ABD, Hafter’in Libya petrolüne uyguladığı blokajı sonlandırmayı ‘taahhüt ettiÄŸini’ duyurdu

ABD, Hafter'in Libya petrolüne uyguladığı blokajı sonlandırmayı 'taahhüt ettiğini' duyurdu

ABD, Hafter'in Libya petrolüne uyguladığı blokajı sonlandırmayı 'taahhüt ettiğini' duyurdu

ABD’nin Libya BüyükelçiliÄŸi, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in, Libya petrolüne uyguladığı blokajı bugün itibarıyla sona erdireceÄŸini kendilerine “taahhüt ettiÄŸini” duyurdu.

ABD’nin Libya BüyükelçiliÄŸinden yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Norland’ın, Halife Hafter ile “karşılıklı yazışmalarda” bulunduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, Hafter’in “tüm enerji sektörünün en geç 12 Eylül’de yeniden açılmasına izin vereceÄŸini ve bunu ÅŸahsen taahhüt ettiÄŸini” ilettiÄŸi belirtildi.

Libyalı tarafların barışçıl diyalog için BirleÅŸmiÅŸ Milletler öncülüğünde (Fas’ta) bir araya geldiÄŸi hatırlatılan açıklamada, ABD BüyükelçiliÄŸinin “Libya Ulusal Petrol Kurumunun (NOC) hayati öneme sahip görevini yürütmeye baÅŸlamasına imkan veren bir Libya ittifakının görünmesinden memnuniyet duyduÄŸu” vurgulandı.

Ülkede petrol ve gaz sektörünün zorla kapatılmasından dolayı Libyalıların ciddi elektrik krizi yaÅŸadığı, Kovid-19 salgınıyla karşı karşıya olduÄŸu ve yabancı paralı askerler ile silahlı grupların enerji altyapısına tehdit oluÅŸturduÄŸu belirtilen açıklamada, “Hafter’in bu taahhüdünün derhal uygulanmasının Libya halkının refahını artırmak için hayati önem taşıdığına” iÅŸaret edildi.

Hafter saflarındaki milis ve yabancı paralı askerler, ocak ayında, ülkenin petrol kaynaklarının yüzde 80’inden fazlasına ev sahipliÄŸi yapan doÄŸu bölgelerinde petrol üretim ve ihracını zorla durdurmuÅŸtu.

Afrika’nın en büyük kanıtlanmış petrol rezervine sahip ülkesi Libya’da, Hafter’in 8 aydır üretimi durdurması nedeniyle, günlük 20 saate varan elektrik kesintileri ve akaryakıt kuyrukları sıradan hale gelirken, ülke ekonomisinin uÄŸradığı zarar 9,6 milyar doları aÅŸtı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir