AK Parti Sözcüsü Çelik’ten seçim tarihi ve Sinan AteÅŸ’in öldürülmesi hakkında açıklama
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten seçim tarihi ve Sinan Ateş'in öldürülmesi hakkında açıklama
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçim tarihi ile ilgili, “Bir deÄŸerlendirme yapılıyor. Net bir sonuca varırsak açıklayacağım ama bu, erken seçim düzeyinde bir tarih deÄŸerlendirmesi olmayacak.” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi.
Bir yılın geride kaldığını ve Türkiye Yüzyılı’na adım atıldığını söyleyen Çelik, “29 Ekim 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılını görkemli devlet törenleriyle kutlayacağız.” diye konuÅŸtu.
1923’ten 2023’e büyük devlet geleneÄŸinin, büyük millet iradesinin izlerini taşıyan pek çok yolculuk yapıldığını dile getiren Çelik, bu sürede Cumhuriyetin zorlu dönemlerden de geçtiÄŸini ifade etti.
“Milletimizle ilgili ‘hasta adam’ benzetmesinin yapıldığı dönemlerde, ‘Biz burada varız, burası bizim vatanımız, binlerce yıldır buradayız ve bundan sonra da var olacağız.’ iradesini göstermek için kurduÄŸumuz Cumhuriyet, geleceÄŸe emin adımlarla ilerliyor.” diyen Çelik, Türkiye’nin ilk devlet baÅŸkanı, CumhurbaÅŸkanı, Cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bugüne kadar Cumhuriyete, millete hizmet eden baÅŸta Atatürk olmak üzere herkesi rahmetle andıklarını belirtti.
Çelik, “Bu millete ve devlete hizmet etmek her zaman onurların en büyüğü oldu. Aynı ÅŸuurla aynı bilinçle aynı azim ve iradeyle geleceÄŸe yürüyoruz.” ifadesini kullandı.
“Büyük hizmet siyasetiyle milletimiz güçlü bir ÅŸekilde buluÅŸturuldu”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın baÅŸbakanlığı ve cumhurbaÅŸkanlığı döneminde pek çok “sessiz devrim” gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyleyen Çelik, “Egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletindir’ ilkesine tehdit teÅŸkil eden vesayet kurumsallaÅŸmalarının, zihniyetinin hepsi ortadan kaldırıldı ve büyük hizmet siyasetiyle milletimiz güçlü bir ÅŸekilde buluÅŸturuldu.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yeni yıl vesilesiyle “özetin özeti olacak ÅŸekilde 254 hizmet kalemi”yle ilgili, büyük siyasetle ilgili açıklama yaptığını anımsatan Çelik, ErdoÄŸan’ın paylaşımlarında, Togg’un yakında yollarda görülecek olmasından, ülkenin bağımsızlığı ve büyük bir enerji oyuncusu olması açısından bulunan doÄŸal gaz ve petrol rezervlerine kadar pek çok konuda atılan güçlü adımların olduÄŸunu bildirdi.
Çelik, “Büyük eserlerle Türkiye Yüzyılı’na damga vurmaya devam ediyoruz. Artık Türkiye, dışarıdan yapılan birtakım giriÅŸimlerle ya da içeride bünyesinin zayıflatılmasıyla manipüle edilecek bir ülke deÄŸildir. Türkiye, küresel düzeyde büyük bir aktördür, bu herkes tarafından kabul görmektedir ve Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına bu içi dolu özgüvenle girecek ÅŸekilde bu seneyi karşıladı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Rusya-Ukrayna savaşı
Dış politikada karşı karşıya kalınan en büyük problemlerden birinin Rusya-Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan bölgesel ve küresel tablo olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
“Atatürk’ün, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine sıkı sıkıya baÄŸlı bir ÅŸekilde etrafımızda sorun ve savaÅŸ istemediÄŸimizi, sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiÄŸini her defasında vurguluyoruz. CumhurbaÅŸkanımızın ‘sahada ve masada güçlü Türkiye’ olarak adlandırdığı ÅŸekilde Türkiye, kendisiyle masada müzakere etmek isteyenler için güvenilir bir ortak, güvenilir bir muhataptır ama hak ve menfaatlerimize dönük halel getirici davranışlar olduÄŸu zaman da buna sahada cevap verecek güce sahip olduÄŸumuz görülmektedir.”
Ömer Çelik, bütün bu soÄŸuk savaÅŸ içerisinde Türkiye’nin ortaya koyduÄŸu diplomatik dengenin, diplomatik performansın; Güney Kafkasya’dan Kuzey Afrika’ya, Orta DoÄŸu’dan Balkanlar’a kadar Türkiye’nin bu bölgelerdeki varoluÅŸ biçiminin ne kadar kıymetli olduÄŸunu bir kere daha gösterdiÄŸini söyledi.
Avrupa Birliği diplomasisinin ise bütün bu süreçte etkili olması beklenirken çok etkisiz bir düzeyde kaldığını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
“BaÅŸtan beri söyledik. ‘CumhurbaÅŸkanımızın ortaya koyduÄŸu siyasi inisiyatiflere ve siyasi giriÅŸimlere destek verin’ dedik ama maalesef bu konuda ciddi bir performans ortaya koyamadılar. Halbuki bütün bu savaÅŸ tablosu içerisinde barışı mümkün kılabilecek yegane performans, CumhurbaÅŸkanımızın siyasetiyle Türkiye’den gelmiÅŸti. Öylesine bir ilkel inatla hareket ediyorlar ki Avrupa BirliÄŸi toplantılarında CumhurbaÅŸkanımız olmadan, Türkiye olmadan Rusya-Ukrayna meselesini konuÅŸabilecekleri gibisinden bir yanılgı içerisine giriyorlar. Türkiye’nin masada olmadığı bir Avrupa BirliÄŸi toplantısında, Rusya-Ukrayna meselesinin konuÅŸulması diplomasi olarak bile ifade edilemez. O sadece zihinsel egzersiz düzeyinde kalır.”
Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti
Diyarbakır annelerinin 2022’de “dünyanın en büyük vicdan nöbeti”ne imza attığını vurgulayan Çelik, şöyle konuÅŸtu:
“Bugüne kadar 346 ailemizden 39’u çocuklarına kavuÅŸtu. Teröre karşı insan hakları temelinde, çocuklarına sahip çıkma, evlatlarına kavuÅŸma temelinde yapılmış dünyadaki en büyük eylemlerden biridir. Onlara destek vermeyenler utansın. Türkiye ile ilgili raporlarında en ufak ayrıntılara, yalan yanlış bilgilere bile yer verenlerin Diyarbakır annelerini bu raporlarda zikretmemeleri bir utanç kaynağıdır, onlar utansın. Halen terörü mazur göstermek üzere TBMM üyesi sıfatı taşıdığı halde bütün bu vicdansızlıkları bir siyasi konjonktür ya da bir siyasi baÄŸlam meselesi gibi görenler utansınlar.”
Terörle mücadele
Çelik, 2022’de terörle mücadelenin; içeride emniyet teÅŸkilatının ve jandarmanın, sınır ötesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Milli İstihbarat TeÅŸkilatı (MİT) BaÅŸkanlığının tam koordinasyonuyla tamamen Cumhuriyeti ve egemenlik haklarını korumak üzere yürütülen en meÅŸru mücadele olduÄŸunu belirterek, “Dünyada hiçbir devlet, hukukun içinde kalarak bu kadar uzun süre, bu kadar etkili bir mücadele yürütememiÅŸtir.” dedi.
Balkanlar’daki geliÅŸmeler
Çelik, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliÄŸi, bunun yanı sıra Bosna Hersek’teki hükümet kurma çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Balkanlar’da herhangi bir ÅŸekilde vekalet çatışmalarına müsaade etmeyecek tek irade Türkiye’dir. Birilerinin baÅŸka projeleri buraya taşıma çabasına karşı Türkiye, net bir ÅŸekilde Balkan halklarından ve o devletlerden yana tutumunu barışçıl bir ÅŸekilde sürdürmeye devam edecektir.” diye konuÅŸtu.
“Türkiye her zaman Suriye halkından ve Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana oldu”
Türkiye-Rusya-Suriye Savunma Bakanlarının Rusya’nın baÅŸkenti Moskova’daki görüşmesine iliÅŸkin soru üzerine Çelik, Türkiye’nin her zaman Suriye halkından ve Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduÄŸunu belirtti.
Çelik, gelinen noktada yine çözümün siyasi olduğunu düşündüklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Defalarca söyledik, sınırımızın dibinde bir Afganistan istemiyoruz. O zaman herkesin bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırıcı tutumuna karşı Türkiye istikrar üreten, Suriye halkının tamamını gözeten ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için ortaya irade koyan bir ülke olarak ortaya çıkıyor. Burada CumhurbaÅŸkanımız iradesini net bir ÅŸekilde ortaya koydu. Milli istihbarat teÅŸkilatları arasındaki görüşme, ÅŸu anda Rusya’da yapılan görüşmede olduÄŸu gibi Milli Savunma Bakanları arasında bir görüşmeye evrilmiÅŸtir.
Bundan sonrasında diÄŸer siyasi temaslarla bütün bu süreçler olgunlaÅŸarak en üst düzeyde görüşmenin ajandası oluÅŸturulacaktır. Åžimdiye kadar gelinen noktadan memnunuz. Teröre karşı iÅŸbirliÄŸi olmak üzere diÄŸer alanlarda konuÅŸmamız gereken meseleler var. Bazen şöyle söylenir, ‘Bu kadar sorun var arada, niye konuÅŸuyorsunuz?’ Zaten diplomasi, müzakere ve konuÅŸma, sorunu çözmek için üretilmiÅŸtir. Sorununuz olmayan biriyle ne konuÅŸacaksınız? Asıl sorununuz olanla konuÅŸacaksınız. Burada köprü kurma zamanıdır. Bu köprüler kurularak bu yola devam edilecektir.”
“Karşılıklı büyükelçi ataması hayırlı olsun”
İsrail’le karşılıklı büyükelçi atanmasına yönelik soru üzerine Çelik, Kudüs, Mescid-i Aksa’nın statüsü, yasa dışı yerleÅŸimler, iki devletli çözüm konularında hassasiyetlerini koruduklarını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
“Bütün bunlar içerisinde sorunları konuÅŸmaya devam edeceÄŸiz. Peki her ÅŸey güllük gülistanlık mı? Tabii ki deÄŸil. Sorunlar, gerilimler ortaya çıkacak ama her halükarda müzakere ve diplomasi iradesini sürdüreceÄŸiz. CumhurbaÅŸkanımızın emir ve talimatlarıyla Türk diplomasisi bütün bu sorunları aÅŸabilecek ve ‘ortak kazan kazan alanları’ çıkarabilecek kapasitesini ortaya koyacaktır. Karşılıklı büyükelçilerin atanması da hayırlı olsun.”
Seçim tarihi
Çelik, bir gazetecinin, 2023 seçimleriyle ilgili 16-30 Nisan ve 14 Mayıs tarihlerinin gündeme geldiÄŸini belirterek, “Seçimin öne alınması gerekli mi?” sorusu üzerine, ÅŸunları söyledi:
“Bizim irademiz seçimin 18 Haziran’da, zamanında yapılması yönünde. Fakat 18 Haziran ile ilgili çıkabilecek bazı sıkıntılar, yani vatandaÅŸlarımızın yurt içinde seyahat döneminin olması ve çeÅŸitli ÅŸekillerde ülkemizde büyük hareketliliÄŸin yaÅŸandığı bir dönem olması sebebiyle bir deÄŸerlendirme yapılıyor. Bununla ilgili deÄŸerlendirmede net bir sonuca varırsak ‘Tarih ÅŸudur’ ÅŸeklinde, onu size açıklayacağım. Ama bu tabii ki bir erken seçim düzeyinde bir tarih deÄŸerlendirmesi olmayacak. Bu sadece 18 Haziran’da yapılmasının o sırada Türkiye içindeki, iÅŸte yaz gelmiÅŸ, vatandaÅŸlarımızın birçoÄŸu bulundukları yerleri terk ediyorlar, Anadolu’nun çeÅŸitli yerlerine gidiyorlar, tarımla ilgili birçok konuyla ilgili birtakım tarihlere denk geliyor. O çerçevede bir deÄŸerlendirme yapılıyor. Yani bu deÄŸerlendirme erken seçim anlamına gelebilecek bir deÄŸerlendirme ÅŸeklinde deÄŸil, biraz daha, çok az daha tarihin geriye çekilmesiyle ilgili. Ama bununla ilgili olarak üst kurullarımızda verilmiÅŸ kesin bir karar yoktur. Kesin bir karar olduÄŸu zaman sizinle paylaÅŸacağım.”
“DEVA ve Gelecek partilerinin genel baÅŸkanlarının AK Parti’deyken partinin ‘demokratik’, ayrıldıktan sonra ise ‘antidemoktratik’ olduÄŸunu söylediklerine” iliÅŸkin soru üzerine Çelik, “‘Biz oralardayken AK Parti’de iÅŸler iyiydi, ayrıldıktan sonra kötü oldu’ gibisinden yaklaşımlar siyasi olgunluk taşımayan yaklaşımlar.” açıklamasını yaptı.
“Olay bütün yönleriyle aydınlatılacaktır”
Eski Ülkü Ocakları Genel BaÅŸkanı Sinan AteÅŸ’in öldürülmesi olayında yeni bilgiler olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, ÅŸu bilgileri verdi:
“Ailesine baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz. Bu menfur olay gerçekleÅŸtikten sonra yapılan yorumların birçoÄŸunu gördük. Bunların hiçbirine itibar edilmemesi gerekir. Bir ölüm üzerinden siyaset yapmaya kalkanlar var, bunların tutumu ahlaki deÄŸil. Sonuç olarak Emniyet güçleri, Türk yargısı bu konunun bütün boyutlarını açığa çıkaracaktır. Bu tip meseleler örtbas edilecekmiÅŸ gibisinden imalar, yurt dışında örgüt baÄŸlantılı bazı kiÅŸilerin Cumhur İttifakı’nı adres göstererek yorum yapması ve bunu yaymaya çalışması, bütün bunları tespit ettik. Bunların hepsi tamamen baÅŸka amaçlara matuf olarak gündeme getirilen ÅŸeylerdir. Emniyet teÅŸkilatı iÅŸinin başındadır, adliye iÅŸinin başındadır. Olay bütün yönleriyle aydınlatılacaktır.”
Paris’te terör örgütü PKK destekçilerinin neden olduÄŸu olaylara iliÅŸkin bir soru üzerine Çelik, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“PKK terör örgütünün en güçlü ÅŸekilde faaliyet yürüttüğü ülkelerinden bir tanesi Fransa. Onların faaliyetleri doÄŸrudan Fransa tarafından himaye ediliyor. Defalarca terör örgütü bayrakları ve sembolleriyle eylemler yaptılar. Biz, ‘terörü himaye etmeyin’ demiÅŸtik. CumhurbaÅŸkanımız, ‘Terör denilen yılanı kim korursa o yılan yarın onu sokar’ demiÅŸti. Åžimdi ortaya çıkan tablo bu. Günlerce Paris’i yakıp yıktılar. Tabii ki ondan önce gerçekleÅŸen o faÅŸist ırkçı saldırıyı da kınıyoruz. Avrupa’yı da bu yükselen faÅŸizm dalgası karşısında ciddi bir ÅŸekilde uyarıyoruz. Kim terörü himaye ederse, kim terörist faaliyetlere müsaade ederse yarın bir gün bununla yüzleÅŸmek zorunda kalır. Daha büyük olaylarla da yüzleÅŸmek durumunda kalabilirler. Bunun çaresi belli. Gelin hiçbir ayrım yapmadan terör örgütleriyle ortak mücadele temelinde iÅŸbirliÄŸi yapalım.”
Kaynak: AA
