ABD, İran'a yönelik düzenlediği yeni saldırı dalgasını tamamladı
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran’ın Ürdün’deki ABD üslerine düzenlediÄŸi saldırılara misilleme olarak, İran Devrim Muhafızları Ordusu hedeflerine yönelik yeni saldırı dalgasını tamamladığını duyurdu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, “ABD DoÄŸu saatiyle 22.00 (TSİ 05.00) itibarıyla CENTCOM kuvvetleri, ABD kuvvetlerine yapılan saldırılara misilleme olarak baÅŸlattığı yeni saldırı dalgasını tamamlamıştır.” ifadesi kullanıldı.
Yeni saldırı dalgasında, İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait askeri komuta merkezleri, füze ve İHA tesisleri, kıyı gözetleme ve savunma merkezleri ve denizcilik kapasitelerinin vurulduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, “Saldırılar, İran ve vekil güçlerinin Amerikan kuvvetlerine, ticari gemiciliÄŸe ve komÅŸu Körfez ülkelerine yönelik tehditlerini daha da azaltmayı amaçlıyordu.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, İran’ın 28 Temmuz akÅŸamı Ürdün’deki askeri üsse yönelik düzenlediÄŸi saldırılar anımsatılırken, 50 binden fazla ABD askerinin ÅŸu anda Orta DoÄŸu’da göreve hazır ÅŸekilde beklediÄŸi kaydedildi.
İran devlet televizyonunun haberine göre, Hürmüzgan Tıp Bilimleri Üniversitesi, ABD saldırılarında hayatını kaybedenlere ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, KeÅŸm Adası’nda bir eve düzenlenen saldırıda anne, baba ve 2 yaşındaki çocuklarının hayatını kaybettiÄŸi, 10 yaşın altındaki 2 çocuÄŸun ise yaralandığı kaydedildi.
Saldırının detaylarına ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.
İran basını: Hürmüz BoÄŸazı’ndan izinsiz geçmeye çalışan iki gemiden birinde yangın çıktı
İran basınında yer alan haberlerde, Hürmüz BoÄŸazı’ndan “İran’ın izni” olmadan geçmeye çalışan iki gemiden birinde yangın çıktığı kaydedildi.
Yangının kaynağına iliÅŸkin bilgi verilmezken, gemilerin ABD’nin “kışkırtması” sonucu bu geçiÅŸi gerçekleÅŸtirmeye çalıştığı ancak yangının ardından her iki geminin de rotasını deÄŸiÅŸtirerek geri dönmek zorunda kaldığı ifade edildi.
Ürdün resmi haber ajansı PETRA’nın haberine göre, Ürdün ordusu, hava savunma sistemlerinin sabah saatlerinde ülke topraklarını hedef alan İran kaynaklı 5 füzeyi tespit ederek düşürdüğünü belirtti.
Haberde, saldırı nedeniyle herhangi bir can kaybı veya hasarın yaşanmadığı kaydedildi.
Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin hava sahasını, halkını ve güvenliÄŸini korumayı sürdürdüğü, her türlü tehdide karşı da üst düzey hazırlık durumunda olduÄŸu ifade edildi.
ABD’nin İran’a saldırıları sürerken, İran da misilleme olarak bölge ülkelerindeki ABD ordusuna ait üsleri hedef aldığını belirtiyor.
İran devlet televizyonunda yer alan haberlere göre, ülkenin güneyinde bulunan Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas kentinde 2 ayrı patlama sesi duyuldu.
Eyalet sınırları içinde yer alan stratejik konumdaki Ebu Musa ve Kiş adalarında da patlamalar meydana geldi.
KeÅŸm Adası’nda Hürmüz BoÄŸazı yönünden ve ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletine baÄŸlı Abadan kentinde patlama sesleri duyuldu.
​​​​​​​Saldırılara iliÅŸkin eÅŸ zamanlı açıklama yapan CENTCOM’un ABD merkezli X ÅŸirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda “İran’daki askeri hedeflerin vurulmaya baÅŸlandığı” bildirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“ABD kuvvetleri, bugün yerel saatle 20.00 itibarıyla İran’a yönelik saldırılar baÅŸlatmıştır. Söz konusu saldırılar, dün Orta DoÄŸu’da konuÅŸlu ABD güçlerine karşı gerçekleÅŸtirilen İran’ın saldırı giriÅŸimlerine verilen güçlü bir yanıttır.”