ÇavuÅŸoÄŸlu: İran’la köklü iliÅŸkilerimizi bölgemizin yanı sıra küresel konularda da geliÅŸtirmek istiyoruz
Çavuşoğlu İran'la köklü ilişkilerimizi bölgemizin yanı sıra küresel konularda da geliştirmek istiyoruz
DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin İran’la köklü iliÅŸkilerini, bölgesel ve küresel konularda iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek istediÄŸini belirtti.
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduÄŸu Tahran’da, İran DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, İranlı mevkidaşı Abdullahiyan’a sıcak karşılama için teÅŸekkür etti.
Ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletindeki depremde yaÅŸamını kaybedenler için baÅŸsaÄŸlığı dileÄŸinde bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin kardeÅŸ İran’a yaraların sarılması konusunda gereken desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu söyledi.

Ziyareti sırasında Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi 7. Toplantısı’nın hazırlıklarını gözden geçirdiklerini aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, “İran’ın teklifi üzerine uzun vadeli kapsamlı bir iÅŸ birliÄŸi için yol haritası belirlemek üzere heyetlerimiz çalışacak. YetiÅŸtirebilirsek bu zirve marjında bunları imzalamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşıyla terör, göç, insan kaçakçılığı gibi güvenlik konularını ele aldıklarını ve bu konudaki dayanışmayı artırmak istediklerini aktardı.
“İran’a yönelik tek taraflı yaptırımların da kalkması gerekiyor”
İkili ticaret hacminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde düştüğünü ancak bu yıl, geçen yıla göre, ilk 9 ayda görülen yüzde 71 artışın sevindirici olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, buna rağmen iki ülkenin hedeflerinin çok gerisinde olduğunu dile getirdi.
ÇavuÅŸoÄŸlu, hedeflere ulaÅŸmak için daha çok çalışmak gerektiÄŸinin altını çizerek “Özellikle tercihli ticaret anlaÅŸmasının kapsamının geniÅŸletilmesi konusunda 6 yıldır müzakere yapıyoruz. Bunu da artık tamamlamak istiyoruz ki, ticaretimiz daha da artsın.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin, İran’a yönelik tek taraflı yaptırımların yanlış olduÄŸunu tüm platformlarda dile getirdiÄŸine iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle devam etti:
“Bu vesileyle Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) yeniden iÅŸler hale gelmesi için tüm tarafların gerekli adımları atması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Özellikle bu anlaÅŸmadan çekilenlerin gerekli adımları atması gerekiyor. İran’a yönelik tek taraflı yaptırımların da kalkması gerekiyor. Viyana’da görüşmelerin tekrar baÅŸlayacak olmasından da mutluluk duyduÄŸumuzu vurgulamak isterim. Bu görüşmelerin olumlu neticelenmesi sadece ekonomik iliÅŸkilerimiz bakımından deÄŸil bölgenin istikrarı bakımından da önemli olacaktır.”
Çavuşoğlu, iki ülkenin bölgesinde önemli gelişmeler olduğunu belirterek bölgesel konularda diyalog ve iş birliğinin sürdürülmesinin her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini söyledi.
Afganistan’ın bu konulardan biri olduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Suriye’de siyasi çözüm için çalışmaya devam etmemiz lazım. Irak, ikimizin de komÅŸusu. Körfez’de geliÅŸmeler var. Yemen’deki problem devam ediyor. Güney Kafkasya’nın istikrarı için baÅŸta 3+3 formatı olmak üzere bu konularda İran’la yakın çalışma arzusu içindeyiz.” diye konuÅŸtu.
ÇavuÅŸoÄŸlu, Irak’ın istikrarı için İran ve Türkiye’nin önemli katkı saÄŸlayabileceÄŸine iÅŸaret ederek “Suriye’de Astana formatında iÅŸ birliÄŸimizi sürdüreceÄŸiz. Önümüzdeki süreçte hem liderler hem de dışiÅŸleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleÅŸtirmeyi arzu ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Afganistan’ın kalıcı barışı ve istikrarı için birçok konuda Türkiye ve İran’ın görüşlerinin örtüştüğüne dikkati çekerek “Afganistan’daki ÅŸu anki durumdan endiÅŸe duyuyoruz. İnsani kriz bir taraftan ekonomik sıkıntı diÄŸer taraftan zorluklar var. Kapsayıcı, herkesi kucaklayan bir hükümetin kurulması arzumuz.” dedi
ÇavuÅŸoÄŸlu, son zamanlarda DEAÅž terör örgütünün toplumun deÄŸiÅŸik kesimlerine yönelik terör saldırılarını kınayarak Afganistan’ın istikrarı için İran’la çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.
Ziyaretinin son derece faydalı geçtiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “İran’la köklü iliÅŸkilerimizi, bölgemizin yanı sıra diÄŸer küresel konularda da iÅŸ birliÄŸimizi geliÅŸtirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.
ÇavuÅŸoÄŸlu, İranlı ÅŸair Sohrab Sepehri’nin “Dostumun evi nerede?” dizesini hatırlatarak “Her zaman olduÄŸu gibi Tahran’da kendimi dostumun evinde hissettim. Bu sıcak misafirperverlik için bir kere daha teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
“Bölgemizde baÄŸlantıları güçlendirecek her türlü projenin içinde oluyoruz”
BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Türkiye arasındaki transit yola iliÅŸkin bir soru üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, “Türkiye olarak bölgemizde ticareti artıracak ve ülkeler arasındaki baÄŸlantıları güçlendirecek her türlü projenin içinde oluyoruz, destekliyoruz.” ifadesini kullandı.
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin, İran’ın da içinde olduÄŸu birçok üçlü ve dörtlü mekanizmaya dahil olduÄŸunu hatırlatarak “Bunun da amacı budur. Tabii bunu sadece dörtlü deÄŸil, baÅŸta Körfez ülkeleri, Pakistan ve Orta Asya ülkeleri olmak üzere bu tür projeleri biz olumlu buluyoruz ve destekliyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Lübnan’a yarın yapacağı ziyaret hakkındaki bir soru üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, ülkede yeni hükümetin kurulduÄŸunu hatırlatarak “Sayın BaÅŸbakan’la ve DışiÅŸleri Bakanı’yla telefon görüşmemde kendileri beni davet etmiÅŸlerdi. Yaklaşık iki ay önce bu ziyaretin kararını almıştık.” dedi.
ÇavuÅŸoÄŸlu, Lübnan’ı Tahran’ın ardından ziyaret edecek olmasının güzel bir tesadüf olduÄŸunu belirtti.
“Bu sene gerçekleÅŸtirmeyi arzu ediyoruz”
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi’nin 7. Toplantısı’nın ne zaman düzenleneceÄŸine ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın İran’ı ziyaret edip etmeyeceÄŸine iliÅŸkin soruya, İranlı mevkidaşıyla toplantıya iliÅŸkin bir tarih belirlemek için fikir alışveriÅŸinde bulunduklarını belirterek “Bu sene içinde gerçekleÅŸtirmeyi arzu ediyoruz.” yanıtını verdi.
Toplantının sonuç odaklı olabilmesi için hazırlıkların tamamlanması gerektiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Sadece bir araya gelmek için deÄŸil iliÅŸkilerimize yeniden bir ivme kazandırmak için bu ziyareti ve Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Toplantısı’nı gerçekleÅŸtirmek istiyoruz.” diye konuÅŸtu.
Çavuşoğlu, iki ülkenin imzalaması gereken anlaşmalar olduğunu ve daha önce alınan bazı karar ve imzalanan anlaşmaların da gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“GeleceÄŸe yönelik yol haritamızı, iliÅŸkilerimizi istediÄŸimiz hedefe götürmek için belirlememiz gerekiyor. İki tarafta da tecrübeli diplomatlar var. Bizler de iki dışiÅŸleri bakanları olarak zaten hazırlığı yapmakla mükellefiz. Sorumluluk bizde. İnÅŸallah en kısa zamanda tarihi belirleyip, Sayın CumhurbaÅŸkanımız da uygun görürlerse, bu yılın sonuna kadar yapma önerisi de geldi. Bu ziyareti ve Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Toplantısı’nı inÅŸallah gerçekleÅŸtiririz.”
Kaynak: AA
