ABD’den Türkiye’ye F-16 savaÅŸ uçaklarının satışına iliÅŸkin açıklama

ABD'den Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına ilişkin açıklama

ABD'den Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına ilişkin açıklama

ABD yönetimi, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) DışiÅŸleri Komisyonundan geçmesinden memnuniyet duyduÄŸunu ve Ankara’ya F-16 savaÅŸ uçaklarının satış sürecine iliÅŸkin hassas ÅŸekilde çalıştığını bildirdi.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, İsveç’in NATO’ya üyelik ve Türkiye‘ye F-16 uçaklarının satış sürecini deÄŸerlendirdi.

AA muhabirinin konuya iliÅŸkin sorusuna yanıt veren Miller, TBMM DışiÅŸleri Komisyonunda İsveç’le ilgili tasarının geçmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Genel Kurulda da tasarının geçip imzalanmasını beklediklerini dile getirdi.

Yönetim olarak F-16 satışı ile İsveç’in NATO‘ya üyeliÄŸini birbirine baÄŸlı konular olarak görmediklerini belirten ABD’li Sözcü, buna mukabil bu iki meseleyi baÄŸlantılı gören Kongre üyeleri olduÄŸunu kaydetti. Kongrede bu konuda bazı sorunların olduÄŸunu dile getiren Miller, F-16’lar da dahil iki ülkeyle ilgili konular üzerinde hassas ÅŸekilde çalıştıklarını vurguladı.

Miller, F-16 satışına iliÅŸkin Kongreye resmi bildirimin ne zaman yapılacağı konusunda ise, “Ne zaman ilerlemeye hazır olacağımız hususunda ÅŸu anda bir yorum yapmak istemem.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden ve diÄŸer yetkililer, daha önceki açıklamalarında, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonunu desteklediklerini ve bu durumun NATO’yu daha güçlü kılacağını dile getirmiÅŸlerdi.

NATO’ya İsveç’in Katılımına İliÅŸkin Protokolün Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun Teklifi, 26 Aralık 2023’te TBMM DışiÅŸleri Komisyonunda kabul edilmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir