ABD Genelkurmay Bakanı, Kovid-19 konusunda Pompeo ile çelişti

ABD Genelkurmay Bakanı, Kovid-19 konusunda Pompeo ile çelişti
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo koronavirüsün Vuhan’daki laboratuvardan sızdığını iddia etti, Orgeneral Milley ise bunu bilmediklerini söyledi.
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin’in Vuhan kentindeki viroloji laboratuvarından sızdığını iddia ederken, ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Mark Milley, kanıtların ağırlıklı olarak virüsün kasıtlı olarak sızdırılmadığını gösterdiÄŸini ve Vuhan’daki laboratuvardan sızıp sızmadığını ise bilmediklerini söyledi.
Milley Pentagon’da Savunma Bakanı Mark Esper ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında, ABD ordusunun Kovid-19 salgını ile mücadelesine iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.
Daha önce yaptığı “koronavirüsün doÄŸal olduÄŸuna” iliÅŸkin açıklamasının halen geçerli olup olmadığı sorulan Milley, ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Burada üç temel soru var. Bir, bu virüs doÄŸal mı insan yapımı mı veya insanın elindeki bir prosedürle mi sızdırıldı? Bu konuda kesin bir sonuç henüz yok ancak daha önce yaptığım açıklama halen geçerli, kanıtlar ağırlıklı olarak doÄŸal olduÄŸunu; insan yapımı olmadığını gösteriyor. Ä°kinci soru ise kazara mı dışarı sızdı; yoksa kasıtlı olarak mı çevreye bırakıldı? Bu konuda da elimizde kesin bir kanıt yok ancak kanıtlar ağırlıklı olarak kasıtlı olmadığını gösteriyor. Üçüncü soru ise bu virüsün Vuhan’daki viroloji laboratuvarından mı su ürünleri pazarından mı geldi? Bunu bilmiyoruz.”
Milley bu açıklaması ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile çelişti.
Pompeo, hafta sonu ABD televizyonuna verdiÄŸi mülakatta, virüsün Çin’in Wuhan kentinde bulunan laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduÄŸunu ileri sürmüştü
Pompeo, “Ä°stihbarat kuruluÅŸları bu konuda çalışmalarına devam etmelidir ancak size bunun (Kovid-19) Wuhan’daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduÄŸunu söyleyebilirim.” ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA