ABD Başkanı Biden: Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlatması hakkında “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir.” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, “Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya’dan hesap soracak.” ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna’daki durumu bu gece Beyaz Saray’dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, “Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya’nın Ukrayna’ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden’ın bu gece Ukrayna’nın “cesur ve gururlu halkı” için dua edeceğini aktardı.

Biden, Rusya’ya Ukrayna operasyonundan dolayı uygulayacağı yaptırımları duyuracak

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü öğle saatlerinde Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonun ardından, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyuracak.Biden, Rusya'ya Ukrayna operasyonundan dolayı uygulayacağı yaptırımları duyuracak

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, basın mensuplarına yaptığı yazılı açıklamada, Biden’ın perşembe günü öğle saatlerinde bir açıklama yapacağını kaydetti.

Yetkili, “Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya sebepsiz ve gayrimeşru saldırısına ilişkin ABD ve müttefiklerinin atacağı adımları duyuracağı bir konuşma yapacak.” ifadesini kullandı.

Biden’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonun ardından Rusya’ya uygulanacak yeni ekonomik yaptırımları duyurması bekleniyor.

ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya aleyhine taslak sunacak

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon üzerine BM Güvenlik Konseyi’ne taslak sunacaklarını belirtti.ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne Rusya aleyhine taslak sunacak

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna’nın çağrısı üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya’nın operasyon başlatmasının ciddi acil bir durum olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi toplantısı devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in operasyon kararı aldığına dikkati çeken Thomas Greenfield, “Putin, bu konseyin sorumluluğunu tamamen küçümseyen bir savaş mesajı verdi. Bu ciddi acil bir durum. Konseyin harekete geçmesi gerekecek ve yarın masaya bir taslak koyacağız.” dedi.

Aynı şekilde Güvenlik Konseyi’nde söz alan İngiltere ve Fransa daimi temsilcileri de Putin’in Ukrayna’ya yönelik aldığı operasyon kararını kınadıklarını belirterek, ABD’nin konseye sunacağı taslağa destek vereceklerini açıkladı.

Kaynak: AA

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir