CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: Bosna Hersek’teki krizin aşılması için uluslararası camia birlikte hareket etmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camia birlikte hareket etmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camia birlikte hareket etmeli

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Vucic’le, “BoÅŸnaklar, Hırvatlar ve Sırplar olmak üzere üç lideri bir araya getirelim ve bu iÅŸi baÅŸaralım. Bu karara vardık.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic’in CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde baÅŸ baÅŸa yaptıkları görüşmenin ve Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Oturumu’nun ardından çeÅŸitli anlaÅŸmaların imza törenine geçildi.

İmzaların atılmasının ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

ErdoÄŸan ve Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic’in CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde baÅŸ baÅŸa yaptıkları görüşmenin ve Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Oturumu’nun ardından çeÅŸitli anlaÅŸmaların imza törenine geçildi.

İmzaların atılmasının ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, burada yaptığı konuÅŸmada, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Vucic’i ve heyetini Üçüncü Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Toplantısı dolayısıyla Ankara’da misafir etmekten memnuniyet duyduÄŸunu belirtti.

Sırbistan ile ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu vurgulayan Erdoğan, Vucic ile ikili gerçekleştirdikleri görüşmede, iş birliğinin geldiği aşamayı kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını, gelecek dönemde atılacak adımlar üzerinde durduklarını aktardı.

Görüşmede, baÅŸta Balkanlar olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışveriÅŸinde bulunduklarını dile getiren ErdoÄŸan, “2021 iliÅŸkilerimiz açısından müstesna bir yıl oldu. 1 Eylül’de Yeni Pazar BaÅŸkonsolosluÄŸumuzu açtık. Böylece Yeni Pazar’da baÅŸkonsolosluk açan ilk ülke olduk. Bu sene inÅŸallah NiÅŸ’te de bir konsolosluk ofisi açacağız.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan’ın ise Alanya ve Bursa’da ihdas edilenlerle Türkiye’deki fahri konsolosluk sayısını 5’e çıkardığını belirten ErdoÄŸan, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine raÄŸmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin rekor kırmaya devam ettiÄŸinin altını çizdi.

“GeçtiÄŸimiz yıl yüzde 34’e yakın bir artışla bu rakamı 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır.” diyen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Bu doÄŸrultuda atacağımız ortak adımları Sayın CumhurbaÅŸkanı ile deÄŸerlendirdik. Önümüzdeki dönemde icra edilebilecek müşterek projeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Sırbistan’ın baÅŸarıyla yürüttüğü kalkınma hamlesine Türk firmalarının katkı sunması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Bugün 1300’den fazla Türk ÅŸirketi Sırbistan’da faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 8 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlıyor. Yatırımlarımızın toplam deÄŸeri son 10 yıl içerisinde 1 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseldi. Müteahhitlerimiz Sırbistan’da bugüne kadar 823 milyon dolar deÄŸerinde 45 projeye imza attı. MüteÅŸebbislerimize verdiÄŸi samimi destekten dolayı deÄŸerli dostuma teÅŸekkür ediyorum. Türkiye olarak biz de ülkemizde yatırım yapmak isteyen Sırp yatırımcılara gereken her türlü yardımı saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz. İlgili kurum ve kuruluÅŸlarımız da Sırbistan’daki faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.”

“Güçlü ve kararlı bir ÅŸekilde teyit ettik”

TİKA’nın bugüne kadar Sırbistan’da 323 proje ve faaliyet gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, Belgrad’daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2 bin 500 kiÅŸiye Türkçe kursu verildiÄŸini söyledi.

ErdoÄŸan, iki ülke arasındaki seyahatlerin ve turist sayılarının da artış gösterdiÄŸini belirterek, Anadolujet’in aralık ayında Ankara-Belgrad seferlerini baÅŸlattığını, Air Serbia’nın da bu yıl NiÅŸ ve Kraljevo’dan İstanbul’a uçuÅŸlarını devreye aldığını, böylece Sırbistan’daki 3 havalimanından da Türkiye’ye doÄŸrudan seferler gerçekleÅŸtirildiÄŸini anımsattı.

Bu seferlerin sadece turizme değil, ticarete de ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Tüm bu geliÅŸmeler, iliÅŸkilerimizin yoÄŸunluÄŸunun somut göstergeleridir. Görüşmemizde, Balkanlar’ın barış ve istikrarına atfettiÄŸimiz önemi güçlü ve kararlı ÅŸekilde bir kez daha teyit ettik. Bosna Hersek’te süren siyasi kriz konusunda görüş alışveriÅŸinde bulunduk. Sırbistan’ın, Bosna Hersek’in egemenliÄŸine ve toprak bütünlüğüne verdiÄŸi destek, bölgemizin barış ve istikrarı bakımından çok önemlidir. Bosna Hersek ile ilgili krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduÄŸu da aÅŸikardır. Tüm tarafların Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü zedeleyici adımlar atmaktan imtina etmeleri ve sorumluluk bilinciyle davranmaları ÅŸarttır. Türkiye olarak Balkanlar’da gerilimin azaltılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceÄŸiz.”

Erdoğan, konsey toplantısının ülkeler ve bölge için hayırlara vesile olmasını dileyerek, Vucic ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti.

“Üç lideri bir araya getirelim ve bu iÅŸi baÅŸaralım”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ErdoÄŸan, Bosna Hersek’teki durumla ilgili bir soru üzerine, “Dayton AnlaÅŸması’nın kabul edilebilir, kabul edilemez yönleriyle hepsi bir tarafa, fakat buradaki üçlü yapının Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü üzerindeki yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek için de gerek deÄŸerli dostum Vucic, gerekse bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Sırbistan’da yakın zamanda yapılacak seçimlerin ardından Bosna Hersek Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi’nin üç liderinin bir araya getirilmesi ve liderlerle bir toplantı yapılmasını istediklerini belirten ErdoÄŸan, bu toplantıyla özellikle Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü saÄŸlamak için adımlar atmayı arzuladıklarını ifade etti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hele hele ÅŸu anda özellikle yapılmakta olan otoban çalışmaları ve bu çalışmalar üzerindeki nüans farkları diyebileceÄŸimiz bazı hissi yaklaşımlar var. Bu hissi yaklaşımları eÄŸer bir kenara koyar da burada gerçekten ideal olan yaklaşımı yakalarsak ki buna biz birlikte yardımcı olalım istiyoruz. Birlikte yardımcı olmak suretiyle gerek Bosna Hersek’teki yaklaşımda BoÅŸnaklar, gerek Hırvatlar gerekse Sırplar olmak üzere üç lideri bir araya getirelim ve bu iÅŸi baÅŸaralım. Bu karara vardık. İnÅŸallah seçimin ardından bu buluÅŸmayı saÄŸlayacağız. Bu buluÅŸma belki Belgrad’da olur belki İstanbul’da olur. Bu adımı da inÅŸallah süratle atalım diyoruz. Bu konuda mutabıkız.”

“Hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak”

Bir gazetecinin, “Amerika, içinde İsrail ve Yunanistan’ın da olduÄŸu DoÄŸu Akdeniz’deki doÄŸal gaz projesinden desteÄŸini çektiÄŸi açıkladı. Olası bir ittifak oluÅŸumunda Türkiye’nin rolü ne olur ve Türkiye İsrail ile önümüzdeki dönemde nasıl bir diyalog süreci oluÅŸturabilir?” sorusuna ErdoÄŸan, “Bu konu Arnavutluk’ta da açıkladığım gibi aslında bana göre Amerika’nın geri çekilme kararı, maliyet analizlerinden sonra kendileri için fayda görmediler. Fayda görmedikleri için de DoÄŸu Akdeniz’deki bu çalışmalardan geri çekilme kararı aldılar.” yanıtını verdi.

Erdoğan, İsrail ve Türkiye arasında nasıl bir diyalog süreci oluşabileceğine ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

“GeçmiÅŸte Berat Bey’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduÄŸu zaman İsrail ile görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail, buradan çıkacak gazla ilgili olarak Türkiye üzerinden bunun Avrupa’ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı. Åžu anda bunu yine gerçekleÅŸtirebiliriz.

Åžu anda CumhurbaÅŸkanı Sayın Herzog ile yapmakta olduÄŸumuz görüşmeler var. Belki Sayın Herzog’un Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Bu arada BaÅŸbakan Sayın Bennett’in bu noktalarda yine bazı olumlu yaklaşımları var. Hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu olumlu yaklaşım kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız.”

Her şeyden önce siyasetçi olduklarını ve siyasetçiler olarak kavga değil barış içinde var olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Barış için ne gerekiyorsa, eÄŸer bu konuda petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız ama barışın aracı olmayacaksa tabii ki karar her ülkenin kendine aittir.

BoÅŸuna biz ÅŸu anda sondaj gemilerini ve sismik araÅŸtırma gemilerini almadık. Åžu anda 4 sondaj, 2 sismik araÅŸtırma gemimiz, bütün bunlar Karadeniz ve Akdeniz’de çalışmaları yapacaklar ve tüm bu çalışmalarla beraber de milletimize, bölgeye inÅŸallah imkanlar saÄŸlamanın gayreti içerisinde olacağız.”

GeçmiÅŸte bunun çilelerinin çok çekildiÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, “Böyle dünya size istediÄŸiniz zaman isteÄŸiniz yerde ne sismik araÅŸtırma gemisi verir ne sondaj gemisi verir, yok böyle bir ÅŸey. Ama ÅŸimdi elimizde artık en modern ÅŸekilde bu çalışmaları yapabilecek bu gemilerimiz var. Yine aynı ÅŸekilde bu çalışmaları yapabilecek güce ve imkana sahip yetiÅŸmiÅŸ elemanlara sahibiz.” diye konuÅŸtu.

Karadeniz’de çalışmaların yürütüldüğünü anlatan ErdoÄŸan, Akdeniz’de de istenilen anda çalışmaların bu ekipmanlarla yürütüleceÄŸini bildirdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Bütün bölgesel konularla ilgili ortak bir çözüm bulmaya çalıştık

Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, yaptığı ev sahipliÄŸi dolayısıyla ErdoÄŸan’a teÅŸekkür ederek, ilerleyen aylarda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı Belgrad’da ağırlamak istediklerini söyledi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile yaptığı görüşmelerde uluslararası, bölgesel birçok önemli konuyu ele aldıklarını belirten Vucic, “Bütün bölgesel konularla ilgili ortak bir çözüm bulmaya çalıştık. Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın dediÄŸi gibi istikrar ve güvenlik son derece önemli. Çünkü istikrar saÄŸlayabilirsek orada (Bosna Hersek) çok önemli. Oradaki durumu anlamamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Vucic, Sırbistan olarak ülkeleri geçmiÅŸe deÄŸil geleceÄŸe doÄŸru götürmek gerektiÄŸini düşündüklerini vurgulayarak “İstikrar ve güvenlik çok önemli. Tabii ki geçmiÅŸi bilmemiz çok önemli. Onlardan öğüt almamız çok önemli. Onu araÅŸtırmamız da çok önemli. Fakat kendi ellerimizle çok farklı ve daha iyi bir geleceÄŸi oluÅŸturmalıyız.” diye konuÅŸtu.

İlerleyen dönemde iÅŸleri en iyi ÅŸekilde devam ettireceklerini düşündüklerini kaydeden Vucic, “En yakın dönemde Türkiye CumhurbaÅŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı bekliyoruz.” dedi.

Türk şirketlerin yatırımlarını memnuniyetle karşılıyoruz

Vucic Türk ÅŸirketlerinin, Sırbistan’daki yatırımlarını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını aktararak, Türk ÅŸirketlerin yatırımlarıyla Saray Bosna, Banja Luka ve Belgrad’ı birbirine baÄŸlayan otoyolun 19 kilometresinin tamamlandığına dikkati çekti.

Belgrad’da Sava Nehri üzerinde bir de köprü yapıldığına iÅŸaret eden Vucic, “Bunu da Türk ÅŸirketi yapıyor. Yakında benim çok deÄŸerli dostum ErdoÄŸan’ı orada karşılayacağız. Orada birlikte olacağız. Ne kadar iÅŸlerin ilerlediÄŸini hep birlikte göreceÄŸiz. Geçen dönem de Novi Pazar-Tutin yoluna bakmıştık. O da 22 kilometrelik bir yol. Çok önemli o bölge için.” diye konuÅŸtu.

Vucic, birçok yeni projenin gündemlerinde olduğunu ve bunlar üzerinde ilerlemelerin kaydedileceğini vurgulayarak, özellikle enerji kaynaklarının nereden alınabileceği hususuna odaklanacaklarını aktardı.

Bu görüşme dolayısıyla Türkiye ile Sırbistan arasında eÄŸitim ve kültür alanlarında mutabakat zaptları imzalandığını anımsatan Vucic, Sırbistan’daki iki ÅŸehirden İstanbul’a seferlerin yapılacağını ifade etti.

Vucic, Belgrad ile Ankara arasında yapılacak hava yolu seferleriyle de Türk iÅŸ adamlarının Sırbistan’a gitmesinin kolaylaÅŸacağını aktararak, seferlerin açılması dolayasıyla müteÅŸekkir olduÄŸunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki hava yolu seferleriyle Sırbistan halkının sadece İstanbul’u deÄŸil Ankara’yı da görme fırsatı yakalayacağına dikkati çeken Vucic, “Çünkü Ankara da çok önemli bir ÅŸehir, çok güzel bir ÅŸehir. Burada yaÅŸayan insanların Belgrad’a gelip o güzel nehirleri görmeleri önemli. Hem Karadeniz hem de Akdeniz’i bizim insanlarımızın görmeleri lazım.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Sırbistan arasında 4 anlaşma imzalandı

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic’nin huzurunda iki ülke arasında 4 anlaÅŸma imzalandı.

ErdoÄŸan ve Vucic’in CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde baÅŸ baÅŸa yaptıkları görüşmenin ve Yüksek Düzeyli İşbirliÄŸi Konseyi Oturumu’nun ardından çeÅŸitli anlaÅŸmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanlarının huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, “EÄŸitim Alanında İş BirliÄŸi AnlaÅŸması”, “Turizm Alanında İş BirliÄŸine İliÅŸkin Mutabakat Zaptı”, “Sinematografik Ortak Yapım AnlaÅŸması” ile “Sırbistan Kültür Anıtları Koruma Enstitüsü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arasında İş BirliÄŸine Yönelik Çerçeve AnlaÅŸması”, Milli EÄŸitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sırbistan BaÅŸbakan Yardımcısı, Kültür ve Enformasyon Bakanı Maja Gojkoviç ve Sırbistan İnÅŸaat, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç tarafından imza altına alındı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Vucic’in onuruna yemek verdi

Bu arada, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic’in onuruna akÅŸam yemeÄŸi verdi.

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki yemek, basına kapalı gerçekleÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir