ABD Başkanı Trump’tan Yahudilere ‘servetiniz için bana oy vereceksiniz’ mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı Yahudilerin servet vergisine oy vermeyeceğini, kendisine oy vermekten başka seçeneklerinin bulunmadığını ifade etti.

CNN’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da düzenlenen İsrail Amerikan Konseyi Ulusal Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Çoğunuz emlak işindesiniz, sizleri iyi tanıyorum. Acımasız iş bitiricilersiniz, hiç de hoş insanlar değilsiniz ama bana oy vermek zorundasınız, başka seçeneğiniz yok.” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, ABD’de 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Partinin aday adaylarından Elizabeth Warren’ın planladığı servet vergisini ima ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Servet vergisine oy vermeyeceksiniz. Hadi servetinizin yüzde 100’ünü sizden alalım. Hayır, hayır. Benden hoşlanmasanız da ki bazılarınız hoşlanmıyor, bazılarınızdan da ben hoşlanmıyorum. Yine de benim en büyük destekçim sizler olacaksınız çünkü onlar kazanırsa 15 dakika içinde kepenk kapatırsınız.”

Katılımcılar, Trump’ın sözlerini kahkaha ve alkışlarla karşıladı, bazı dinleyiciler de Başkan’ın konuşması sırasında “4 yıl daha” sloganları attı.

Warren’in önerdiği vergi sistemi, serveti 50 milyon doları geçen Amerikalılara ekstra yüzde 2, milyarderlere de ekstra yüzde 1 vergi öngörüyor.

Yahudilerden “paragöz” imasına tepki

Diğer yandan ülkedeki Yahudi dernekleri, Trump’ın sözlerinin “Yahudilerin parayla motive olduğunu” telkin ettiği gerekçesiyle ABD Başkanı’nı eleştirdi.

Amerikan Yahudi Komitesi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Trump’tan retoriğini değiştirmesini istedi.

Paylaşımda, Trump’ın İsrail’e yönelik sarsılmaz desteğinin takdirle karşılandığı ancak Amerikalı Yahudi seçmenleri cezbetmenin önyargıları besleyen para referansları kullanmaktan daha iyi yöntemleri olduğu kaydedildi.

ABD Başkanı Trump, Greta Thunberg’in ‘Yılın Kişisi’ seçilmesine tepki gösterdi

ABD Başkanı Donald Trump, 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in Time dergisi tarafından “Yılın Kişisi” seçilmesini “gülünç” olarak niteledi.

ABD Başkanı Donald Trump, kişisel Twitter hesabında konuyla ilgili paylaştığı mesajda, “Çok gülünç. Greta Thunberg önce öfke kontrolü sorunuyla başa çıkmalı, sonra bir arkadaşıyla eski usul güzel bir filme gitmeli. Sakin ol Greta, sakin ol.” ifadelerini kullandı.

Thunberg, Trump’ın mesajının ardından kişisel Twitter hesabının profil bölümünü değiştirerek, “Öfke kontrolü sorunuyla başa çıkan bir ergen. Şu anda bir arkadaşıyla sohbet edip eski usul güzel bir film izliyor.” ifadelerini ekledi.

Merkel’in seçilmesine de tepki göstermişti

Time dergisinin “Yılın Kişisi” adayları arasında bu yıl Trump da yer alıyordu.

Trump, derginin 2015’te de kendisinin bulunduğu adaylar arasından Almanya Başkanı Angela Merkel’i “Yılın Kişisi” seçmesine de tepki göstermişti. Trump, Merkel’in “Almanya’yı mahvettiğini” savunmuştu.

Greta Thunberg, iklim değişikliğinin etkilerine dikkati çekmek için ülkesi İsveç’te başlattığı haftalık okul greviyle adını duyurmuştu. Grev 100’e yakın ülkede benzeri eylemlere ilham vermişti. İsveçli genç kız 2019 boyunca katıldığı konferanslar ve uluslararası toplantılarda yaptığı konuşmalarla dünya basınının gündeminde yer almıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Bair Bolsonaro da önceki gün Thunberg’i Twitter üzerinden eleştirmişti. Genç kızın Amazon Ormanları’nın yok edilmesiyle ilgili eleştirileri ve orada yaşayan yerlilerin durumuna dair yaptığı yorumlara tepki gösteren Bolsonaro, “Greta yerlilerin Amazon’u savunmak için hayatını kaybettiğini söylüyor. Basının böyle bir velede yer ayırması gerçekten etkileyici.” diye yazmıştı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir