1915 Çanakkale Köprüsü 415 milyon avro tasarruf sağladı

1915 Çanakkale Köprüsü 415 milyon avro tasarruf sağladı

1915 Çanakkale Köprüsü 415 milyon avro tasarruf sağladı

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışından bugüne geçen 1 yılda 415 milyon avro tasarruf edildiÄŸi bildirildi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığından, bugün bir gazetede “1915 Çanakkale Köprüsü” ile ilgili yayınlanan habere iliÅŸkin, yazılı açıklama yapıldı.

​Deprem ve sel felaketleri nedeniyle yaraları sarmak, milletin acısını hafifletmek, afetlerden etkilenen bölgeleri yeniden bayındır kılmak için gayret edildiÄŸi belirtilen açıklamada, bu dönemde 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin de ülke ve millet için ayrı bir önem taşıdığı vurgulandı.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün inÅŸasında gösterilen üstün baÅŸarıyla, sözleÅŸme tarihinden 1,5 yıl önce tamamlandığına dikkati çekilen açıklamada, ülke ve milletin Hazineden 1 kuruÅŸ çıkmadan, 2,545 milyar avro yapım maliyeti olan köprüye sahip olunduÄŸu aktarıldı. Böylece saatler süren feribot çilesinin sona erdiÄŸi ve boÄŸaz geçiÅŸ süresinin 6 dakikaya indiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, Trakya ve Batı Anadolu’daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerine ivme kazandırıldığı, bölgelerin ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra kesintisiz ulaşımla sosyal baÄŸların ve turizmin de güçlendirildiÄŸi anlatıldı.

“Köprüyü 2,2 milyon araç kullandı”

Açılışından bugüne geçen 1 yılda, zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro ve toplamda 415 milyon avro tasarruf edildiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“18 Mart 2022’den itibaren köprümüzü 2,2 milyon araç kullandı. Sürekli aynı masalı okuyanlara, milletimizi yanıltmak isteyenlere öğreteceÄŸiz! Araç tahmin modellemesi ile finansman geri ödemesi için gerekli araç sayısı garantisi arasındaki farkı anlatmaya devam edeceÄŸiz. Daha önce milletimize açıkladığımız ve mühendislikten, hizmetten biraz olsun anlayan herkesin de bildiÄŸi gibi, bu kapasite zaman içinde geliÅŸecek ve tıpkı diÄŸer UlaÅŸtırma yatırımlarında olduÄŸu gibi Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu gibi planlamalar dahilinde, garanti karşılama oranlarını yakalayacak ve geçecektir.”

Açıklamada, 2053 UlaÅŸtırma ve Lojistik Master Planı ışığında, Türkiye’ye gelecek 30 yılda yapılacak 187,8 milyar dolarlık ulaÅŸtırma ve altyapı yatırımlarına da planlı ÅŸekilde devam edileceÄŸi bildirildi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir