A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş: İlk maçımızı son maçımız gibi oynayacağız
A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Åženol GüneÅŸ, 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’ne Hollanda karşılaÅŸmasıyla iyi bir baÅŸlangıç yapmak istediklerini söyledi.
A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Åženol GüneÅŸ, Hollanda ile yarın Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılacak karşılaÅŸma öncesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında çevrim içi gerçekleÅŸtirilen basın toplantısında, milli futbolcu Burak Yılmaz ile birlikte açıklamalarda bulundu.
Hollanda karşılaÅŸmasının önemine deÄŸinen tecrübeli teknik adam, “Futbolda en üst düzey organizasyon olan Dünya Kupası için bir yola çıkacağız. Ä°lk müsabakalarımızı paket düşünürsek, Hollanda, Norveç ve Letonya ile oynayacağız. Ä°yi baÅŸlamak istiyoruz. Ä°lk maçımızı son maçımız gibi oynayacağız. Ä°lk iki takım, gruptaki en güçlü rakiplerimiz. Onlara karşı alacağımız sonuçlar yolumuzu avantajlı hale getirebilir.” ifadelerini kullandı.
Dünya Kupası Elemeleri’nin zorlu geçeceÄŸini ancak bu zorluÄŸu aÅŸabilecek güçte olduklarını belirten Åženol GüneÅŸ, şöyle konuÅŸtu:
“GeçmiÅŸten bugüne gelene kadar, üst seviye organizasyonlara üst üste katılamadık. Ä°lk defa böyle bir katılım ÅŸansımız var. Buna hazırlıklı olmak durumundayız. KoÅŸulların en zorlu döneminden geçiyoruz, mazeretleri söylemenin bir anlamı yok. Eldeki ÅŸartlarda en iyisini yapmak için buradayız. GeçmiÅŸten tecrübelerimiz ve geleceÄŸe ait beklentilerimiz var. Bu hayalleri daha önce ortaya koyduk. Ortak hayal yaptık. Yarın güçlü bir rakiple oynayacağımızı biliyoruz. Oyun içindeki tüm güzellikleri sunmak istiyoruz. Fair-play duygusundan ayrılmadan güzel bir maç oynamak istiyoruz. Belki 1-2 oyuncuyu kamptan çıkarmak zorunda kalacağız. SaÄŸlık açısından sıkıntıları olan oyuncularımız var. Onları da deÄŸerlendireceÄŸiz.”
“Daha fazla yetenekli oyuncu üretmek durumundayız”
GüneÅŸ, kaleci tercihiyle ilgili gelen bir soruyu, “Bu zamana kadar oynadığı oyun itibarıyla takıma çok büyük katık yapan Mert (Günok) var. Aynı zamanda yetenekleriyle ön plana çıkan UÄŸurcan (Çakır) ve Altay (Bayındır) var. Arkalarında Gökhan (Akkan) var. Buna katılacak Ãœmit Mili Takım’da kalecilerimiz var. Kalecilerimizden memnunuz. Önemli olan müsabakada görev alan arkadaşımızın en iyisini ortaya koymasıdır. Onun için de yarın kararımızı vereceÄŸiz.” ÅŸeklinde yanıtladı.
Türk futbolundaki sorunlara raÄŸmen geçmiÅŸte Dünya Kupası ve Avrupa Åžampiyonası’na katılmanın önemine deÄŸinen deneyimli teknik adam, “Bunu sürekli hale getirmek için daha fazla yetenekli oyuncu üretmek durumundayız. Sadece yarışmayı düşünen, hazırı kullanan bir yapımız olduÄŸu için sıkıntılarımız var. Bunu aÅŸacak gücümüz var. Yeni bir vizyon çizmek istiyoruz. Åžu anda sportif baÅŸarıya ihtiyaç var. Odaklandığımız nokta önümüzdeki 3 maç, özellikle ilk maç. Åžu andan itibaren Hollanda maçını yaÅŸamak istiyoruz. Çünkü süremiz çok kısa ve bir hafta içinde üç maç yapacağız. Ufak tefek sorunlar, dikkat dağınıklıkları var. Bunlar da çok normal. Onları çözmek durumundayız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Cenk fiziksel olarak biraz geride”
Forvet oyuncularının durumuyla ilgili bilgi veren Åženol GüneÅŸ, “Burak (Yılmaz) saÄŸlık olarak daha iyi durumda. Cenk (Tosun) yaklaşık 1 haftadır idmana çıkıyor. Onun dışında Kenan (Karaman) var. Onun saÄŸlık sıkıntısı yok. Enes (Ãœnal) de zaman zaman takımında oynadı, büyük maçlarda çok daha iyi oynadı. Son müsabakada gol atarak geldi. Elimizdeki oyuncular içinden en iyisini kullanacağız. Cenk, sakatlıktan sonra az çalışabildiÄŸi için, fiziksel olarak biraz geride. ‘Sakatlık olur mu?’ diye durumuna bakacağız.” açıklamasında bulundu.
Şenol Güneş, 2022 Dünya Kupası yolunda kafasındaki takımı ise şu sözlerle anlattı:
“2022’ye katılmak çok önemli. Sahada ezik olmayan ama havaya da girmeyen, futbolun gereklerini doÄŸru yapan, hücumda ve savunmada olan, savaÅŸan, vazgeçmeyen, oyun güzelliÄŸini keyif alarak ortaya koyan, bunu da rakibe kabul ettiren, taraftara da geçirebilen bir takım olmak istiyoruz. Bu duygularla sahaya çıkıp en iyisini yapacağız. Tabii iyi sonuç da istiyoruz. Bunları yaptığımızda 2022 yolunun açılacağını düşünüyoruz. 2002’de de böyle baÅŸlamıştık. Hep sabrın çok önemli olduÄŸunu anlattık. Yine aynı ÅŸeyi söyleyeceÄŸiz. Dünya çapında bir takım olmak, dünya çapında oyuncular ortaya çıkarmak, Türk futbolunu gösterebilmek yarışmalarda oluyor. Bu yarışmalarda bıraktığınız izler, gelecek nesillerin önünü açacaktır. Birbirimize güvenle sportif baÅŸarıyı sürdürülebilir hale getirdiÄŸimizde, bunun yansımalarının ülkeye katkı olarak döneceÄŸini düşünüyoruz. 2002’de bu baÅŸarıyı yatırıma ve üretime tam olarak dönüştüremedik. Ä°ki yıldır buradayım ama bazı ÅŸeyleri hayata geçirmekte zorlanıyoruz. Sistem önümüzü tıkıyor. Sistemdeki mazeretleri kendimize bir silah edinirsek, bu doÄŸru olmaz. Onları da kabul edeceÄŸiz, çözüm odaklı iÅŸ yapacağız. O mazeretleri yaptıklarımızla düzeltebiliriz.”
Hollanda’nın yüz ölçümü olarak küçük ancak futbolcu üretimi olarak örnek bir ülke olduÄŸunun altını çizen GüneÅŸ, onların bu yöndeki baÅŸarısından da ilham alınabileceÄŸini dile getirdi.
Deneyimli teknik adam, son olarak yarın 5. ölüm yıldönümü olan Hollanda futbolunun efsane ismi Johan Cruyff ile ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı:
“Cruyff’un kitabını okudum. Ben de hayatımı yazsam, aÅŸağı yukarı aynı olur. Benzer hadiseler, olumlu, olumsuz koÅŸullar, arkadaÅŸlık iliÅŸkileri, beklentiler, kıskançlıklar, zorluklar, baÅŸarının getirdiÄŸi doÄŸrular ve hatalar ama bir farlılık da var. Cruyff iyi bir oyuncu olarak çıktı, dünya çapında isim oldu. Çok beÄŸendiÄŸim bir oyun tarzı vardı. Tek başına fark yaratan iÅŸler yapan ve takım oyuncusu olan bir isimdi. Karakteri ve genel kültürünü futbola yansıtan bir oyuncuydu. Ä°spanya’ya gittikten sonra da dünya futbolunda yeni oyuncuların ve yeni futbol trendlerinin ortaya çıkmasında ön ayak oldu. Saygı deÄŸer bir oyuncu. Rahmetle anıyorum. Hollanda küçük bir ülke, arazi çok küçük, arazinin çok iyi kullanılması gerekiyor. Bu da bir kentsel dönüşüm, mimari düzenleme gerektiriyor. Onu iyi yaptıklarını düşünüyorum. Aynı düzenlemenin futbola da nasıl katkı yaptığını görüyorum. Teknik, çabuk, yaratıcı oyuncuları çıkaran bir ülke olmasını, ülkenin fiziksel yapısına da baÄŸlıyorum. Trabzon’dan da öyle bir örnek verebilirim. DoÄŸa ÅŸartları, çıkan oyunculara çok güzel etki yapabiliyor. Biz de bundan alıntı yapabiliriz. Futbol sanıldığı kadar basit deÄŸil. Basit görünür ama basiti yapmak çok daha basit düşünceyi gerektiriyor. Biz karmaÅŸa içinde boÄŸulup gidiyoruz.”
Burak: Gruplara üç puanla başlamak istiyoruz
A Milli Futbol Takımı Kaptanı Burak Yılmaz, Dünya Kupası Elemeleri’ne Hollanda’yı yenerek baÅŸlamak istediklerini söyledi.
Åženol GüneÅŸ’in göreve geldikten sonra koyduÄŸu Dünya Kupası hedefine milli oyuncular olarak inandıklarının altını çizen Burak, “Hocamızın ilk geldiÄŸinde söylediÄŸi bir ÅŸey var. ‘Hayalim Dünya Kupası’nda olmak. Avrupa Åžampiyonası çok önemli ama Dünya Kupası’nda olmak, ülkemizi temsil etmek çok farklı. Ben bunları yaÅŸadım, sizlerin de yaÅŸaması gerektiÄŸini düşünüyorum. Hak ettiÄŸinizi düşünüyorum.’ demiÅŸti. Biz de bu sözlerle birlikte yarın bu yolun ilk adımını atmak istiyoruz. Hollanda çok önemli ve güçlü bir rakip. Çok iyi analiz ettiÄŸimizi düşünüyorum. Yarın inÅŸallah gereÄŸini yapıp, gruplara üç puanla baÅŸlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
YaÅŸadığı sakatlığın etkilerinden tamamen kurtulduÄŸunu vurgulayan deneyimli golcü, Dünya Kupası’nda da forma giymek istediÄŸini belirterek, “Åžu anda buradayım ve Dünya Kupası’na katılmayı çok istiyorum. Oynamayı da isterim. Önümüzde 1,5 yıl var. Ne olur ne biter bilmiyorum ama ülkemi Dünya Kupası’na sokmak için elimden gelen her ÅŸeyi yapmaya hazırım. Tabii ki her futbolcu Dünya Kupası’nda olmak ister, ben de isterim. Ä°nÅŸallah o yolda elimden geleni yapacağım.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Dünya Kupası eleme grubu maçlarını Avrupa Åžampiyonası ile tamamen ayrı düşündüklerini aktaran Burak Yılmaz, “Bu maçları Avrupa Åžampiyonası’na hazırlık niteliÄŸinde göremeyiz. Bu maçlar oynadığımız en ciddi karşılaÅŸmalar olacak. Dünya Kupası Elemeleri’nin ilk maçlarına zor bir fikstürle baÅŸlıyoruz. Aslında fikstür zorluÄŸu ülke isimlerinden ziyade, hemen hemen her 2,5 günde bir maç oynamaktan dolayı olacak. Biz dün sabaha karşı burada olduk. Yarın en üst düzey bir maç oynayacağız. Avrupa Åžampiyonası’na hazırlanmak için önümüzde çok uzun bir süre olacak. Onu bir kenara bıraktık. Hayallerimizde olan Dünya Kupası. Belki de hayatımızda oynayacağımız en ciddi maça çıkacağız. Nerede neye konsantre olduÄŸumuzun farkındayız, hiç merak etmesinler.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Burak Yılmaz, “Avrupa’ya transfer olmakta geç mi kaldın?” sorusuna, “GeçmiÅŸe takılıp kalmak istemiyorum. Çok güzel bir kariyerim oldu. Bununla da çok gururluyum. Åžu anda gitmeyi tercih ettim, bunda da doÄŸru yaptığımı düşünüyorum. Genç arkadaÅŸlarıma söyleyeceÄŸim çok ÅŸey var, onlara özel yer açmam gerekiyor. Hiçbir zaman kendilerine inanmaktan vazgeçmesinler. Sabırlı fakat kararlı olmalılar.” yanıtını verdi.
Kaptan Burak, ilerleyen yaşına rağmen formunu koruması hakkında ise şunları söyledi:
“Bunu çok çalışmaya borçluyum. Formsuz dönemlerim oluyor ancak oralarda kırılmıyorum, geri dönmeyi baÅŸarıyorum. Genç kardeÅŸlerime de bunu söyleyebilirim. Forvet yetiÅŸtirme konusuna gelince, sadece forvet olarak deÄŸil her mevkide üretebilmek çok önemli. Biz yetiÅŸtirici deÄŸil, yarışmacı bir ülkeyiz. Kendi içimizde yarışırken, yetiÅŸtiricilikten uzaklaşıyoruz. Yeni yeni Türk futbolcularının önemli kulüplerde olması bizi yine bu yola itti. Başımızda üretmeyle ilgili en önemli isimlerden biri oturuyor. Muhakkak ki onun da planları vardır. Ä°lerleyen dönemlerde mutlaka bunları yürürlüğe sokacaktır. Ãœstüne koya koya devam ediyoruz.”
Deneyimli futbolcu son olarak, Galatasaray’ın Norveçli savunma oyuncusu Martin Linnes’in, “Türkler Haaland’dan korkuyor.” ÅŸeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Bizim defansımızda çok üst düzey oyuncular var. Erling Haaland da çok üst düzey bir oyuncu. Böyle korkma, korkmama gibi ÅŸeyleri düşünmüyoruz. Biz kimseden korkmuyoruz, kimse de bizde korkmasın. Biz sakin sakin yolumuza devam edelim. Çok üst düzey oyuncularımız var onlara güvenimiz tam. Tabii ki Haaland da çok büyük oyuncu, ona saygımız sonsuz ama sahaya çıkıp kazanmak istiyoruz. Biz hiç kimseden korkmadık.” diyerek sözlerini tamamladı.
A Milli Futbol Takımı, Hollanda maçına hazır
A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri G Grubu’nda yarın Hollanda’yı konuk edeceÄŸi maçın hazırlıklarını tamamladı.
Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) yapılan açıklamaya göre, Hasan DoÄŸan Milli Takımlar Kamp ve EÄŸitim Tesisleri’ndeki idman ısınma hareketleriyle baÅŸladı. Pas çalışması ile devam eden antrenman Hollanda müsabakasının taktik uygulamasıyla sona erdi.
İdmanı TFF A Milli Takımdan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Selim Soydan da izledi.
Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yarın oynanacak maç saat 20.00’de baÅŸlayacak.
Kaynak: AA