ABD Yüksek Mahkemesi’nden, Sudan’ın 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemesi kararı

ABD Yüksek Mahkemesi'nden, Sudan'ın 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemesi kararı

ABD Yüksek Mahkemesi'nden, Sudan'ın 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemesi kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, Sudan yönetiminin, 1998’de ABD’nin Kenya ve Tanzanya’daki büyükelçiliklerine düzenlenen terör saldırılarının kurbanlarına ve yakınlarına 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemesini kararlaÅŸtırdı.

Yüksek Mahkeme, El-Kaide’nin 1998’de ABD’nin Nairobi ve Darüsselam Büyükelçiliklerine düzenlediÄŸi terör saldırısının kurbanlarının Sudan’a açtığı davaya iliÅŸkin kararını açıkladı.

Oy birliÄŸi ile alınan karara göre Sudan yönetimi, kurbanlara ve yakınlarına 4,3 milyar doları “cezai tazminat” olmak üzere toplam 10,2 milyar dolar tazminat ödeyecek.

El-Kaide’nin bombalı saldırılarında 224 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ binlerce kiÅŸi yaralanmıştı. Olayın ardından, birçok kurban ve yakını ABD’deki eyalet ve federal mahkemelere baÅŸvurarak, saldırılardan dolayı Sudan hükümetini suçlamış ve tazminat talep etmiÅŸti.

ABD mahkemeleri, daha önce görülen davalarda, söz konusu saldırılarda Sudan’ın terör örgütü El Kaide ve örgüt lideri Usame Bin Ladin’e yardım ettiÄŸine hükmetmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir