Adalet Bakanı Bozdağ: Başörtüsü değişikliği için gerekirse referanduma da gidilebilir

Adalet Bakanı Bozdağ Başörtüsü değişikliği için gerekirse referanduma da gidilebilir

Adalet Bakanı Bozdağ Başörtüsü değişikliği için gerekirse referanduma da gidilebilir

Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, Anayasa’da “başörtüsü” ile ilgili deÄŸiÅŸikliÄŸin yapılması çalışmalarının sürdüğünü belirterek, hem başörtülü hem de başı açık olan kadınların haklarını teminat altına alan bir düzenleme yapılacağını, gerekirse referanduma da gidilebileceÄŸini bildirdi.

TRT Haber canlı yayınına katılan Bozdağ, gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı.

Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi konusuna deÄŸinen BozdaÄŸ, cezaevinin kötü bir şöhretinin bulunduÄŸunu, bu durumun Türkiye’nin görünümünü de olumsuz etkilediÄŸini vurguladı. BozdaÄŸ, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 2021’de cezaevinin müzeye dönüştürüleceÄŸini açıklamasının ardından cezaevindeki hükümlülerin diÄŸer cezaevlerine dağıtılmaya baÅŸlandığını bildirdi.

BozdaÄŸ, “Böylesi hak ihlalleriyle, acı hatıralarla anılan bir cezaevini kapatmak Adalet Bakanı olarak bizim için bir ÅŸeref ve bir onurdur. Hükümet olarak da hükümetimizin büyük bir baÅŸarısı, büyük bir iradesidir.” dedi.

Daha önce Ulucanlar Cezaevi ile Yassıada’nın da cezaevi kimliÄŸinden kurtulduÄŸunu aktaran BozdaÄŸ, “Artık Türkiye cezaevleri ve infaz sistemi içerisinde Ulucanlar Cezaevi yoktur, Diyarbakır Cezaevi yoktur, Yassıada yoktur.” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sıhhatleri ve ihtiyaçlarının insan onuruna yakışır bir ÅŸekilde temin edilmesinin saÄŸlandığını, Türkiye’nin bu konuda önemli mesafe katettiÄŸini dile getiren BozdaÄŸ, “Türkiye’de iÅŸkence ve kötü muameleye sıfır tolerans politikası biz iktidara geldiÄŸimiz günün hemen ardından uygulamaya konuldu.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bozdağ, işkence ve kötü muamele suçlarında zaman aşımının bulunmadığını, delillerin ortaya çıkması halinde hukuk sisteminin gereğini yapacak mekanizmalara sahip olduğunu kaydetti.

CHP’nin “başörtüsü” teklifi

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, CHP’nin başörtüsü hakkındaki teklifine iliÅŸkin, “CHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiÄŸi teklif esasında ÅŸu anda olmayan sorunu yeniden sorun haline dönüştürecek bir yasal dayanak teÅŸkil ediyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, teklifin ortaöğretim ve yükseköğretimdeki öğrencileri kapsamadığını, kamu ve kamu kurumu niteliğindeki kadınları da kapsamadığını, kamu kurumu niteliğindeki kuruşlarda da sadece bir mesleği icra eden kadınları kapsadığını dile getirdi.

Daha önce 2008’de MHP ile Anayasa’nın 10. ve 42’inci maddelerinin deÄŸiÅŸtirildiklerinde CHP’nin Anayasa Mahkemesine gittiÄŸini anımsatan BozdaÄŸ, gelinen noktada verilen teklifin sebebinin baÅŸkanlık sistemi olduÄŸunu söyledi.

CHP’nin oy almak, iktidar olmak için mütedeyyin insanlara yaklaÅŸtığını ifade eden BozdaÄŸ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün gelinen noktaya gelince sebebi nedir? Çok net söylüyorum. Sebebi baÅŸkanlık sistemidir. Çünkü baÅŸkanlık sistemi, seçilmek için 50 artı 1’in oyunu zorunlu kılıyor. Åžimdi siz bu ülkenin din ve vicdan hürriyeti isteyen veya inancı gereÄŸi başını örten kıyafet tercihinde bulunan kadınlara ve diÄŸer insanlara karşı ÅŸaşı bakarsanız onların oyunu alamazsınız. Muhtemeldir ki bu 50 artı 1, CHP’yi bu noktaya getirdi. Çünkü 50 artı 1’in farklı zihniyetleri, fikirleri de birbirine yaklaÅŸtırmaya zorlama gücü var. 25, 30, 40’la iktidar olamayınca, sabit oyları yetmeyince karşıdan oy alacak. Nasıl alacak? Ä°ÅŸte bu açıdan bir sebeple alacak. Onun içine bakarsanız ne yapıyorlar? Bir sürü vatandaÅŸlarımızın kanaatlerini etkilemek için bu yönde teklifler gündeme getiriyor. DeÄŸiÅŸtik diyor. Eskisi deÄŸiliz diyor. BaÅŸkanlık sisteminin deÄŸiÅŸtirici gücüdür bu.

Sayın CumhurbaÅŸkanı’mızın muhalefetin bu ülkede neredeyse asra yakın deÄŸiÅŸmeyen kodlarını deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸladığını da gösterir. Yani CumhurbaÅŸkanı’mızı yenme ve onun bir daha kazanma korkusu onları eminim daha fazla mütedeyyin insanlara yaklaÅŸmaya da zorlayacaktır. Bir yandan CumhurbaÅŸkanı’mızın liderlik baÅŸarıları ve çalışkanlığı bu ülkeye kazandırdıkları yirmi yıldır yenilmez bir baÅŸpehlivan oluÅŸu. Öte yandan da yeni sistemin elli artı bir oy arayışı Cumhuriyet Halk Partisini böylesi bir deÄŸiÅŸime zorlamıştır. Ä°nÅŸallah bu deÄŸiÅŸim devam edecek CHP’de.”

Bekir BozdaÄŸ, CHP’nin teklifinin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması önerisinde bulunduÄŸunu hatırlatarak, öncelikle siyasilerle, daha sonra da akademisyenlerle çalışma yaptıklarını bildirdi. Kabineye bu konuda sunum yaptığını anlatan BozdaÄŸ, çalışmalar sonucunda da düzenlemenin tek maddede yapılmasına karar verildiÄŸini kaydetti.

Söz konusu düzenlemenin adresinin Anayasa’nın 24’üncü maddesinde düzenlenen din ve vicdan hürriyeti olduÄŸunu belirten BozdaÄŸ, şöyle devam etti:

“Zira bu sorun vatandaÅŸlarımızın din ve vicdan hürriyetini, Anayasa’da yer alan temel hak ve hürriyetlerini kullanırken Anayasa’nın teminatına uygun bir biçimde kullanamadığını gösteriyor. Onun için biz buraya koyduÄŸumuzda doÄŸru adres, doÄŸru yer burası. Ve ona göre bir düzenleme yapılacak, Meclisimizden de geçerse Anayasa hükmü olacak. Ama bu düzenleme sadece başını örten kadınlarımızın deÄŸil aynı zamanda başı açık olan kadınlarımızın da haklarını hukuklarını koruyan ve ikisini de teminat altına alan bir düzenleme olacaktır.”

BozdaÄŸ, düzenlemenin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra büyük bir kabul göreceÄŸine inandığını ve CHP’nin de destek vermemek için fazlaca bir bahane bulamayacağını dile getirdi.

Anayasa’nın 24. ve 41’inci maddelerinde deÄŸiÅŸiklik

BozdaÄŸ, sivil anayasa konusuna iliÅŸkin bir soru üzerine, 2 maddelik bir düzenleme olacağını, birincisinin Anayasa’nın 24’üncü maddesinde, diÄŸerinin ise Anayasa’nın 41’inci maddesinde olacağını ifade etti.

Ailenin Türk toplumunun temeli olduÄŸuna iÅŸaret eden BozdaÄŸ, “EÄŸer biz Türk milletinin daima güçlü olmasının ve Türk devletinin de güçlü olmasını istiyorsak bunun ön ÅŸartı toplumun temeli olan ailenin güçlü olmasıdır. Aileye yönelecek her türlü tehdit, tehlike karşısında devletin aileyi koruyucu, kollayıcı her türlü mekanizmaya sahip olması ve bunu iÅŸletmesi son derece önemlidir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Avrupa BirliÄŸi’ne üye pek çok ülkede de aileyi koruyucu Anayasa deÄŸiÅŸiklikleri yapıldığını aktaran BozdaÄŸ, “Türkiye’de bu noktada bir adım atacak ve aileyi koruyucu esasında kamuoyuna açıklandığında da hiç kimsenin karşı çıkamayacağı bir düzenlemeyi biz 41’inci maddede, milletimizin huzuruna getireceÄŸiz. Meclisimizin deÄŸerlendirmesine, milletvekili arkadaÅŸlarımız sunacaklar.” diye konuÅŸtu.

Bozdağ, yeni yargı paketi hazırlığının da sona geldiğini ve yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Meclis iç tüzüğünde değişiklik önerisi

Bakan BozdaÄŸ, CHP Milletvekili Burak Erbay’ın TBMM kürsüsünde çekiçle telefon kırması hadisesinin hatırlatılması üzerine, Meclis iç tüzüğünde de deÄŸiÅŸiklik yapılması gerektiÄŸini söyledi.

Milletvekillerinin kürsü sorumsuzluÄŸunun bulunduÄŸuna iÅŸaret eden BozdaÄŸ, çoÄŸu zaman temiz bir dil yerine kötü bir dil kullanıldığını, Meclise yakışmayan iÅŸler yaÅŸandığını belirtti. BozdaÄŸ, “İç tüzük kurallarında bazı deÄŸiÅŸikliklere ihtiyaç olduÄŸunu biz de hep söyledik. Grup baÅŸkanvekilliÄŸimiz döneminde de biz bunları gündeme getirdik ama maalesef Mecliste bu konuda bir konsensüs saÄŸlanamadı. Umarım bundan sonra saÄŸlanır.” ifadelerini kullandı.

BozdaÄŸ, TBMM Genel Kurulu’na silahla girilemeyeceÄŸini, çekicin de silah olduÄŸunu söyledi.

Milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere ilişkin de konuşan Bozdağ, şu anda 2 bine yakın fezleke bulunduğunu, bu sayısının çok fazla olduğunu bildirdi.

Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, kamuoyunda dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen yasal düzenlemeye iliÅŸkin, “Bu yasa kadar haksız saldırıya uÄŸramış, Mecliste kabul görmüş çok az yasa var.” diye konuÅŸtu.

“Bu yasa bireyin onurlu ve saygın bir vatandaÅŸ olarak yaÅŸaması yanında, devletin de huzur ve güvenlik içerisinde olmasına bir teminat getiriyor.” ifadelerini kullanan BozdaÄŸ, yasal düzenlemede tartışılan 29’uncu maddenin endiÅŸe, korku ve panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliÄŸi, kamu düzeni ve genel saÄŸlıkla ilgili gerçeÄŸe aykırı beyanları kapsadığını dile getirdi.

BozdaÄŸ, Türk Tabipleri BirliÄŸi BaÅŸkanı (TTB) Åžebnem Korur Fincancı’nın, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığı” iddiasının ise bireysel olduÄŸunu, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi kapsamına girmediÄŸini söyledi.

Söz konusu iddianın büyük bir iftira olduğunu kaydeden Bozdağ, şöyle konuştu:

“Hem Türk milletine iftiradır hem de Türkiye Cumhuriyeti devletine bir iftiradır. Terör örgütlerinin aÄŸzıyla konuÅŸup, terör örgütlerinin her uydurduÄŸuna doÄŸru diye atlayanların bu milletle olan bağını tartışmakta hiçbir çekince yok. Bunun cezası zaten bizim mevzuatımızda var. Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı soruÅŸturma baÅŸlattı. SoruÅŸturma devam edecektir. O yargı konusu bizim iÅŸimiz deÄŸil. Yargı kendi mecrasında iÅŸleyecek. Ama ondan bağımsız olarak söylüyorum. Türk Tabipler BirliÄŸinin üyesi olan hekimlerimizin hepsine sesleniyorum, odalara sesleniyorum, böyle bir baÅŸkanı taşımak zorunda deÄŸiller. Milletine düşman, devletine düşman, terör örgütüne hayran birisiyle Türk Tabipleri BirliÄŸinin anılmasını doÄŸru görmem. Esasında bizden önce Türk tabiplerinin buna karşı çıkması lazım. Türk Tabipleri Sen bizi temsil edemezsin demesi lazım.”

Finlandiya ve Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸi süreci

Adalet Bakanı BozdaÄŸ, Finlandiya ve Ä°sveç’in NATO üyeliÄŸi sürecine iliÅŸkin soruyu da cevapladı.

Bu konuda üçlü takip mekanizmasının kurulduÄŸunu anımsatan BozdaÄŸ, yakında Finlandiya’dan bir heyetin Türkiye’ye geleceÄŸini, teknik düzeyde görüşmeler yapılacağını bildirdi.

Türkiye’nin, varılan mutabakat çerçevesinde baÅŸlangıç kısmına “evet” dediÄŸini aktaran BozdaÄŸ, bunun terör örgütlerine verdikleri desteÄŸi kesmek ve Türkiye’nin taleplerine olumlu cevap vermek kaydıyla olduÄŸunu söyledi.

BozdaÄŸ, ÅŸunlar kaydetti:

“Türkiye bu adımı olumlu sonuçlandırabilir. BaÅŸlangıçta evet demek bu iÅŸin bittiÄŸi anlamına gelmez. Bu sürecin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından da onaylanması gerekir. Genel Kurul’dan çıkmadan bu iÅŸe sona erdi kimse diyemez. O yüzden süreci takip edeceÄŸiz. Ä°sveç BaÅŸbakanı da Sayın CumhurbaÅŸkanımızdan randevu talep etti bildiÄŸiniz gibi. Yakında muhtemelen o da Türkiye gelecek. Bu konuları konuÅŸacağız, konuÅŸulacaktır. Türkiye’nin talepleri yerine geldiÄŸi takdirde Türkiye elbette Ä°sveç’in de Finlandiya’nın da NATO üyeliÄŸine herhangi bir rezerv koymaz. Ama talepleri yerine gelmezse Türkiye sözünde duran bir ülkedir. Sözümüzü tutar, bu süreci tıkarız.”

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinde referandum ihtimali

Bakan BozdaÄŸ, Anayasa’daki deÄŸiÅŸiklikler konusunda referandum ihtimali bulunup bulunmadığına iliÅŸkin soru üzerine, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bu konuda “Gerekirse millete sorarız.” ifadelerini kullandığını anımsattı.

BozdaÄŸ, “Din ve vicdan hürriyeti gibi ailenin korunması gibi böyle bir düzenlemeye karşı direnip bunu referanduma gidecek bir süreci zorlayanlar bunun millete hesabını veremezler. Yani burada korunan deÄŸerler 85 milyon aziz milletin koruduÄŸu deÄŸerlerdir. Aile bu aziz milletin deÄŸer verdiÄŸi ÅŸeydir. Åžimdi ben metin ortaya çıktığı zaman, iÅŸin doÄŸrusu ÅŸahsi görüşüm bu benim, diÄŸer partilerin buna karşı bir fazla argüman geliÅŸtireceÄŸini düşünmüyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Referanduma gidilmesi halinde kahir ekseriyetin kabul edeceğini düşündüğünü belirten Bozdağ, şunları söyledi:

“Referanduma da gideriz, bunu milletimize sorarız. Milletin hakemliÄŸi bizim için kıymetlidir. Millet ne derse başımız üstündedir. CumhurbaÅŸkanı’mız milletin bu konudaki iradesini biliyor. Biz de biliyoruz. Esasında herkes biliyor. Böyle bir konu, milletin huzuruna gittiÄŸinde CHP’li seçmenlerin dahi önemli bir kısmının buna ‘evet’ diyeceÄŸinden benim hiçbir tereddüdüm yok. Yani kim ailenin korunmasına karşı çıkabilir? Kim insanların inancı sebebiyle tercih ettiÄŸi kıyafet yüzünden temel hak ve hürriyetlerinden, eÄŸitim hakkından, çalışma hakkından, siyaset yapma hakkından mahrum edilmesini, adil ve doÄŸru görebilir? Yani mümkün deÄŸil. Referandum, bu milleti, muhalefetin hiç tanımadığının ve Türkiye’de de hiçbir zaman iktidar olamayacaklarının somut göstergesi olur. Ben onun için muhalefetin referanduma bu iÅŸin gidiÅŸine izin vermeyeceÄŸini düşünüyorum.”

“20 yıldır AK Parti alın teriyle koÅŸuyor”

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun Sivas’ta, “Bir de beni deneyin” ifadelerini kullandığının, AK Parti’nin ise “Türkiye yüzyılı” baÅŸlığını benimsediÄŸinin hatırlatılması üzerine BozdaÄŸ, “Karşıda denenmedik kim var?” dedi.

Turgut Özal döneminden sonra Türkiye’yi yönetenlerin içinde “6’lı masa”da bulunanların var olduÄŸunu belirten BozdaÄŸ, “Ä°ktidar oldular geçmiÅŸte. Memlekete kazandırdıkları ortada, kazandıramadıkları ortada. Bakın yirmi 20 yıldır AK Parti alın teriyle koÅŸuyor.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın dış politikayla uÄŸraÅŸtığını, AK Parti’yi, Türkiye’yi yönettiÄŸini söyleyen BozdaÄŸ, muhalefet partilerinin tek iÅŸlerinin AK Parti’ye muhalefet etmek olduÄŸunu söyledi.

ErdoÄŸan’ın sürekli siyaset alanında olduÄŸuna dikkati çeken BozdaÄŸ, “BaÅŸkanlık sistemi bir defa demin de söyledim, CHP’yi dönüştürdüğü gibi Türkiye’yi de dönüştürmeye devam edecektir. Bu Türkiye’de siyasi istikrar, güçlü iktidar, iyi yönetim ve bunun doÄŸurduÄŸu güveni, sistemin doÄŸal sonucu haline getirdi.” dedi.

BozdaÄŸ, 1991’den AK Parti iktidara gelene kadar 2 ekonomik kriz yaÅŸandığını, 9 hükümetin görev yaptığını ve 28 Åžubat darbesinin yaÅŸandığını anımsattı. BaÅŸkanlık sisteminin Türkiye’ye kazandırılmasıyla Türkiye’nin siyasilerin veya baÅŸka hesap sahiplerinin güdümünde istikrarsızlaÅŸmasının önünün kapatıldığını belirten BozdaÄŸ, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye’nin istikrara, güçlü iktidara ve iyi yönetime ihtiyacı var. Bu da bu sistemle. Biz 20 yıldır vatandaşımızın bize neden deÄŸer verdiÄŸinin farkındayız. Çalıştığımız için, proje ürettiÄŸimiz için, eser ürettiÄŸimiz için hayatına dokunduÄŸumuz için ve hayatının her alanında olumlu geliÅŸmelere vatandaşımız kendi evinde de ÅŸahit olduÄŸu için bize oy veriyor. Eksiklerimizden kızıyor ama tartıyor, 100 üzerinden. 60’ı iyiyse bize hakkımızı veriyor, biz bunu görüyoruz. Onun için de her seçimde biz yeniyi temsil ediyoruz. Bakın muhalefetin söylediÄŸi ÅŸeylere bakarsanız onlar dünü vadediyor. Parlamenter sisteme döneceÄŸiz. Krize, koalisyona yeniden Türkiye kapı aralayacak. Biz diyoruz ki ‘Türkiye yüzyılı yapacağız.’ Biz ileriye bakıyoruz. Umut burada. Yeni söz burada. AK Parti her dem tazelendiÄŸi için güçlü. Yeni fikirler ürettiÄŸi için.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir