1915 Çanakkale Köprüsü üretime 5,4 milyar avroluk katkı sağlayacak
1915 Çanakkale Köprüsü üretime 5,4 milyar avroluk katkı sağlayacak
UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun açılışına sayılı günler kaldığını belirterek, geçiÅŸ süresini 6 dakikaya indirecek projenin ekonomiye de büyük katkılar saÄŸlayacağını bildirdi.
KaraismailoÄŸlu, yazılı açıklamasında, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi’nin ekonomiye saÄŸlayacağı katkılara iliÅŸkin bilgi verdi.
Projenin açılışının 18 Mart’ta CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın teÅŸrifiyle yapılacağını anımsatan KaraismailoÄŸlu, mega projelerle tarihe imza attıklarını kaydetti.
KaraismailoÄŸlu, projenin yatırım tutarının 2 milyar 545 milyon avro olduÄŸunu aktararak, “Devletin kasasından bir kuruÅŸ çıkmadan mega yatırımı ülkemize kazandırdık.” ifadesini kullandı.
Dünyada yaşanan gelişmelere rağmen projenin planlanandan 1,5 yıl önce bitirildiğine işaret eden Karaismailoğlu, yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesiyle gece gündüz çalışıldığını vurguladı.

Karaismalioğlu, projenin sadece halkın değil, dünyanın da hizmetine sunulacağını ve ekonomiye de büyük katkı sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:
“Projemizle zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 aÄŸaca eÅŸ deÄŸer karbon salınımdaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro tasarruf edilecek. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon avroya ulaÅŸacak. Projenin 1,5 yıl önce açılmasıyla ekonomiye 628 milyon avro katkı saÄŸlanmış olacak.”
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun gayrisafi yurt içi hasılaya etkisinin 2 milyar 442 milyon avro, üretime etkisinin ise 5 milyar 362 milyon avro olduÄŸu bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, “Dev proje yıllık 118 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlayacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Güzergah 40 kilometre kısalacak”
KaraismailoÄŸlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre baÄŸlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluÄŸundaki Kınalı-TekirdaÄŸ-Çanakkale-SavaÅŸtepe Otoyolu Projesi kapsamında yer aldığına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
“1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklarla beraber 3 bin 563 metre uzunluÄŸunda. 2 bin 23 metrelik orta açıklık Cumhuriyet’imizin 100. kuruluÅŸ yıl dönümünü sembolize edecek ve ‘dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’ unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle beraber toplam geçiÅŸ uzunluÄŸu ise 4 bin 608 metreye ulaÅŸmaktadır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i iÅŸaret edecek. İki çelik kule arasındaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliÄŸine de sahip. Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inÅŸa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliÄŸi ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde köprü, deniz seviyesinden 334 metre yüksekliÄŸe eriÅŸecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısaltacak.”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün “en”lerin projesi olarak Lapseki-Gelibolu hattındaki feribot seferi ve 1,5 saat süren feribot kuyruÄŸundaki bekleme süreleriyle uzun saatler alan geçiÅŸ sürecini 6 dakikaya indireceÄŸini vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Atalarımızın kanlarıyla sulanmış Çanakkale BoÄŸazı’na adeta mühür vuracak. Projemiz ecdadımıza saygı, geleceÄŸimize armaÄŸandır. Kulelerin kırmızı-beyaz rengi de al bayrağımızı temsil ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek için azimle çalışan yeni Türkiye’nin, bu yolda son dönemeçte olduÄŸunun göstergesidir, 18 Mart 1915’te kazanılan Çanakkale Deniz Zaferi’nden bugüne Türkiye’nin aldığı mesafeyi, tüm dünyaya gösterecek bir niÅŸanedir, salgına raÄŸmen büyüyen ve ihracatta Cumhuriyet rekoru kıran, yarını deÄŸil 2053 vizyonuyla tam bağımsız Türkiye’nin bir mührüdür.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
