Ahlat’ta Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü kutlanıyor

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümü kutlanıyor

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümü kutlanıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü etkinliklerle kutlanıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü etkinlikleri dün törenle başladı.

“1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı”nın kurulduğu Çarho mevkisinde yer alan Millet Bahçesi’ndeki törende konuşan Vali Oktay Çağatay, 950. yıl önce bugün Sultan Alparslan’ın kahraman yiğitleriyle Ahlat’ta toplandığını ve Malazgirt’e geçerek ebede kadar bu toprakları vatan kıldığını söyledi.

“Ne manidardır ki bundan tam 100 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Başkomutan sıfatıyla Sakarya’da ebede kadar devam edecek bu vatan topraklarımızdan bizi atmak isteyenleri mağlubiyete uğrattı.” diyen Çağatay, şöyle devam etti:

“Sultan Alparslan, Atatürk, atalarımız ve askerlerimiz ve yiğitlerimizden Allah razı olsun. Onların yapmış olduğu ve günümüzde devam eden bütün mücadelelerde şehit düşen bütün güvenlik güçlerimizi, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Geçtiğimiz yıllara göre çok özel ve güzel bir mekanda bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliği Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleştiriyoruz. Allah nasip ederse iki gün sonra kendisini burada misafir edeceğiz. Bize bu güzellikleri yaşatanlara teşekkür ediyorum. Gelecek yıllarda da artarak bu güzellikleri yaşamaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu pandemiye dikkat edelim. Sağlık Müdürlüğü personeli alanda aşı ve test yapıyor. Bu güzel hizmeti ve etkinlikleri güzel bir şekilde bağlayalım.”

“Birliğimizi dimdik ayakta tutalım”

Ahlat Belediye Başkanı Abdülalim Mümtaz Çoban ise başta Sultan Alparslan olmak üzere bütün şühedaya rahmet dileyerek, bu tarihi anı hep canlı tutacaklarını aktardı.

Türk milletinin bu vazifeyi her şartta yerine getireceğini ve aziz vatanı bölmeden, böldürtmeden nice bin yıllara taşıyacağını vurgulayan Çoban, şunları kaydetti:

“TİKA vasıtasıyla yaklaşık 10 devletimiz burada sizlerle buluşma gerçekleştiriyor. Bu alan 1071 Sultan Alparslan’ın çağrısına nefes ve kuvvet veren, o gün bütün duaları ile iştirak eden İslam evlatlarının bir çatı altında toplandığı gibi bugünde Ahlat’ta böyle bir birlikteliği hep beraber yaşıyoruz. Ahlat, bin yıl önceki başkentimiz. Bu başkent bütün ülkemizdeki boylarımızın hepsine ev sahipliği yaptı. Birliğe çağrı yapmak önemli. Dağıtmak, yıkmak ve tahrip etmek çok kolay. Birliğimizi dimdik ayakta tutacağız, vatanımızı ve devletimizi aziz bileceğiz. Allah’ın izniyle hiçbir kem göze fırsat vermeyeceğiz. Bu vatanı korumak hepimizin görevi.”

Mehter takımının konser verdiği kutlama töreninde Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları, zaferin 950. yılına özel gösteri gerçekleştirdi.

Etkinliğe ilgi gösteren vatandaşlar, Türk Yıldızlarının gösterisini ve gökyüzüne çizdikleri ay yıldızı telefonla görüntüledi, alkışlarla destek verdi.

Daha sonra Çağatay ve beraberindekiler, alandaki çadırları gezdi, davetlilere aşure ikram etti.

“1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı”nın kurulduğu Çarho mevkisinde bulunan Millet Bahçesindeki alana gelenler, etkinliğe katılan ülkelerin ve belediyelerin çadırlarını dolaştı, sergilenen oyunları izledi.

Ok atışlarının yapıldığı ve uçurtma şenliğinin düzenlendiği etkinlik alanındaki çadırlarda ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunuldu.

“Kardeşliğimizi kimseye bozdurtmayalım”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz de Ahlat’ın doğunun yıldızı, Selçuklu’nun mekanı, Türklerin Anadolu’ya açılan önemli bir kapısı olduğunu aktardı.

Hep birlikte etkinlikleri daha ileriye götüreceklerini ve bugün olduğu gibi uluslararası boyuta taşıyacaklarını kaydeden Demiröz, “Bugün 60’a yakın büyükelçi burada. Yarın Cumhurbaşkanımız iştirak edecek. İnşallah başka devlet başkanları da gelecek. Bu nedenle Ahlat’ımızın ve yörenin kıymetini bilelim, kardeşliğimizi kimseye bozdurtmayalım. Bin yıllık kardeşliğimiz devam etsin. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama herkes bilmeli ki bu ülkenin bir karış toprağını kimseye vermeyiz. Bütün konuklara çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gönülleri fethetmek üzere yola çıktık”

Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Başkanı Ali Haydar Yıldız da Ahlat ve Malazgirt’te büyük bir gurur, coşku ve heyecanın yaşandığını anlattı.

“İnanıyorum ki yarın ve 26 Ağustos’ta, Malazgirt Meydanı’nda bu toprağın çocukları hep birlikte toplanacağız, yeniden dünyaya bir ve beraber olduğumuzu haykıracağız.” diyen Yıldız, şöyle devam etti:

“Sultan Alparslan 1071’de Anadolu’yu bize vatan bıraktığında Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Roman, Boşnak, Alevi ve Sünni’si ile bir ve beraber olarak bir yolculuğa çıktık. Gönülleri fethetmek üzere yola çıktık. Kutlu bir yolcuktu. Yolculuğumuz mübarek olsun. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Ahlat’a teşrif edecekler ve bu meydanda sizlere ve bütün dünyaya hitap edecekler. Bin yıllık tarihimizin ve birliğimizin şehri Ahlat’tan bütün ülkeye ve dünyaya seslenecekler.”

Büyükelçiler Ahlat’ı gezdi

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin programı kapsamında Van’a davet edilen 150 büyükelçi ve diplomat da Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi’nin 950’nci yıl dönümü etkinliklerine katıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, 68 ülkeden misafirleri ağırladıklarını ifade ederek, “Cirit oyunlarımızı izlediler, alanı geziyorlar. Ciddi bir memnuniyet var. Kültürümüzü tanıtıyoruz, geçmişimizi anlatıyoruz ve tarihimizi gösteriyoruz. Tarihimizle ilgili sorularında kendilerini bilgilendirdik. Yarın akşam da Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabet edecekler. Onları ağırlamaktan keyif aldık. Hoşgörümüzü, birliğimizi ve beraberliğimizi güzel şekilde ifade ettiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Etkinlik alanını inceleyen Moğolistan’ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Khulan Batchuluun, Bitlis’te iyi bir misafirperverlikle karşılandıklarını belirterek, “Burada olduğumuz için mutluyuz. Güzel zaman geçirdik. Birçok şeyin tadına baktık. Yemekler lezzetli ve güzel. Bundan 50 yıl öncesine kadar, bizim özellikle Moğolistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin o günden bugüne geliş süreci iyi ve bugün de öyle. Ayrıca 10 kardeş ülkenin çadırlarından biri de Moğolistan’ın çadırı. Bu kardeşliği yaşatmak bizim için de mutluluktur.” diye konuştu.

Malazgirt’te şanlı zaferin 950. yıl dönümü etkinlikleri başladı

Muş’un Malazgirt ilçesinde 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü etkinlikleri törenle başladı.

1071 Sultan Alparslan Otağı’nın kurulduğu “Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı”ndaki etkinlikler, Mehter Takımı’nın gösterisiyle başladı.

Malazgirt Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, gazetecilere, oba alanında birçok etkinlik alanının oluşturulduğunu söyledi.

Alanda 2 gün boyunca atlı okçuluk, cirit ve at yarışları gibi organizasyonların yapılacağını belirten Demirer, “16 tematik çadırımız var. Burada ülkemizin dört bir yanından gelen belediyelerimiz ve kurumlarımız sunumlarını yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı devlet sanatçılarımız ve yerel esnafımızın olduğu çarşımız mevcut. Bütün vatandaşlarımızın güzel vakit geçirebileceği ve fethin ruhuna uygun kutlamalarımız iyi bir şekilde devam ediyor. Kutlamalarımız yarın da devam edecek. 26 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımız burada halkımıza hitap edecek.” diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Başkanı Ali Haydar Yıldız ise Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümünün gurur ve huzurunu yaşadıklarını ifade etti.

Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın da etkinlikler kapsamında ilçede uluslararası sempozyum düzenlediklerini belirterek, şunları ifade etti:

“Bugün at yarışları ve cirit oyunlarımız var. 26 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz. Herkesi buraya davet ediyorum. Güzel bir etkinlik alanımız oluştu. Geçen yıl eksiklerimiz vardı, hepsini tamamladık. Nasip olursa bu yıl daha coşkulu kutlama yapacağız. Salgın kurallarına riayet ederek bu etkinliklerimizi tamamlayacağız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir