılan sözde “Gülen cemaati” için ilk kez Åžubat 2015’te “Fetullahçı Terör Örgütü” ifadesi kullanıldı.

KPSS’de usulsüzlük iddialarına iliÅŸkin soruÅŸturmanın baÅŸladığı martta, gazeteci Mehmet Baransu, “Balyoz Planı” davası sanıklarına “kumpas” kurduÄŸu gerekçesiyle tutuklandı.

TSK’nın gizli bilgilerini ele geçirmek amacıyla FETÖ’cü yargı mensuplarının baÅŸlattığı Kozmik Oda soruÅŸturması, 11 Mart’ta takipsizlikle sonuçlandı.

HSYK, soruÅŸturmanın eski savcısı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda’da arama kararı veren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında inceleme baÅŸlatıldı.

 

“FETÖ” ifadesi artık iddianamede

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, “devleti itibarsızlaÅŸtırmak ve devletin iÅŸ yapamaz hale geldiÄŸi” algısı oluÅŸturmak suçlamasıyla 4’ü polis 7 kiÅŸi hakkında açtığı davanın iddianamesinde ilk kez “Fetullahçı Terör Örgütü” ifadesini kullandı.

Ä°stanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik ile Ä°stanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa BaÅŸer, “Paralel Yapı” soruÅŸturmasında Samanyolu Yayın Grubu BaÅŸkanı Hidayet Karaca ile bazı emniyet personelinin de aralarında bulunduÄŸu tutukluları salıverilmesine karar verdi.

Yetkileri olmadığı halde bu kararı veren Özçelik ve BaÅŸer, HSYK tarafından açığa alınıp tutuklandı, tahliye kararları ise “yok hükmünde” sayıldı.

HSYK’nin, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer AkkaÅŸ, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ü meslekten ihraç ettiÄŸi mayıs ayında ise Adana ve Hatay’da MÄ°T’e tırlarının durdurulmasına iliÅŸkin gözaltına alınan Adana Ä°l Jandarma Komutanı Kurmay Albay Çokay, Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcısı BaÄŸrıyanık ile savcılar Takçı, ÅžiÅŸman ve Karaca tutuklandı.

Savcılar Zekariya Öz, Celal Kara, Muammer AkkaÅŸ, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi, eski Ä°stanbul Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanı Ali Fuat Yılmazer, Hrant Dink’in öldürülmesine iliÅŸkin tutuklandı.

HSYK 2. Dairesi, kamuoyunda “Selam Tevhid” olarak bilinen “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruÅŸturmasında usulsüz dinleme yapıldığı gerekçesiyle 54 hakim ve savcıdan 49’unu 14 Temmuz’da görevden uzaklaÅŸtırdı.

Eylül 2015’te, örgüte finans desteÄŸi saÄŸladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle, Koza Ä°pek Holding’in ÅŸirketlerinde arama gerçekleÅŸtirildi.

Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hamdi Akın Ä°pek hakkında, “terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlarından soruÅŸturma açıldı. Daha sonra Koza Ä°pek Holding ve bünyesindeki ÅŸirketlere kayyum atandı.

Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruÅŸturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduÄŸu” gerekçesiyle aralarında elebaşı Gülen’in de bulunduÄŸu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi 19 Ekim 2015’te kabul etti. Elebaşı hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi.

Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, “Selam Tevhid’de kumpas” soruÅŸturması kapsamında firari şüpheliler Gülen ve Emrullah Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduÄŸu 55’i tutuklu, 122 kiÅŸi hakkında hazırlanan iddianameyi de kasım ayında kabul etti.

KPSS sorularının sızdırılmasına iliÅŸkin ilk dava Aralık 2015’te açıldı ve 230 sanık, “nitelikli dolandırıcılık”, “resmi belgede sahtecilik” suçlarının yanı sıra “terör örgütü üyesi olmakla” suçlandı.

HSYK 2. Dairesi, MÄ°T tırlarını durduran savcılar Süleyman BaÄŸrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takcı, Özcan ÅžiÅŸman ile YaÅŸar KavalcıklıoÄŸlu’nu Ocak 2016’da meslekten ihraç etti.

Aynı dönem, Zaman gazetesini de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik şirketine kayyum atandı.

Ä°zmir’deki, Askeri Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası’nda, “kumpas soruÅŸturması”na iliÅŸkin 29 Nisan 2016’da kabul edilen iddianamede, FETÖ’nün yargıyı, emniyeti ve TSK’yı sadece rakiplerini bertaraf etmek için deÄŸil, siyaseti tanzim etmek, siyasi partilerin yöneticilerini deÄŸiÅŸtirmek, toplumdaki etkinliÄŸi, ticari faaliyetleri, stratejik öneme sahip kamu kurumlarını ele geçirmek, hükümeti yıkmak, kendi felsefesine uygun siyasi yapı oluÅŸturmak için devlet içerisinde, devlet otoritesine karşı “paralel bir yapılanma” içerisinde olduÄŸuna dikkat çekildi.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının, FETÖ’ye yönelik ana soruÅŸturmasının şüphelisi Gülen’in iadesi için ABD’ye gönderilecek dosya 13 Temmuz’da tamamlandı.

Erzincan’daki “Ergenekon” davasının gizli tanıklarına hapis cezası verilen kararın gerekçesi de o günlerde açıklandı ve gerekçede, FETÖ’nün, artık “silahlı terör örgütü” olarak kabul edilmesi gerektiÄŸi vurgulandı.

Böylece FETÖ’nün silahlı terör örgütü olduÄŸu ilk kez bir mahkeme kararında yer aldı.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden bir gün önce elebaşı Gülen’in de aralarında bulunduÄŸu 73 tepe yönetici hakkında hazırladığı “çatı iddianameyi”, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Hükümetin kararlılığı karşısında iyice köşeye sıkışan FETÖ, kurulduğu günden bu yana baskı ve hileyle elde ettiği sosyal, siyasal ve ekonomik gücünü kaybetmemek için son çare olarak darbe girişiminde bulunacaktı.

Ä°hanet giriÅŸiminin yaÅŸandığı akÅŸam saatler 16.16’yı gösterdiÄŸinde, Kara Havacılık Komutanlığında görevli helikopter pilotu bir binbaşı, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (MÄ°T) BaÅŸkanlığına giderek, FETÖ’cülerin MüsteÅŸar Hakan Fidan’ı alıkoymayı planladığını ihbar etti.

Ä°stihbaratın iletildiÄŸi Fidan, bu bilgiyi Genelkurmay 2. BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar Güler’e telefonla bildirdi, daha sonra bir yardımcısını ayrıntıları aktarmak üzere Genelkurmay BaÅŸkanlığı karargahına gönderdi.

Orgeneral Güler, MÄ°T yetkilisiyle konuÅŸtuktan sonra Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’a görüşmenin içeriÄŸini aktardı. Ä°hbar içeriÄŸinin daha da netleÅŸtirilmesi için Fidan karargaha davet edildi.

Orgeneral Akar ile görüşen Fidan, ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Akar, Türk Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezine, havadaki araçların üslerine dönmesini, hava sahasının ise uçuşa kapatılması emrini verdi.

Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve EÄŸitim Tümen Komutanlığından zırhlı araçların birlik dışına çıkarılmaması için dönemin 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak’ı görevlendiren Akar, helikopter uçuÅŸlarına karşı da Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ı Kara Havacılık Komutanlığına gönderdi.

Aynı saatte Orgeneral Güler’in eski Özel Kalem Müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner, darbe giriÅŸimini sevk edecek isimlerden eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Mehmet Partigöç’e, MÄ°T MüsteÅŸarı Fidan’ın, Akar ile görüştüğünü iletti.

Darbe girişimi saati öne alındı

Akar’ın talimatı üzerine, Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Ä°lhan Kırtıl, 20.02’de, “Yurt içi ve yurt dışı harekat gerekli olursa Genelkurmay ile koordine kurularak izin alınacaktır.” emrini yayımladı. Darbeciler ise uçuÅŸların serbest bırakıldığı yalanını yayarak bu emri sabote etti.

Orgeneral Akar’ın, Fidan ile görüştüğü, Orgeneral Çolak’ın da FETÖ’cü askerleri tutuklatmak için Kara Havacılık Komutanlığına gittiÄŸi bilgisi darbeciler arasında dolaÅŸmaya baÅŸladı.

Bu geliÅŸmeler, ihanet giriÅŸiminin 16 Temmuz 03.00’te baÅŸlamasını planlayan darbecileri paniÄŸe sevk etti.

Örgüt üyesi askerlerin tutuklanacağı endiÅŸesiyle Akıncı Ãœssü’nde darbeyi yönetecek Adil Öksüz ve diÄŸer sivil imamların onayıyla ihanet giriÅŸimi 20.30’a çekildi.

Saat 20.22’yi gösterdiÄŸinde darbenin komuta merkezi Akıncı Ãœssü’nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) seçilmiÅŸ teçhizatlı 33 bordo bereli, Genelkurmay BaÅŸkanlığı’na hareket etti.

Eski Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel Genelkurmay Başkanlığındaki darbe girişimini organize etmek için bir araya geldi.

Mehmet DiÅŸli, saat 21.00’de Orgeneral Akar’a, “Komutanım operasyon baÅŸlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz.” diyerek darbeyi tebliÄŸ etti.

DiÅŸli’nin söyledikleri karşısında Akar, “Ne diyorsun ulan sen? Ne operasyonu? Sen manyak mısın? Sakın ha” diyerek tepki gösterdi.

Akar’ı ikna edemeyeceÄŸini anlayan DiÅŸli, makam odası dışında bekleyen ekibe müdahale emri verdi.

Bunun üzerine Gözel, Yıkılkan, eski emir subayı Yarbay Levent Türkkan, eski emir subayı yardımcısı Yüzbaşı Serdar Tekin ve eski BaşçavuÅŸ Abdullah ErdoÄŸan içeri girerek Orgeneral Akar’ı alıkoydu.

Türkkan’ın öldürmekle tehdit ettiÄŸi Akar, “Sık ulan, ne yaparsanız yapın, bu giriÅŸiminizi desteklemeyeceÄŸim.” diyerek darbe karşıtı tavrını sürdürdü.

İhanet bildirisi karargahlara gönderildi

Karargahtaki darbecilerin talimatı üzerine Polatlı’da konuÅŸlu 58. Topçu Tugay Komutanı eski TuÄŸgeneral Murat Aygün, Ankara’nın kritik noktalarını kontrol altına almak için aralarında füze rampa sistemlerinin de bulunduÄŸu çok sayıda aracın kışladan çıkmasını emretti.

Darbeciler, 21.16’da Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi’nin giriÅŸ çıkışını kontrol altına alırken, Akıncı Ãœssü’nden hareket eden darbeci bordo berelilerin otobüsü Genelkurmay Karargahı’na ulaÅŸtı.

Eski Genelkurmay Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski’nin karşıladığı 33 kiÅŸilik ekip, Genelkurmay BaÅŸkanı Akar’ın kullandığı 1-A kapısından komuta katına çıktı.

Saat 21.37’de, Genelkurmay BaÅŸkanlığı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden “Hazırlık Ä°kazı ve Birlik Ä°ntikali” baÅŸlıklı ihanet giriÅŸiminin ilk bildirisi gönderildi.

Orgeneral Akar’ın emriyle Kara Havacılık Komutanlığı’nda denetim yaptıktan sonra karargaha dönen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak, darbecilerce alıkonuldu.

Saat 21.43’te Çolak’ın koruma Astsubayı Bülent Aydın, Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı’nda darbecilerce ÅŸehit edildi ve Aydın, 15 Temmuz’un ilk ÅŸehidi olarak kayıtlara geçti.

Aynı saatlerde Adana Ä°ncirlik 10. Ãœs Komutanlığı’ndan darbecilere yakıt ikmali yapacak ilk tanker uçağı havalandı. Yaklaşık beÅŸ dakika sonra ikinci tanker uçağı da uçtu. Uçaklar her türlü ikaza raÄŸmen geri dönmedi, bildirilen rotaları takip etmedi.

Darbeciler Partigöç ile Turhan’ın imzasını taşıyan sözde sıkıyönetim atama listesi MEDAS üzerinden birliklere gönderildiÄŸinde saat 21.48’di.

Bu mesajdan sonra darbeciler, ÅŸehirlerin kritik yol ve kavÅŸakları ile kamu kurumlarının iÅŸgali için aynı sistem üzerinden “Zırhlı Muharebe Aracı Ä°ntikali” konulu ikinci emri yayımladı.

MEDAS üzerinden ardı ardına mesaj gönderen darbeciler, 21.53’te kışla dışındaki askerlerin birliklerine katılması emrini verdi.

Bunun üzerine harekete geçen darbeciler, Kağıthane’deki “Ä°stanbul’un gören gözü” olarak bilinen Afet Koordinasyon Merkezi’ni (AKOM) iÅŸgal etti.

Köprüler tutuldu

Saat 22.08 itibarıyla Akıncı Ãœssü’nden havalanan F-16’lar Ankara üzerinde alçak uçuÅŸa baÅŸladı.

KeÅŸif ve koordinat belirleme amacıyla Kayseri’den getirilen GÖREN uçağı 22.20’de Akıncı Ãœssü’nden havalandı.

Kısa süre sonra uçağın sistemine Ankara Gölbaşı’nda konuÅŸlu Polis Özel Harekat BaÅŸkanlığı koordinatları girildi.

Saat 03.00’e kadar havada kalan uçak, Ankara’yı bombalayan pilotlara görüntü iletme, lazerle iÅŸaretleme, koordinat ve hava trafiÄŸi bilgilerini verdi.

Darbecilerce 22.21’de bakanlıklara “Sıkıyönetim Direktifi” konulu mesaj gönderildi.

Askeri hareketliliÄŸe iliÅŸkin geliÅŸmeler, haber kanallarına saat 22.28’de yansıdı. Televizyonlar, Ä°stanbul BoÄŸaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiÅŸlerin askerlerce engellendiÄŸini “son dakika” olarak duyurdu.

Diyarbakır 8. Ana Jet Ãœs Komutanlığından 22.35’te mühimmat yüklü 6 F-16 havalandı. Ankara semalarına vardıklarında alçak uçuÅŸa baÅŸlayan uçaklar, daha sonra Akıncı Ãœssü’ne geçti.

Darbeciler 22.54’te “Yurtta Sulh” WhatsApp grubundan, “AKP Ä°l TeÅŸkilatı yolda, geçirmeyin, ateÅŸ serbest” mesajı ile sivillere yönelik katliam emrini verdi.

BaÅŸbakan Yıldırım’ın açıklaması

Saat 23.02’de NTV’ye telefonla baÄŸlanan dönemin BaÅŸbakanı Binali Yıldırım, “emir komuta zinciri olmadan asker içindeki bazı kiÅŸilerin kanunsuz bir eyleminin söz konusu olduÄŸunu” belirterek, “Milleti temsil eden hükümet iÅŸ başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır ÅŸekilde bedelini ödeyeceklerdir.” açıklamasını yaptı.

Darbe faaliyetinin başına geçmeyi reddeden Orgeneral Akar ile diÄŸer darbe karşıtı komutanlar, darbecilerce Akıncı Ãœssü’ne götürüldü.

Partigöç de dönemin eski YAÅž Ãœyesi Orgeneral Akın Öztürk’e darbe faaliyetinin sürdürüleceÄŸi üsse geçmesini söyledi.

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 23.05’te darbe giriÅŸimine yönelik soruÅŸturma baÅŸlattığını duyurdu.

Darbeci pilotlar Mustafa Azimetli ile Ekrem AydoÄŸdu, Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire BaÅŸkanlığı’nı lazer poduyla iÅŸaretlediÄŸinde saat 23.18’i gösteriyordu.

Eski pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral, işaretlenen yeri bombaladı. Saldırıda 7 polis şehit oldu, 5 polis yaralandı.

Saat 00.01’de eski pilot yüzbaşılar UÄŸur UzunoÄŸlu ile Hüseyin Türk, Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat BaÅŸkanlığı’nı bombaladı. Bir sivil ile 43 polis ÅŸehit olurken 36 polis yaralandı.

ErdoÄŸan’dan gecenin seyrini deÄŸiÅŸtiren açıklama

Darbecilerin kontrolündeki helikopterler, 00.02’de Yenimahalle’deki MÄ°T yerleÅŸkesini taradı.

Darbeci yarbay Ãœmit Gençer, 00.13’te TRT’yi iÅŸgal etti ve darbe bildirisini okuttu.

Saat 00.24’ü gösterdiÄŸinde CNN Türk’e baÄŸlanan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, darbe giriÅŸiminin seyrini deÄŸiÅŸtiren tarihi konuÅŸmasını yaptı ve “Milletimizi meydanlara davet ediyorum” çaÄŸrısında bulundu.

Darbecilerin, “Yurtta Sulh” yazışma grubunda 00.32’de “TV’ler susturulması gerekiyor.” talimatı verildi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı taşıyan helikopter alçak irtifada seyrederek ATA uçağının bulunduÄŸu MuÄŸla Dalaman Havalimanı’na indi.

ErdoÄŸan, 01.31’de ATA uçağına geçti, uçak 12 dakika sonra Ä°stanbul’a gitmek üzere havalandı.

Darbeciler sivil katliamına devam etti

Aynı dakikalarda darbeciler Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden korsan darbe bildirisi yayımladı.

Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı önünde darbecileri protesto eden vatandaÅŸlar, helikopter tarafından tarandığında saatler 00.45’i gösteriyordu. Saldırıda 9 vatandaÅŸ ÅŸehit oldu, onlarcası yaralandı.

Darbeci F-16 pilotları Mehmet Yurdakul ve Ä°lhami Aygül 00.56’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü bombaladı.

Yaklaşık 10 dakika sonra eski pilot Mustafa Özkan burayı ikinci kez bombaladı. Saldırıda 2 kişi şehit oldu, 39 kişi yaralandı.

Saat 01.00’da darbeciler Şırnak, Denizli ve Isparta’dan Ankara’ya yüzlerce komando getirmek istedi. Ancak bu illere gönderilen uçaklar, EskiÅŸehir BHHM tarafından engellendi.

Halisdemir, darbeci generali karargaha sokmadı

Diyarbakır’dan bir tabur bordo bereli askerle havalanan darbeci Semih Terzi’nin uçağı Etimesgut Havalimanı’na 01.13’te indi.

Darbecilerin tehdidine raÄŸmen 01.39’da TBMM Genel Kurul Salonu açıldı.

“Yurtta Sulh” isimli mesaj grubundan, “Emri iletiyorum, toplananlara ateÅŸle karşılık verilecek, ateÅŸ açılan topluluk dağılıyor.” mesajı yazıldı.

Darbecilerin hedefindeki Özel Kuvvet Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, telefonla ulaÅŸtığı emir Astsubayı Ömer Halisdemir’den Semih Terzi’yi etkisiz hale getirmesini istedi.

Komutasındaki askerlerle Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığı’na gelen darbeci general Semih Terzi, 02.14’te ÖKK’nın emir komutasını almak için helikopterle Gölbaşı’ndaki karargaha gitti.

Karargah giriÅŸ kapısına kadar gelen Terzi, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak etkisiz hale getirildi. Halisdemir, Terzi ile Diyarbakır’dan gelen askerlerden bazılarının açtığı ateÅŸle ÅŸehit oldu.

Vatandaşlar geri adım atmadı

EskiÅŸehir BHHM’nin talimatıyla 02.19’da Türk hava trafik bilgileri NATO’ya kapatıldı.

Aynı saatlerde Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı’nın önünde protesto yapan vatandaÅŸlardan 36’sı ÅŸehit edildi. Åžehitlerden bazılarının naaşı darbecilerce, yerde sürüklenerek karargah dışına bırakıldı.

VatandaÅŸların direncini kırmak için her türlü yola baÅŸvuran darbeciler, 02.35’te Meclis’i hedef aldı. Eski pilotlar Hasan Hüsnü Balıkçı ve UÄŸur UzunoÄŸlu’nun kullandığı F-16’dan Meclis’e atılan bombayla 32 kiÅŸi yaralandı.

VatandaÅŸlarca iÅŸgalden 03.00’te kurtarılan TRT, normal yayınına dönerken darbeciler ise polise teslim edildi.

Darbeci pilot Hüseyin Türk, televizyon yayınlarını kesmek için 03.14 – 03.19’da TÃœRKSAT tesislerine dört bomba attı.

Saatler ilerledikçe CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın çaÄŸrısıyla vatandaÅŸların alanları doldurması darbecileri iyice panikletti. Saat 03.19’da “Yurtta Sulh” yazışma grubunda “Ä°stanbul’da 2. Köprü’ye uçakla hava taarruzu deÄŸerlendirilebilir mi?” yazıldı.

Ä°stanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesini iÅŸgal eden darbeciler, polis özel harekat ekiplerince etkisiz hale getirildikten hemen sonra CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı taşıyan ATA uçağı piste teker bastı.

ErdoÄŸan’ı havalimanında binlerce vatandaÅŸ karşıladı. Ä°stanbul’daki geliÅŸmenin ardından TBMM bir kez daha darbecilerin saldırısına maruz kaldı. Eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, 03.24 ve 03.25’te F-16 uçağıyla TBMM’yi ikinci kez bombaladı.

O esnada dönemin Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, Meclis kürsüsünden “Bizim burada yapacağımız ÅŸey ölmektir. Gitmek isteyen gitsin. Bomba da atsanız buradayız, ne yaparsanız yapın buradayız. Sizi yargının önüne çıkaracağız.” konuÅŸmasını yapıyordu.

Sokaklarda vatandaÅŸların, kışlalarda ise vatansever askerlerin darbecilere karşı mücadelesi devam ederken 04.00’te Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, “FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri”, “sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri” ile “darbe teÅŸebbüsüne katılanlar” hakkında gözaltı kararı verdi.

Darbeciler için yolun sonu göründü

BaÅŸbakan Yıldırım, 04.36’da Korgeneral Ziya Kemal KadıoÄŸlu’na darbecilerin kontrolündeki uçakları düşürme yetkisi verdi.

KadıoÄŸlu’nun talimatıyla Erzurum ve Ä°ncirlik’teki pilotlara, darbecilerin kullandığı uçakları düşürme yetkisiyle kalkmaları emredildi.

Bu talimattan kısa süre sonra Ankara üzerindeki 4 F-16, 1 helikopter ve tanker uçağının dışındaki hava araçları üslerine dönmek zorunda kaldı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateÅŸ açıldı.

Oteli ablukaya alan darbeciler, koruma polisi Mehmet Çetin ve Nedip Cengiz Eker’i ÅŸehit etti.

Saat 05.14’ü gösterdiÄŸinde darbeci pilotlara karşı uçak düşürme yetkisiyle kalkan uçaklara angajman yetkisi verildi.

Birkaç dakika sonra NakkaÅŸtepe UçuÅŸ Tabur Komutanlığı’na, Stinger füzelerinin cephanelikten çıkarılıp mevzi alınması emri verildi.

Ardından HAWK Filo Komutanlığı’na baÄŸlı Ä°stanbul’daki hava savunma füzelerinin hazırlanması istendi.

Bu geliÅŸmeler üzerine darbecilerin mesaj gruplarında “Ankara nasıl, herkes hayatta nasıl kalabiliyorsa öyle yapsın. Mehmet Türk tedbir al abi, can kaybetmeyin, çatışıyoruz. Ölü polis var. Ankara’dan teyit ettim, teslim olun.” mesajlarını paylaşıldı.

“Yurtta Sulh” WhatsApp grubunda giriÅŸimlerinin baÅŸarısız olduÄŸunu anlayan darbeciler, kaçmaya karar verdikleri yönünde paylaşımlar yaptı.

Saat 06.19’da eski pilot üsteÄŸmen Müslim Macit, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi KavÅŸağı’na iki bomba attı. Saldırıda 15 vatandaÅŸ ÅŸehit oldu, 7 kiÅŸi yaralandı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nda alıkonulan TEM Daire BaÅŸkanı Turgut Aslan ile koruması Hasan Gülhan, elleri ve gözleri baÄŸlı halde bina dışına çıkarılarak, darbeci Albay Erkan Öktem tarafından baÅŸlarından vuruldu. Aslan ağır yaralanırken, Gülhan ÅŸehit oldu.

Darbenin baÅŸarısız olduÄŸunu anlayan Ä°stanbul BoÄŸaziçi Köprüsü’ndeki darbeciler, teslim olmaya baÅŸladı.

Sabahın ilk saatlerinde BaÅŸbakan Yıldırım, Genelkurmay BaÅŸkanlığına vekaleten dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ãœmit Dündar’ın atandığını açıkladı.

Saat 08.26’yı gösterdiÄŸinde darbecilerin alıkoyduÄŸu Genelkurmay BaÅŸkanı Akar, Akıncı Ãœssü’nden helikopterle Çankaya Köşkü’ne götürüldü.

Polis Özel Harekat 08.36’da, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki darbecilere operasyon düzenledi.

Yaklaşık bir saat sonra Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahı’ndan çıkan 200’e yakın asker de polise teslim oldu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın talimatıyla uçakların kalkış yapmasını engellemek için 11.16’da Akıncı Ãœssü ana pisti vuruldu.

Saat 12.57’de BaÅŸbakan Yıldırım, Bakan Fikri Işık ve Genelkurmay BaÅŸkanı Akar ile Çankaya Köşkü’nde düzenlediÄŸi basın toplantısında darbe teÅŸebbüsünün bastırıldığını açıkladı.

Böylece CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde, milletin gayreti ve vatansever güvenlik güçleri sayesinde 15 Temmuz 2016’da gerçekleÅŸtirilen ihanet giriÅŸimine geçit verilmedi.

Darbecilere karşı tarihte eşine az rastlanacak direniş örneği sergileyen aziz millet, karanlık gecede ülkenin istiklaline ve istikbaline bir kez daha sahip çıktı.

İhanet girişiminde yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74’ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti.

Darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra ülkenin birliğine, bağımsızlığına ve demokrasisine kasteden, karanlık emellerine ulaşmak için her türlü ihaneti göze alan darbecilerle hukuk önünde hesaplaşmak için savcılar harekete geçti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir